2022 yılında kar rekorları kıran bankalar temettü dağıtacak
2022 yılında devasa karlar elde eden bankalar temettü dağıtmak için BDDK'nın kapısını çaldı. Bu konuda bir çalışma yapan BDDK, tavanı yüzde 12'den yüzde 15'e çıkarmaya hazırlanıyor.Bankacılık sektörünün kârı 2021 yılına göre 4
Bankaların 2022 bilançoları peş peşe açıklanıyor. Bankacılık sektörünün kârı 2021 yılına göre 4.5 kat artış kaydetti.
Sabah Gazetesi'nden Dilek Güngör hangi bankaların ne kadar temettü dağıtabileceklerini ele alan bir yazı kaleme aldı. Karlılık sıralamasında şu anda Akbank'ın 60 milyar TL ile ilk sırada yer aldığını belirten Göngör, Akbank'ın karının bir önceki yıla göre yüzde 392.1 oranında arttığını ikinci sırada yer alan Garanti Bankası'nın karının da yüzde 330 artarak 58.5 milyar TL'ye çıktığını ifade etti. Önümüzdeki hafta başında İş Bankası'nın karının da açıklanacağını ve özel bankalar arasında en iyi bilançoya sahip banka olacağını belirtti. Bankaların 2022 yılında yakaladıkları karları 2023 yılında yakalamasının çok zor olduğunu belirterek, özel bankaların 2022 karından hissedarlara pay aktarmak istediklerini ifade eden Güngör, bankaların temettü dağıtmak için geçen hafta Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) kapısını çaldıklarını kaydetti. BDDK'dan bankaların talebine onay çıktığını ifade eden Güngör, elde ettiği bilgilere göre konuyla ilgili çalışmanın tamamlandığını, Finansal İstikrar Komitesi toplantısında masaya yatırıldığını belirtti.
Bankalar nasıl temettü dağıtacak?
Güngör'ün aktardığına göre; her banka aynı oranda kâr dağıtamayacak. Sermaye yeterlilik rasyolarına (SYR) göre bankalara tek tek kâr dağıtımı izni verilecek. BDDK'da temettü dağıtmak için yasal oran yüzde 12. Ancak yeni çalışmaya göre tavan rakam yüzde 15 olacak.
Geçmişte BDDK'nın kâr dağıtımına sıcak bakmadığını kaydeden Güngör, BDDK'nın genel tavrının da 'dağıtmayın, sermayenizi güçlendirin' şeklinde olduğunu kaydeden Güngör, BDDK'nın 2018'de çekirdek sermaye yeterliliği yüzde 12'nin altında olan bankalara kâr payı dağıtmama tavsiyesinde bulunduğunu ifade etti. 2019 yılında da bankalardan nakit çıkışı gerektirecek bir kâr payı dağıtımının yapılmamasının talep edildiğini kaydeden Güngör, geçen yıl ise net kârın yüzde 10'una kadar bir dağıtımın uygun görüldüğünü ifade etti. Güngör, "ihtiyatlı bir oranda da olsa kâr dağıtımına yeniden izin verilmesi yatırımcılar ve piyasalar açısından da olumlu olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.