Kent Haberleri

2023 Kıdem tazminatı tavan ücreti ne kadar?

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından bu yıl Ocak-Temmuz dönemi kıdem tazminatı tavan ücreti açıklandı. Peki, 2023 Kıdem tazminatı tavanı ne kadar? İşte detaylar...Kıdem tazminatı tavan ücretinin artmasından sonra tazminat miktarları da buna bağlı olarak yükselmiş oldu

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından bu sene Ocak-Temmuz dönemi kıdem tazminatı tavan ücreti açıklandı. Kıdem tazminatı tavan ücretinin artmasından sonra tazminat miktarları da buna bağlı olarak yükselmiş oldu. 

Peki, 2023 Kıdem tazminatı tavan ücreti ne kadar, kaç TL oldu? İşte detaylar...

CNNTürk'te yer alan detaylara göre, bu yıl asgari ücret, memur ve emekli zammının belli olmasıyla beraber emekliye ayrılan ve işten çıkarılan kişilere işverenler tarafından sağlanan kıdem tazminatı ücreti merak konusu oldu. Milyonlarca çalışan tarafından merakla sorgulanan kıdem tazminatı tavan ücreti açıklandı.

Kıdem tazminatı tavanı geçen senenin ikinci yarısı için 15 bin 371 TL olarak uygulanıyordu. Hazine ve Maliye Bakanlığı genelgesi kapsamında kıdem tazminatında yeni tavan tutarı resmi olarak açıklandı.

2023 KIDEM TAZMİNATI TAVANI NE KADAR, KAÇ TL OLDU?

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 1 Ocak 2023 tarihi itibariyle geçerli olmak üzere yeni kıdem tazminatı tavanını 19 bin 982,83 lira olarak belirledi. Kıdem tazminatı tavanının daha önce 17 bin 904,62 lira olarak duyurulduğu 5 Ocak 2023 tarihli genelge ise yürürlükten kaldırıldı.

KIDEM TAZMİNATI NASIL HESAPLANIYOR?

Herhangi bir iş sözleşmesinin kıdem tazminatını gerektiren bir sebeple feshi gibi durumda, çalışılan her tam sene için 30 günlük brüt ücret tutarında kıdem tazminatı ödeniyor. 1 sene artan süreler de oranlanarak hesaplamaya dahil edilmektedir.

Kıdem tazminatı hesaplamaları çalışana ödenen ücretin yanı sıra, kendisine düzenli olarak sunulan tüm para ve para ile ölçülebilen menfaatler (yemek parası, yol parası, düzenli olmak şartıyla ikramiye ödemeleri vb.) de dikkate alınıyor. Her tam çalışma senesi için ödenen kıdem tazminatı tutarı, fesih tarihinde geçerli olan kıdem tazminatı tavanı ile sınırlandırılıyor.

Yargıtay’ın yakın tarihli bir kararında (Esas No: 2017/14297, Karar No: 2020/1178 ) kıdem tazminatına esas aylık ücretin nasıl hesaplanacağı şöyle anlatıldı:

“Kıdem tazminatı hesabında dikkate alınması gereken ücret, işçinin brüt ücretidir. O halde, kıdem tazminatı, işçinin fiilen eline geçen ücreti üzerinden değil, sigorta primi, vergi, sendika aidatı gibi kesintiler yapılmaksızın belirlenen brüt ücret göz önünde tutularak hesaplanır. Tazminata esas aylık ücret, saat ücretinin önce 7.5, sonra da 30 ile çarpımı sonucu belirlenmelidir. Aksine, aylık ücretin tespitinin işçinin fiilen çalıştığı gün sayısı üzerinden hesaplanması doğru olmaz.”

Borsa İstanbul, 2022 yılında dünyanın en fazla kazandıran borsası oldu!

Perakende de güven endeksi yıllık bazda artarken aylık bazda gerildi!