Kent Haberleri

2022 imar affı kimleri affedecek? Yıkım kararı çıkan TOGO kuleleri de affedilecek mi?

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici tarafından Meclis'e sunulan imar affı iki maddeden oluşuyor. Bir önceki imar affından yararlanıp parasal yükümlülüklerini yerine getirmeyenler ve yapı kayıt belgesi iptal edilenler de çıkacak yasadan yararlanabilecek. Para cezaları ise affedilecek.Toker, Cumhur ittifakı üyesi BBP Genel Başkanı Mustafa Destici'nin imzasını taşıyan imar affı ile ilgili yasa teklifnin iki maddelik aldığını belirterek, "İki maddelik

Sözcü Gazetesi Yazarı Çiğdem Toker, iktidarın seçim yatırımlarından biri olarak nitelendirilen imar affı ile ilgili önemli bir detayı gündeme getirdi. Toker, Cumhur ittifakı üyesi BBP Genel Başkanı Mustafa Destici'nin imzasını taşıyan imar affı ile ilgili yasa teklifnin iki maddelik aldığını belirterek, "İki maddelik. Ama iki madde deyip geçmeyin. Çok sayıda sorunlu yapıyı ve yapı sahibini ilgilendiriyor çünkü" ifadesini kullandı. Sözcü Gazetesi'ndeki köşe yazısında konuyla ilgili bir başlık açan Toker, Ankara'da hakkında Büyük Şehir Belediyesi'nin yıkım kararı verdiği TOGO kulelerinin de bu yasayla affa uğrayacağını ileri sürdü. Toker, "Kaçak olduğu gerekesiyle Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin yıkım kararı aldığı (hatta ihalesini bile yaptığı) davaları devam eden TOGO Kuleleri bunlardan biri." ifadesini kullandı. Bilindiği üzere TOGO kuleleri eski Ankara ticaret Odası Başkanı ve CHP eski milletvekili, Sinan Aygün'e ait. Sinan Aygün'ün sahibi olduğu TOGO Kuleleri, Ankara Mimarlar Odası tarafından yargıya taşınmıştı. Çiğdem Toker, Ankara Mimarlar Odası Başkanı Tezcan Karakuş Candan'ın, bu dava nedeniyle Sinan Aygün'ün şikayetleriyle memuriyetten ihraca uzanan bir bedel ödediğini dile getirdi.

İki maddelik teklif kimleri kapsıyor?

Öte yandan BBP Başkanı Destici tarafından meclise sunulan imar affı kanun teklifinin bir önceki imar barışına başvurmuş, gerekli ödemelerini yapmamış ya da bir şekilde yapı kayıt belgeleri iptal edilmiş kişileri de kapsaması isteniyor. Emlak 365 sitesinde yer alan bilgilere göre kanun teklifiyle ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması ve imar barışının sağlanması amacıyla Yapı Kayıt Belgesi başvuruları için daha önce belirlenmiş sürelerin uzatılması ve böylelikle daha önce bu sürelerden kaynaklı belgeleri iptal edilenler hakkında tesis edilen idari işlemlerin ve para cezalarının da iptal edilmesi talep ediliyor.

Meclise sunulan teklifi kapsamında 30 Temmuz 2022 tarihine kadar yapılan kaçak yapılar kanun kapsamına alınacak ancak bu tarihten sonra yapılan kaçak yapılar ve imara aykırılık içeren taşınmazlar söz konusu imar affından yararlanamayacak.

En eski seçim yatırımlarından biri imar affı

İlki 1984 yılında çıkarılan imar afları pek çok hükümet tarafından kullanılan çok eski bir seçim stratejisi. Türkiye'de bugüne kadar 8 defa imar affı çıkarılarak milyonlarca sorunlu yapı devlet eliyle tescillenmiş oldu. İmar aflarının sonuncusu  2018 yılında 31 Aralık 2017'den önce yapılmış, ruhsatsız veya ruhsata aykırı yapıların imar sorununun çözülmesi için hayata geçirilmişti. Bu uygulamadan 10 milyonu aşkın kişi yararlanmıştı. Şehir plancıları ve deprem uzmanları yeni bir imar affının milyonlarca kişinin aleyhinde bir uygulama olacağını, depreme dayanıksız ve güvenilir olmayan binalara getirilecek afla binlerce kişinin hayatının da riske sokulacağını savunuyor.

9'uncu imar affına Şehir Plancıları Odası'ndan tepki! İmar barışında son durum!

Yüzyılın vergi affı mı geliyor? Piyasalar ne bekliyor?

Dikkat çeken yazı! Yeni bir vergi ve imar affı mı gelecek?