Emlak Terimleri

2022 yılında uygulanacak çevre temizlik vergisi tutarları!

Çevre temizlik vergisi tutarları vergi mükellefleri tarafından merak ediliyor. Peki, 2022 yılında uygulanacak çevre temizlik vergisi tutarları ne kadar oldu?Çevre temizlik vergisi tutarları her sene yeniden tespit edilerek Belediye Gelirleri Kanunu Genel Tebliği kapsamında ilan ediliyor

Çevre temizlik vergisi konut ve işyerleri için alınan vergiler arasında bulunuyor. Çevre temizlik vergisi tutarları her sene yeniden tespit edilerek Belediye Gelirleri Kanunu Genel Tebliği kapsamında ilan ediliyor. Çöp vergisi olarak da bilinen verginin tutarları Hazine ve Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı)’nın 54 seri nolu Belediye Gelirleri Kanunu Genel Tebliği kapsamında yayınlandı.

Belediyelerin sunduğu temizlik hizmeti için ödenenen Çevre temizlik vergisi, konutlarda su faturalarına yansıtılarak tahsil ediliyor. Ancak işyerleri için çevre temizlik vergisi bizzat belediyede gidilerek ödeniyor.

1 Ocak -31 Aralık 2022 tarihleri arasında uygulanacak konut ve işyerleri ve diğer şekilde kullanılan binalara ait çevre temizlik vergisi ücreti için yeniden değerleme oranı yüzde 36,20 olarak tespit edildi. Peki, 2022 yılında uygulanacak çevre temizlik vergisi tutarları ne kadar oldu?

KONUT ÇEVRE TEMİZLİK VERGİSİ 2022 NE KADAR?

Konutlara ait çevre temizlik vergisi; su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 68 kuruş, diğer belediyelerde 50 kuruş olarak hesaplanacak.

Diğer taraftan, belediyenin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan ancak, su ihtiyacını belediyece veya büyükşehir belediyelerine bağlı su ve kanalizasyon idarelerince tesis edilmiş su şebekesi haricinden karşılayan konutlara ilişkin çevre temizlik vergisi, aşağıda yer alan ilgili tarifelerin yedinci grubunun belediye meclislerince en son intibak ettirilen derecelere ait tutarlar üzerinden tahakkuk ettirilecek.
 

İŞYERİ ÇEVRE TEMİZLİK VERSİSİ 2022 NE KADAR?

İşyerleri ve diğer şekilde kullanılan binaların çevre temizlik vergisi, büyükşehir belediyeleri ve büyükşehir belediyeleri dışındaki belediyelerde tebliğ kapsamında belirlenen tarifelere göre tahsilat yapılıyor.

a) Büyükşehir belediyeleri dışındaki belediyelerde uygulanacak çevre temizlik vergisi tarifesi:

Büyükşehir belediyeleri dışındaki belediyelerde uygulanacak olan çevre temizlik vergisi tarifesi aşağıda yer alıyor;

Arabası olan emekli emlak vergisi öder mi?

İki evi olan ev hanımı emlak vergisi öder mi?

Emekli kira gelir vergisinden muaf mı?