Eğitim

2023-2024 üniversite harç ücretleri belli oldu! İşte bölüm bölüm katkı payı ödemeleri...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kararıyla 2023 - 2024 dönemi için üniversitelere ödenen zamlı katkı payı miktarları açıklandı. Peki, 2023-2024 üniversite harç ücretleri ne kadar oldu? İşte detaylar...2023-2024 eğitim - öğretim dönemi öncesinde 2

Üniversitelerin açılmasına kısa bir süre kala harç ücretlerinin ne kadar olacağı merak ediliyordu. 2023-2024 eğitim - öğretim dönemi öncesinde 2.öğretim veya açık öğretim öğrencilerinden alınacak harç ücretleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasını taşıyan Cumhurbaşkanı Kararı ile Resmi Gazete'de yayınlandı.

Kararda, yükseköğretim kurumlarının cari hizmet maliyetlerine 1.öğretim ile açık öğretimde devlet ve öğrenci tarafından yapılacak katkı payı tutarları ile 2.ve uzaktan öğretim öğrencilerinin öğrenim ücreti tutarları yayımlandı.

Peki, 2023-2024 üniversite harç ücretleri ne kadar oldu? İşte detaylar...

Dünya Gazetesi'nde yer alan detaylara göre, bu kapsamda, daha önceki yıllarda olduğu gibi 2023-2024 akademik senesinde de devlet üniversitelerinde eğitimlerine devam eden ya da yeni kayıt yaptıracak 1.öğretim ve açık öğretim öğrencilerinden program sürelerini aşmayanlar için öğrenci katkı payı alınmayacak.

Bu öğrencilerden alınması gereken katkı payı miktarı devlet tarafından karşılanacak. 2023-2024 eğitim-öğretim senesinde devlet tarafından karşılanacak öğrenci katkı payı miktarı yüzde 40 artırımlı olarak ödenecek.

ÜNİVERSİTE HARÇLARI GERİ Mİ GELDİ, ÖDEMELER ARTTI MI?

Birinci öğretimde eğitim gören öğrenciler harç ücretlerinin tekrardan gelip gelmediğini sorguluyor. Benzer ifadeler sorular geçen yılki karardan sonra da sorgulanmıştı. Bu sebeple birinci öğretim ve açık öğretim öğrencilerine, 2012 yılında kaldırılan harç ücreti geri getirilmemiş oldu. Uzaktan öğretim ve 2.öğretim öğrencilerinin harç ücretlerine ise zam yapıldı.

HAÇLARA NE KADAR ZAM GELDİ?

Söz konusu kararla, 1.öğretimde okuyan öğrencilerin öğrenim ücretlerine artış yapıldı. Kararın ekli tablolarında bulunan cari hizmet maliyetlerinin geçen senede göre yüzde 63,72 oranında artması nedeniyle ikinci öğretim öğrenim ücretleri de bu oranda artırıldı.

2.öğretimde alınacak öğrenim ücretlerinin yüzde 10'u öğrencilerin başta beslenme olmak üzere barınma, kültür, sağlık, spor ve diğer sosyal hizmetlerinde kullanılacak. Kalan kısmı ise üniversite bütçesine dahil edilerek YÖK tarafından tespit edilen usul ve esaslara göre kullanılacak.

2023 -2024 DÖNEMİ HARÇ ÜCRETLERİ

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı'na göre öğrencilerin ödemesi gereken ücret çizelgesindeki bölümler şu şekilde:

 

TOKİ 42 şehirde 182 adet konut satıyor! Yüzde 25 peşinat, 120 ay vadeyle ev sahibi olma fırsatı! 

A101'de 4,5 kg ayçiçek yağı 139 TL'ye, 4 kg Pril deterjan 83 TL'ye, 1 kg tereyağı 149 TL'ye düştü!

Beklenen büyük Marmara depremi için ezber bozan açıklama! 6.5 büyüklüğünde risk var! Uzman isimden Kumburgaz açıklaması!