Genel

2023 imar barışı olacak mı? 2023 yılında imar affı var mı? İmar affı uzatıldı mı?

İmar barışına dair pek çok soru sorulmaktadır. Özellikle yeni yıla girerken bu soruların sayısı artmaktadır. İşte İmar affına dair detaylar!İmar affı, kaçak ve çarpık yapılaşmayı engellenmek adına çıkarıldı

İMAR AFFI NEDİR?

Gecekondu ve imar mevzuatı hakkında yapılmayan ve inşa edilmeyen yapıların mülkiyet ve uygulanma sorunlarını düzenleyen kanuna imar affı ya da imar barışı adı verilmektedir. İmar affı, kaçak ve çarpık yapılaşmayı engellenmek adına çıkarıldı. İmar barışı, mevzuatına uygun olmayan kaçak yapılara dair düzenlemeyi içine alıyor. İmar barışı, ruhsata ve imara aykırı yapılara verilecek olan Yapı Kayıt Belgesi ile bu yapıların yasallık kazanması ve kayıt altına alınmıştır. Ruhsatsız, imara aykırı veya ruhsat ve eklerine aykırı inşa edilen yapılar imar bu bağlamın içindedir. Aynı zamanda iskanlı ama daha sonradan değişik ve ilave yapılmış olan yapılar, ruhsata uygun olup iskan alamamış yapılar da imar affından faydalanılabilir.

İşte imar affına dair merak edilen diğer detaylar…

İMAR AFFI GELECEK Mİ?

Yakın zamanda hükümet tarafından bu konuda açıklama yapılması bekleniyor. İmar affı gecekondu ve imar mevzuatına göre yapılmayan ve inşa edilmeyen yapıların mülkiyet ve uygulanma sorunlarını düzenleyen kanuna denilmektedir. Mevzuata uygun olmayan yapıların mevzuata uygun hale getirilmesi amacı ile bir seferlik çıkarılan kanunda mal sahipleri mülklerini resmiyete kavuşturabiliyorlar. İmar affı ilk kez de 1984 yılında çıkarılmıştı.

2023 İMAR BARIŞI OLACAK MI?

İmar affı kanun teklifi meclis komisyonunda yer alıyor. Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici tarafından TBMM’ye ilk kez 25 Temmuz tarihinde sunulan kanun teklifine göre11 Ekim tarihinde TBMM Başkanlığı tarafından komisyona sevk edildi. Konu ile ilgili ilerleyen günlerde yeni gelişmelerin yaşanması bekleniyor

Komisyona gönderilen kanun teklifinde “ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması ve imar barışının sağlanması amacı ile Yapı Kayıt Belgesi başvuruları için daha önce belirlenmiş sürelerin 31 Aralık 2022 tarihine kadar uzatılması ve daha önce bu sürelerden kaynaklı belgeleri iptal edilenlere dair tesis edilen idari işlemlerin ve para cezalarının iptal edilmesi” maddesi yer almaktadır.

Cumhurbaşkanı yetkisini kullandı! 2023 Motorlu Taşıtlar Vergisi belli oldu! 2023 MTV ne kadar oldu?

Evde bakım maaşı şartları! Evde bakım maaşı ne kadar 2023?