Kent Haberleri

2023 Temmuz itibarıyla emekli maaşlarına yüzde 25 zam: Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan emekli maaşına ek zam gelecek mi?

2023 Temmuz itibarıyla SSK ve Bağkur emeklileri, en düşük emekli maaşı olarak 7 bin 500 TL almaktadır. Bu düzenleme sonrasında "Emekli maaşı ne kadar arttı?" ve "En düşük emekli maaşına zam geldi mi?" gibi soruların gündeme gelmesine neden oldu. TBMM'de kabul edilen yasa teklifi ile birlikte emekli maaşlarına 6 aylık enflasyon farkı ve refah payı dahil olmak üzere yüzde 25 zam yapıldı ve bu karar Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi

Son dakika gelişmeleriyle gündemde olan önemli bir konu emekli maaşlarındaki zamdır. TBMM'de kabul edilen yasa teklifi ile birlikte emekli maaşlarına 6 aylık enflasyon farkı ve refah payı dahil olmak üzere yüzde 25 zam yapıldı ve bu karar Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu zamla birlikte emekli sandığı, SSK ve Bağ-Kur emeklileri arasında da ek zam beklentisi oluştu.

Peki, "Emekli maaşı ne kadar oldu, emekli maaşına ek zam gelecek mi?" İşte 2023 Temmuz ek zammı ile emekli maaşı tablosu...

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN "EMEKLİ ZAMMI" AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Körfez ülkeleri turu dönüşünde uçakta gazetecilere emekli zammıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, emekli maaşlarıyla ilgili olarak yıl sonuna doğru bir değerlendirme yapacaklarını belirtti. Bütçe koşullarını zorlayarak memur, işçi ve emekliye en iyi zamı sağladıklarını vurgulayan Erdoğan, enflasyonun üzerinde artışlar gerçekleştirildiğini söyledi.

Erdoğan, emeklilerin durumunu göz önünde bulundurarak yıl sonunda tekrar bir değerlendirme yapacaklarını belirtti. Bütçe şartlarını zorlayarak memura, işçiye ve emekliye en iyi zamı yaptıklarını ifade etti ve enflasyona ezdirmeyecekleri sözünü verdiğini vurguladı. Şimdiye kadar da bu sözlerini yerine getirdiklerini belirtti. SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine, enflasyon zammına ek olarak refah payı vererek zam oranını yüzde 25'e çıkardıklarını, aynı şekilde memur emeklilerine de yüzde 25 oranında zam yapıldığını ifade etti ve enflasyonun üzerinde artışlar gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

Ancak, bu zamların yapılmasına rağmen bazı fırsatçı ve açgözlü kişilerin vatandaşın cebine el uzattığına dikkat çekti. Bu fırsatçılara izin vermeyeceklerini belirterek, Ticaret Bakanlığının denetimlerini sıkılaştırdığını ve cezai işlemleri artıracaklarını sözlerine ekledi. Halkın hakkını korumak için gerekli önlemleri alacaklarının altını çizdi.

EMEKLİ MAAŞINA EK ZAM YAPILACAK MI?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, emekli maaşları konusundaki yaklaşımlarının gelecekte değişebileceğini belirtti. "Emekliler noktasında yıl sonu itibarıyla yeniden bir değerlendirme yapmamız söz konusu." şeklinde ifadeler kullanarak, emeklilerin durumunu yılsonunda tekrar değerlendireceklerini ifade etti. Bu açıklamayla, emekli maaşlarına yönelik politikaların mevcut koşullara göre yeniden gözden geçirilebileceğinin sinyalini verdi. Bu da demek oluyor ki, emekli maaşları konusunda gelecekte yeni bir yaklaşım benimsenebilir ve maaşlarla ilgili değişiklikler yapılabilir. Yıl sonunda yapılacak değerlendirme ile emeklilerin hakları ve maaşları konusunda daha güncel ve uygun adımlar atılabilir.

