Ekonomi

2022 ABD için zor geçti! Enflasyonla mücadele perakende sıtışa etki etti

Ticaret Bakanlığı'nın Çarşamba günü bildirdiğine göre, ABD perakende satışları Aralık ayında da düşmeye devam etti  ve enflasyonun yüksek kalması nedeniyle %1,1 düştü.Refinitiv'e göre ekonomistler satışların bu ay sadece %0,8 düşmesini bekliyorlardı

Bu, Aralık 2021'den bu yana en büyük aylık düşüş ve hemen hemen her kategoride (inşaat malzemeleri, bakkaliye ve spor malzemeleri hariç) satışlar bir önceki aya göre düştü.

Refinitiv'e göre ekonomistler satışların bu ay sadece %0,8 düşmesini bekliyorlardı. Kasım ayı rakamı -%1'e revize edildi.

Sonuç olarak, 2022 için nihai perakende satış raporu , Kasım sonu ve Aralık ayına kıyasla Ekim ayına kadar uzanan bir tatil sezonunun sessiz bir şekilde sona erdiğini gösteriyor.


Morning Consult'un ekonomik analisti Kayla Bruun, Ekim ayının 2022'nin son güçlü perakende satış ayı olduğunu, indirimlerin ve yavaşlayan enflasyonun tüketicileri o zamandan daha fazla alışveriş yapmaya sevk ettiğini söyledi.

"Sanırım bunun tatil sezonuna doğru biraz daha ivme kazanmasına yol açacağını umuyordum" dedi. "Ama gerçekten, Kasım ve Aralık aylarında gerçekleşmiş olabilecek harcamaların bir kısmından gerçekten uzaklaşan erken bir artıştan daha fazlası olduğu ortaya çıktı."

Ticaret Bakanlığı'nın perakende satış verileri, en son Tüketici Fiyat Endeksi'ne göre, 2022'nin ikinci yarısında düşmeden önce Haziran'da 40 yılın en yüksek seviyesine ulaşan ve Aralık'ta sona eren 12 aylık dönemde %6,5'e ulaşan enflasyona göre düzeltilmemiştir. 

Toptan fiyat artışı da önemli ölçüde düşüyor: Çarşamba günü yayınlanan Çalışma İstatistikleri Bürosu verilerine göre, Aralık ayı Üretici  Fiyat Endeksi %6,2 olarak ölçüldü .

Ulusal Perakende Federasyonu'nun Çarşamba günü bildirdiğine göre, Kasım ve Aralık tatil sezonunda perakende satışlar 2021'e göre %5,3 artarak 936,3 milyar dolara ulaştı.

Enflasyona göre ayarlanmayan ve otomobil bayileri, benzin istasyonları ve restoranlardaki satışları içermeyen tatil toplamı, ticaret birliğinin tatil satışlarındaki %6 ila %8'lik büyüme tahminlerinin altında kalıyor.

NRF'nin baş ekonomisti Jack Kleinhenz yaptığı açıklamada, "Ekim ayındaki erken alışverişler artı fiyat baskıları ve soğuk, fırtınalı havanın muhtemelen bazı satışları ileriye çekmesi göz önüne alındığında, son tatil satışlarının dokun-kalk olabileceğini biliyorduk" dedi. "Harcama hızı dalgalıydı ve tüketiciler umduğumuzdan daha fazla geri çekilmiş olabilir, ancak bu rakamlar zorlu, enflasyonun yönlendirdiği bir ortamda oldukça iyi bir şekilde yol aldıklarını gösteriyor. Sonuç olarak, tüketiciler etraflarında olup biten her şeye rağmen hala meşgul
 ve alışveriş yapıyor.”

VakıfBank market alışverişlerinizde yüzünüzü güldürecek! Market alışverişlerinizde hediye puan kazanabilirsiniz

Odeabank'tan yüksek faiz fırsatı! Bu kampanya kaçmaz! 

Denizbank öyle bir ihtiyaç kredisi veriyor ki! Bu rakamı duyduğunuzda aklınız çıkacak!