Ekonomi

2022 banka faiz oranları, konut kredisi hesaplama: Şu an en ucuz konut kredisi hangi bankada?

Konut satışı için bankaların belirlemiş olduğu faiz oranları her ay değişen miktarları ile milyonlarca vatandaş tarafından yakından takip ediliyor. Peki Şu an en ucuz konut kredisi hangi bankada? İşte 2022 banka faiz oranları, konut kredisi hesaplamaKonut kredisi ile ev alacak vatandaşlara müjdeli haberi Başkan Recep Tayyip Erdoğan verdi

2022 banka faiz oranları, konut kredisi hesaplama  işlemleri yoğun bir şekilde araştırılan konular arasında yer alıyor. Konut kredisi ile ev alacak vatandaşlara müjdeli haberi Başkan Recep Tayyip Erdoğan verdi. Başkan Erdoğan'ın geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklama üzerine gündeme gelen konut faiz oranları merak konusu oldu. Yaptığı açıklamaya göre; İlk kez ev alacaklara aylık yüzde 0,99 faiz oranı ve 10 yıl vadeli krediler verileceği belirtildi.

Başkan Erdoğan, ayrıca “Türkiye'nin devlet destekli konut kurumu olan Toplu Konut İdaresi'ne (Toki) düşük gelir gruplarına konut inşa etmesi için 30 milyar Türk lirası (1,9 milyar dolar) finansman sağlayacağını” söyledi.

Başkan Erdoğan'ın konuşmasında belirttiği gibi, çimento, demir ve beton gibi birçok hammadde geçen yıla göre üç kat fazla olduğundan, artan inşaat giderleri krizde önemli rol oynamıştı. Buna bağlı olarak talep artmaya devam ederken arz daraldı.

Merkez Bankası'na göre, Şubat ayında Türkiye genelinde konut fiyatlarındaki yıllık artış yüzde 100'e yaklaşırken, bu oran İstanbul'da yüzde 106'ya ulaştı. 

Mart ayında Türkiye, Mart 2021'e göre yüzde 20 artışla rekor bir konut satışına tanık oldu. Bu eğilimi tetikleyen, enflasyona paralel yükselen kira bedellerindeki artış ve değeri koruma çabası oldu.

Konut faiz oranları ise bilindiği üzere büyük ölçüde, hedef faiz oranını sürdürmeyi aktif olarak taahhüt eden merkez bankaları tarafından belirlenir. Bunu, kısa vadeli oranları etkilemek için açık piyasa işlemleri yoluyla açık piyasaya doğrudan müdahale ederek, Hazine menkul kıymetlerini alıp satarak yaparlar.

Bankalar, faiz oranlarını Türkiye Merkez Bankası tarafından belirlenen oranlara uygun olarak belirler. Ayrıca rakipler tarafından uygulanan faiz oranlarını da dikkate alırlar. Belirli bir kredide, bankalar borçlunun kredi notunu, gelirlerini, tasarruflarını ve diğer finansal ölçütlerini içeren kredi itibarını dikkate alır.

Enflasyon, faiz oranlarını da etkileyecektir. Enflasyon oranı ne kadar yüksek olursa, faiz oranlarının artması da o kadar olasıdır. Bunun nedeni, borç verenlerin gelecekte kendilerine ödenecek paranın satın alma gücündeki düşüşün telafisi olarak daha yüksek faiz oranları talep etmeleridir.

Faiz oranı, varlıkların kullanımı için bir borç veren tarafından bir borçluya anapara üzerine uygulanan miktardır. Bir mevduat hesabından bir banka veya kredi birliğinde kazanılan tutar için de bir faiz oranı geçerlidir.

Araba, kişisel veya ev kredisi gibi bir kredinin faizi genellikle kredinizin ödenmemiş günlük bakiyesine göre hesaplanır. Bu genellikle kredi bakiyenizi faiz oranınızla çarpmayı ve bunu bir yıldaki 365 güne bölmeyi içerir.

FAİZ ORANLARINI HANGİ FAKTÖRLER ETKİLER?

  1. Kredi notu. Kredi puanınız ne kadar yüksek olursa, oran o kadar düşük olur.
  2. İstihdam Türü ve Gelir
  3. Kredi Boyutu
  4. Krediden Değere
  5. Kredi Türü
  6. Dönem Uzunluğu
  7. Ödeme sıklığı

2022 BANKA FAİZ ORANLARI, KONUT KREDİSİ HESAPLAMA

Ev sahibi olmak isteyenler için kredi paketlerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıkladı. Erdoğan konut alacaklara kamu bankalarından cazip faiz oranlarıyla uzun vadede kredi sunulacağını açıkladı.

Avantajlı krediler yüzde 0.89 ile yüzde 0.99 faiz oranlarında kullandırılacak.

Kamu bankalarınca, ilk ve tek konutunu alacak vatandaşlara yönelik olarak, birinci el konutlarda uygulanmak üzere, 2 milyon lira değerine kadar konutlar için, 10 yıla kadar vadeli, aylık yüzde 0.99 faizli konut kredisi sağlanacak.

NE KADAR ÖDENECEK?

Çekilecek krediye göre ödenecek taksit ve toplam tutarı hesapladık. 100 bin lira kredide yüzde 0.89 faizle aylık ödeme 1359 lira oluyor.

ŞU AN EN UCUZ KONUT KREDİSİ HANGİ BANKADA?

HALKBANK KREDİ FAİZ ORANLARI

İHTİYAÇ KREDİSİ 1.71

TAŞIT KREDİSİ: sıfır araç için 1.59, 2. el için 1.61

KONUT KREDİSİ 1.2

ZİRAAT BANKASI FAİZ ORANLARI

KONUT KREDİSİ 1.29

TAŞIT KREDİSİ 1.59

TÜKETİCİ KREDİSİ 1.79

AKBANK FAİZ ORANLARI

İHTİYAÇ KREDİSİ 1.97

TAŞIT KREDİSİ 1.79

KONUT KREDİSİ 1.92

TEB KREDİ FAİZ ORANLARI

İHTİYAÇ KREDİSİ 2.18

TAŞIT KREDİSİ 1.85

KONUT KREDİSİ 1.95

İŞ BANKASI KREDİ FAİZ ORANLARI

EV KREDİSİ 1.95

TAŞIT KREDİSİ 1.89

İHTİYAÇ KREDİSİ 1.90

VAKIFBANK KREDİ FAİZ ORANLARI

KONUT KREDİSİ 1.29

İHTİYAÇ KREDİSİ 1.91

TAŞIT KREDİSİ 1.59

YAPI KREDİ FAİZ ORANLARI

İHTİYAÇ KREDİSİ 24 ay 2.69

KONUT KREDİSİ 2.06

TAŞIT KREDİSİ 1.94