Ekonomi

2022’yi büyük şokla kapayan Avrupa borsalarında ilk işlem günü neler oldu?

Pandeminin ardından başlayan Ukrayna’daki savaş, yüksek enflasyon ve sert faiz artışlarıyla geçtiğimiz son dört yılın en kötü yılını yaşayan Avrupa borsaları, senenin ilk gününü yükselişle kapadı. Kapanışta, gösterge endeks Stoxx Europe 600 yüzde 0,96 artışla 428,95 puana yükseldi

Yılın ilk işlem gününü pozitif beklentilerle karşılayan Avrupa borsaları yükselişle kapandı. Kapanışta, gösterge endeks Stoxx Europe 600 yüzde 0,96 artışla 428,95 puana yükseldi.

En önemli borsalardan Almanya'da DAX endeksi günü yüzde 1,05 artışla 14.069,26 puandan, İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi ise yüzde 1,90'lık yükselişle 24.158,28 puandan tamamlarken, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde ise 1,87'lik artışla 6.594,57 puana taşındı.

Diğer yandan kıta Avrupası olmayan, İngiltere'de ise FTSE 100 endeksinin yüzde 0,81 azalışla 7.451,74 puana gerilediği görüldü

Piyasalarda Euro/dolar paritesi ise Türkiye saati ile 20.12 itibarıyla yüzde 0,411'lik düşüşle 1,066 seviyelerinde bir seyir izlemekteydi.

2022’Yİ KÖTÜ GEÇİRMİŞTİ

Avrupa’daki borsalar, Ukrayna’nın işgali sonrasında yaşanan, enflasyon ve sıkılaştırma politikaları sebebiyle 2018'den bu yana en kötü senesini yaşamıştı. Geçtiğimiz yıl teknoloji hisseleri en kötü performans gösteren sektörlerden biri olmuş ve dünyanın önde gelen merkez bankaları faiz oranlarını yükseltirken ortalama yüzde 28 kaybetmişti.

Yılın son günlerinde de Çin’de artan vaka sayıları Avrupa borsalarını oldukça etkilemiş, bu ülkedeki salgından kaynaklı endişelerin artmasıyla yılın son işlem günü de düşüşle kapanmıştı.

Diğer taraftan yükselen enerji faturaları Avrupa’daki şirketleri alabildiğine zorlamış, yükselen maliyetler ekonomik faaliyetler üzerinde baskı oluşturmaya başlarken, ABD Merkez Bankası (Fed), İngiltere Merkez Bankası (BoE) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) gibi büyük merkez bankaları enflasyonu kontrol altına almak için ana faiz oranlarında agresif artışlarla para politikasını sıkılaştırmak zorunda kalmıştı.

Enflasyonu baskı altında tutmak adına talebi azaltmaya ve yönelik söz konusu bu çabalar, Covid-19’ pandemisinden sonra savaş şokuyla sarsılan Avrupa ekonomileri üzerinde baskı yaratıyor.

Avrupa borsaları üzerine yorum yapan analistler, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın kızışması ve üç yıllık katı Covid-19 tecrit önlemlerini gevşeten Çin’in ekonomisini açarak yeniden sahneye çıkmaya hazırlığı yapmasıyla, yatırımcıların bazı endişeleri olduğunu göreceklerini dile getiriyor.