Ekonomi

2023 ihale şampiyonu Kontrolmatik! İşte ilk 5 şirket...

1 Ocak 2023’ten bu yana en yüksek hacimli ihale alan borsa şirketinin Kontrolmatik olduğu açıklandı. Kontrolmatik'ten sonra gelen beş şirketin listesi ise şu şekilde... İşte o beş şirket

Ekonomim köşe yazarı Barış Erkaya bugünkü yazısında 2023 yılının ihale şampiyonı Kontrolmatik'e değindi ve ondan sonra gelen ilk beş şirketi sırayla açıkladı. İşte o beş şirket...

İHALE ŞAMPİYONU KONTROLMATİK!

Barış Erkaya, 2023 yılının başından bu yana KAP’a yapılan bildirimlere göre en yüksek hacimli ihale alan borsa şirketinin Kontrolmatik  olduğunu söyledi. 

Kontrolmatik üç şirketten aldığı toplam yedi ihale ile 1 milyar 171 milyon 56 bin 147 TL’lik iş hacmini garantiye almış oldu.  Onu aldığı tek ihalede 594 milyon TL’lik hacimle takip eden Yayla Agro Gıda, yine aldığı tek ihale ve 592 milyon TL hacimle Borusan Boru, tek ihale ve 528 milyon TL hacimle Erciyes Boru, dört ihale ve 226 milyon TL hacimle Gesan Elektrik takip ediyor.

2023 için ihale kazandığını KAP’a bildiren diğer şirketler ise Prysmian Kablo, Ulusoy Un, Astor Enerji, Yünsa, Fonet, Kafein Yazılım ve Meditera. Bu 13 şirketin toplam 25 ihalede ortaya koyduğu ciro 3.9 milyar TL’yi buldu.

Yine aynı dönemden bu yana KAP’a yeni bir iş ilişkisi açıklayan şirketlere baktığımızda enerji şirketlerinin ağırlıklı olduğu görüldü. 

ASELSAN SIRALAMAYA GİREMEDİ!

Şirketler, 1 Ocak 2023’ten bugüne kadar yeni bir ihale kazandığını veya yeni bir iş bağlantısı kurduğunu, rakamlarıyla KAP’a bildirdi.

Buradaki en önemli kriter şirketlerin açıkladıkları ihale veya yeni iş bağlantısına ilişkin teslimleri 2023 yılı içerisinde başlatması oldu. Bunlar içerisinde Aselsan bir çok yeni iş bağlantısı bildirimi yapmış olmasına rağmen en yakın teslimatını 2024 yılından itibaren yapacak olması nedeniyle bu şirket sırlamasına giremedi.

 

200 MİLYON DOLARDAN FAZLA YURT İÇİ İŞ BAĞLANTISI DÖVİZ RİSKİ...

Barış Erkaya, İhale veya yeni iş bağlantısı verilerinde gözden kaçmaması gereken çok kritik bir noktaya değindi.

Yeni iş bağlantılarına bakıldığında toplamda 96 yeni iş bağlantısının sadece 28 tanesi Türk Lirası ile KAP’a bildirildiğini söyleyen Erkaya: '' Geri kalan 68 iş bağlantısı ya döviz cinsi bir kontrat büyüklüğüyle ya da hem TL hem de döviz tarafı bulunan bir kontrat büyüklüğüyle bildirilmiş.

Bu da genelleme yapmak pek doğru olmasa da örnekleme üzerinden gidildiğinde her 100 işin 70’inde kontratın bir yerinde döviz işlemi olduğu anlamına geliyor. Ciro bazında ise döviz bazlı kontratlar bu 96 ayrı yeni iş ilişkisinde yüzde 48’lik bir hacim yaratıyor. Yani sadece bizim listelerimize giren 200 milyon dolardan fazla bir yurt içi iş bağlantısı döviz riski taşıyor.'' dedi.

YENİ İŞ BAĞLANTISINDA ZİRVE SMART GÜNEŞ ENERJİSİ'NİN!

Smart Güneş Enerjisi, toplam 16 yeni iş bağlantısı ve 3 milyar 88 milyon 410 bin TL ciro ile zirvede.  Onu 11 yeni iş bağlantısı ve bu bağlantılardan 1 milyar 892 milyon 962 bin TL ciro ile Gesan Elektrik, üç ayrı iş bağlantısı ve 1 milyar 93 milyon TL ciro ile Kimpur Poliüretan, tek bağlantıda 1 milyar TL ciro ile Qua Granit, 7 ayrı bağlantıda 914 milyon TL ciro ile YEO Teknoloji, 8 ayrı bağlantıda 443 milyon TL ciro ile Panelsan izliyor. 

Toplamda 26 ayrı şirketin yılbaşından bugüne yeni bir iş bağlantısı açıkladı. İhracat bağlantılarına bakıldığında ise zirvede 1.2 milyar TL’lik iş hacmi yaratan Gesan Elektrik yer alıyor. 26 şirketin 96 yeni iş bağlantısından yaratacağı toplam ciro ise 11 milyar 269 milyon TL olarak kaydedildi.

Temettü verecek şirketler peş peşe açıklandı! İşte tek tek açıklanan o şirketler ve temettü tutarları! Hemen bakın!

Ereğli'den son dakika temettü kararı! Duyan şok oldu!
Borsa İstanbul’da hangi hisseler kazandırdı? En fazla hangi hisseler prim yaptı?