Kent Haberleri

2022 mazot ve gübre desteği hesaplara yatırıldı mı? Çiftçiler hemen mazot ve gübre desteğine bakın!

Çiftçiler mazot ve gübre desteği ödeme tarihlerini merakla araştırıyor. Peki mazot ve gübre desteği ödemeleri hesaplara yatırıldı mı? Mazot ve gübre desteği ödemeleri ne zaman yatacak? Çiftçiler hemen mazot ve gübre desteğine bakın!  Tarım ve Orman Bakan Vahit Kirişci, Çiftçi Kayıt Sistemi'nde (ÇKS) kayıtlı olan çiftçilere yapacak ödemelerin öne çekildiğini açıklamasıyla birlikte beklentiler Kasım'a yönelmişti

2022-2023 mazot gübre desteği ne zaman hesaplara yatırılacak sorusunun yanıtı merakla araştırılıyor. 

Tarım ve Orman Bakan Vahit Kirişci, Çiftçi Kayıt Sistemi'nde (ÇKS) kayıtlı olan çiftçilere yapacak ödemelerin öne çekildiğini açıklamasıyla birlikte beklentiler Kasım'a yönelmişti. 

Hububatta (buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale ve çeltik) 2022 üretim yılı tarımsal desteklerinden mazot ve gübre desteğinin 2022 senesinden itibaren ödenebilmesi ile ilgili esas ve usuller Resmi Gazete'de yayımlanmıştı. Bu şekilde mazot ve gübre desteği ile ilgili bir son dakika gelişmesi yaşandı. 

Peki mazot ve gübre desteği ödemeleri hesaplara yatırıldı mı? Mazot ve gübre desteği ödemeleri ne zaman yatacak? Çiftçiler hemen mazot ve gübre desteğine bakın!

MAZOT VE GÜBRE DESTEĞİ HESAPLARA YATIRILDI MI? MAZOT VE GÜBRE DESTEĞİ 2022...

Hürriyet Gazetesi'nin aktardığına göre; 2022 mazot gübre desteği ödemesi normal şartlarda 2023 Mart'ta yapılacaktı. Ancak bir son dakika gelişmesi ile ödemelerin 6 ay öne çekildiği açıklandı. 

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi geçtiğimiz aylarda gerçekleştirdiği açıklamasında ödemelerin erken yapılacağını aktarmıştı. Ancak mazot ve gübre desteği ödemesi için net bir tarih verilmemişti. 

Hububatta 2022 üretim yılına yönelik mazot ve gübre desteği bu seneden itibaren hesaplara yatırılacak. Bu çerçevedeki tarımsal destekler, bu tutarları hak etmiş üreticilerin talep etmesi karşılığında, Ziraat Bankası tarafından destek amacına uygun şekilde kullanılması koşulu ile 31 Mart 2023 vadeli kredi kullandırılarak sağlanacak. 

Destek ödemesinin bankaca kredi kullandırılarak üreticilere yapılması halinde, kredilerin vade tarihine kadar oluşacak faiz tutarı, gelir kaybı ödemeleri çerçevesinde Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından, anapara ödemeleri ise Tarım ve Orman Bakanlığınca tarımsal üreticiler ismine bankaya ödenecek.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından, üreticilerin hak edişleri ile ilgili listeler bu yıl, destekleme ödeme takvimi ise 2023 senesinde bankaya verilecek.

ÇİFTÇİLER FAİZ, KOMİSYON VE BSMV ÖDEMEYECEK

Kredinin vadesinden önce kapatılması durumunda, kalan vadeye yönelik olarak bankaya ilave herhangi bir ödeme yapılmayacak. 

Erken yapılan ödemeler sebebiyle oluşan faiz tutarı; gelir kaybı ödemeleri kapsamında Hazine ve Maliye Bakanlığı'nca; komisyon ve BSMV giderleri ise Tarım ve Orman Bakanlığı 2023 yılı bütçesi aracılığıyla ödenecek.

Bu kapsamda çiftçiler tarafından, faiz, BSMV, komisyon gibi isimlerle herhangi bir ödeme gerçekleştirilmeyecek.

Bu şekilde buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale ve çeltik üreticilerinin,  mazot ve gübre desteğinden yaklaşık 6 ay önce yararlanmasına imkan sunulacak. 

Kararın, 20 Ekim 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe alındığı belirtildi.

Çiftçilerin, Ziraat Bankası internet bankacılığı/mobil uygulama üzerinden online veya ilgili şubeye şahsen başvuruda bulunup tanımalama yapması gerekiyor. 

FAİZ İNDİRİMLİ KREDİLERE MAZOT VE GÜBRE ŞARTI

Geleneksel (yaygın) bitkisel üretim başlığı altında kullandırılan bütün faiz indirimli kredilerde; kredinin belli kısmının mazot ve gübre alımında kullanılması zorunluluğu geçtiğimiz günlerde resmen açıklandı. 

Buna göre; 200 bin Türk Lirası'na kadar olan yüzde 100 indirim oranlı işletme kredilerinin 100 bin lira ile 200 bin lira arasında olan bölümünün sadece mazot ve gübre alımı için kullanılabileceği açıklandı. 

TOKİ İstanbul kura çekiş takvimini açıkladı! Sosyal konut kuraları peş peşe çekiliyor! 2022 TOKİ İstanbul takvimi...

Alt, orta ve üst gelir için dev konut kampanyası Aralık'ta geliyor! Konut kredisinde gelire göre faiz verilecek!

Sağlık Bakanlığı'nın 42 bin 500 işçi ve personel alım detayları belli oldu! İşte branş ve unvan dağılımları...

Emekli Ocak zammı peş peşe hesaplandı! En düşük emekli maaşı kaç TL olacak? Şimdi siz de bakın!