Ekonomi

2022 yılında hangi sektörlere yatırım yapıldı? En fazla yatırım teşviğini hangi sektör aldı?

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı geçen yıla ilişkin yatırım teşvik belgelerini açıkladı. Buna göre, geçen yıl desteklenen yatırımların tutarı yüzde 43 oranında artış gösterirken, 357 binden fazla kişiye ise iş imkanı sağlandı.Buna göre; geçen yıl 13 bin 653 teşvik belgesi verilirken, 357 binden fazla kişiye de istihdam olanağı sağlandı

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Aralık 2022 dönemine ilişkin yatırım teşvik belgeleri listesi Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre; geçen yıl 13 bin 653 teşvik belgesi verilirken, 357 binden fazla kişiye de istihdam olanağı sağlandı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, geçen yıl düzenledikleri 13 bin 653 teşvik belgesi ile 357 binden fazla kişiye iş imkanı sağladıklarını ve yaklaşık 579 milyar liralık yatırımın önünü açtıklarını dile getirdi. Konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, ayrıca önceki yıla oranla düzenlenen belge sayısının yüzde 8, öngörülen yatırım miktarının ise yüzde 43 oranında arttığı belirtildi.

EKONOMİMİZE GÜVENİN BİR GÖSTERGESİ

Bakan Mustafa Varank, bu verilerin yatırımcıların Türkiye ekonomisine olan güveninin bir göstergesi olduğunu vurgulayarak, özel sektörü, ekonomik büyümenin lokomotifi olarak gördüklerini ifade etti. Bakan Varank ayrıca devletin öncülüğünde özel sektörü destekleyerek yatırımların önünü açmaya devam edeceklerini söyledi.

ARALIK AYINDA REKOR KIRILDI

Resmi Gazete'nin tebliğler bölümünde bulunan 2022 Yılı Aralık Ayına Ait Yatırım Teşvik Belgeleri Listesi’ne göre, Aralık 2022 tarihinde 2 bin 62 teşvik belgesi düzenlendi. Bu yatırımlar ile yaklaşık 54 bin kişiye istihdam sağlaması öngörülürken, sözkonusu yatırımların sabit yatırım tutarının 84 milyar 692 milyon lira olduğu belirtildi.

Aralık ayı ile geçen yılın diğer ayları karşılaştırıldığında belge adedi, sabit yatırım tutarı ve istihdam başlıklarında yılın en yüksek rakamlarına ulaşıldığı görüldü.

YENİ YATIRIMLAR BAŞI ÇEKİYOR

Aralık ayında düzenlenen yatırım teşvik belgeleri yatırım cinslerine göre değerlendirildiğinde, düzenlenen belgelerin yüzde 64,5'inin komple yeni yatırım olduğu ortaya çıktı.  Teşvik belgeleri sektörel olarak incelendiğinde ise ilk sırada imalat sektörü yer aldı. Bu kategoride düzenlenen 1232 belge ile sabit yatırım tutarı yaklaşık 29 milyar lirayı bulan projelerde, 36 bin 279 kişiye iş imkanı sağlanmış olacak.

YATIRIM TUTARI YÜZDE 43 ARTTI

Yatırım teşvik belgelerinde 2022 tablosu ile 2021 karşılaştırıldığında belge adedinin 12 bin 635'ten 13 bin 653'e, sabit yatırım tutarının da 403 milyar liradan 579 milyar liraya çıktığı tespit edildi.  Buna göre; geçen yıl düzenlenen yatırım teşvik belgeleri bir önceki yıla kıyasla yüzde 8, öngörülen sabit yatırım tutarı da yüzde 43 artış gösterdi.