Kent Haberleri

2023 erken emeklilikte yeni gelişme! Tüm detaylar tek tek açıklandı!

TBMM’nin gündemine gelmesi beklenen yeni emeklilik reformunda ayrıntılar belli oldu. SGK ile Bağ-Kur prim eşitlemesi neticesinde 1 milyondan fazla esnaf beş sene erken emeklilik hakkı kazanacak. 2008 yılından önce sigortalı olanlar için son 3,5 seneye bakılarak gerçekleştirilen hesaplama sona erecek200 günden emekli olma hakkı elde edecek

Bağ-Kur kapsamındaki 1 milyon esnafın erken emekliliğine kapı aralayacak düzenlemede küçük esnaf, 9 bin gün yerine 7.200 günden emekli olma hakkı elde edecek.

Bu sayede, küçük esnaf beş sene önce emekli olma şansını elde edecek. Kapsamın netleşmesinde esnafın yanında çalışan işçi sayısı basit usulde vergilendirme ve vergiden muaf esnaf olma gibi özellikler göz önünde bulundurulacak.

Fakat kapsamın genişletilerek tüm Bağ-Kurluları kapsaması da gündemdeki yerini aldı.

Yeni Asır'ın haberine göre, 8 Eylül 1999-30 Ocak 2008 arası sigortalı olan Bağ-Kur'lu vatandaşlarda gün sayısı şartı hem kadın hem erkeklerde 25 sene yani 9 bin gün olarak belirlendi. Fakat yaş şartı kadınlarda 58 erkeklerde ise 60 şartı ile uygulandı.

Yeni düzenleme bu sayede hem kadınlarda hem erkeklerde prim gün şartını 9 bin günden 7200'e düşecek. 7200 prim gününü sağlayanlar sigortalılık başlangıç tarihine göre belirlenen yaş şartını karşılıyorsa emekli olabilecek.

İşte erken emekliliğe ilişkin diğer detaylar...

Fakat primi dolsa bile yaşı beklemek gerekecek. 01 Mayıs 2008 sonrası sigortalılığı başlayan kişiler için ise yine 9 bin gün koşulu ve kadınlarda 58 erkeklerde 60 yaş ile başlayan ve 65'e kadar kademeli bir şekilde yükselen emeklilik yaşının sağlanması gerekiyor.

Gerçekleşecek 1800 günlük indirim ile bu tarihte sigortası başlayan Bağ-Kur'lu vatandaşlar da 7200 gün ile emekli olma imkânına kavuşacak. Ancak yine kadınlarda 58 ve erkeklerde ise 60 olan yaş şartının da sağlanması gerekecek.

Öte yandan, EYT'liler içinde şu an için 9 bin günü sağlamamış Bağ-Kur'lular kanun düzenlemesi kapsamında yer alırsa 7200 günleri varsa hemen emekli olma şansını elde edecek.

SON 7 YILA BAKILIYOR

Hâlihazırdaki şartlarda farklı kurumlarda çalışmış sigortalılar için iki farklı metot uygulanıyor.

2008 yılından önce sigortalı olan kişilerin emekli olacağı kurumu son yedi senelik sigortalılık süresindeki 1261 gün belirliyor. Bu süre zarfında hangi kurumdan 3.5 sene ve fazlası çalışma varsa o kurum tercih ediliyor.

1 Ekim 2008 yılı sonrasında sigortalı olan kişiler ise hangi kurumdan daha fazla prim ödemesi yapmışsa o kurumdan emekli olma hakkını kazanıyor. Bu sigortalılar için 3.5 seneye bakılmıyor. Ama Bağ-Kur ile SGK primlerinin eşitlenmesi söz konusu olduğu zaman çeşitli kurumlarda çalışan kişiler için bu şekilde bir hesaplama gerçekleştirilmesi de gerekmeyebilecek.

A101’den arka arkaya indirim haberi! Domates salçası 31,50 TL’ye, siyah zeytin 78 TL’ye, süzme peynir 79 TL’ye düştü!

BİM’de Xiaomi robot süpürge 11 bin 499 TL’ye, tezgahaltı buzdolabı 2 bin 899 TL’ye, çift kişilik çarşaf 149 TL’ye düştü!

Vakıfbank’tan sürpriz açıklama! Vakıfbank müşterileri göz atsın!