17,55'LİK ZAM YÜZDE 25'E ÇIKARILDI

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen kanun teklifiyle birlikte, en düşük memur maaşının 22 bin liraya çıkarılması ve emekli aylıklarına yüzde 25 zam yapılması gibi düzenlemeler gerçekleşti.
Bu tabloya göre;

SSK ve BAĞKUR emeklilerine 19,77

EMEKLİ SANDIĞI emeklilerine 17,55 zam verilecekti.

Şimdi ise, 3 Sigorta kolunda maaş zamları hepsi için 6 aylık yüzde 25’e çıkarılacak.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MEMUR AYLIĞI 9 BİN 876 TL

Önergeyle emekli daha önce yüzde 17,55 oranında artırılmış olan emekli memur aylıklarına da yüzde 6.34 oranında ilave zam yapılacak. Böylece memur emeklilerinin maaş zammı yüzde 25'e çıkartılacak.

SSK ve Bağkur emekli aylıkları da Temmuz ayında yüzde 25 oranında artırılacak. Yapılan bu düzenlemeyle SSK ve Bağkur emeklilerine 5.23 puan, memur emeklilerine de 7.45 puan refah zammı yapılmış olacak.

Yüzde 25'lik zam emeklilerin kök aylıklarına uygulanacak. Örneğin kök aylığı 6 bin lira olan 7 bin 500 TL emekli aylığı ödenmekte olan bir kişinin maaş zammı 6 bin liralık kök aylığa yapılacak. Böylece söz konusu kişi 7 bin 500 TL emekli aylığı almaya devam edecek.

Kök aylığı 6 bin lira ve altında kalanların emekli aylıkları Temmuz ayından sonra da 7 bin 500 lira olarak ödenmeye devam edecek.

TEMMUZ EMEKLİ MAAŞ ZAMMI BELLİ OLDU!

TÜİK, haziran ayı enflasyon verilerini açıklamasının ardından, memur maaşlarına ve emekli aylıklarına refah payı hariç yapılacak zam oranları belirlendi. Önceden planlanan oranlar, Temmuz ayında uygulanacak şekilde şu şekildeydi: Memur maaşları ve emekli memur aylıkları yüzde 17,55, SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıkları ise yüzde 19,77 oranında artacaktı.

Ancak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından sonra güncel rakamlar açıklandı ve emekli zammı için yeni bir düzenleme yapıldı. Buna göre, Temmuz ayında memur maaşları ve emekli memur aylıkları yüzde 17,55 oranında artırılacak, SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıkları ise yüzde 19,77 oranında artırılacak.

Bu güncellemeye göre, emekli maaşlarındaki artış oranları önceden planlanandan farklı olarak belirlendi ve emekliler, Temmuz ayında belirtilen oranlarda artışla maaşlarını alacaklar. Bu düzenlemeyle, emekli maaşlarında beklenen zam oranları değişti ve güncel enflasyon verileri göz önünde bulundurularak yeni rakamlar belirlendi.

SEYYANEN ZAM ORANI AÇIKLANDI!

AK Parti Meclis Grup Başkanı Abdullah Güler, en düşük memur maaşını 22 bin liraya yükseltecek torba yasa teklifinin TBMM Başkanlığına sunulduğunu duyurdu. Güler, söz konusu teklifin içerisinde memur maaşlarına 8.075 TL'lik seyyanen bir zam öngördüklerini ifade etti.

Bu teklifle birlikte en düşük memur maaşının 22 bin lira olması hedefleniyor ve ayrıca tüm memur maaşlarına 8.075 TL ek bir zam yapılması planlanıyor. Bu düzenlemeyle, memur maaşlarında önemli bir artış sağlanacak ve en düşük maaş alan memurların gelirleri ciddi şekilde yükselmiş olacak. Yasa teklifinin TBMM'de ele alınması ve kabul edilmesiyle birlikte, memur maaşlarında beklenen iyileştirmeler gerçekleştirilecek.

SEYYANEN ZAMDAN EMEKLİLER YARARLANAMAYACAK

Memur maaşlarına yapılan "ilave ödeme" adı altındaki seyyanen zamdan, maalesef memur emeklileri yararlanamayacak. Memur emeklilerinin maaşı, normalde olması gerektiği gibi 6 aylık enflasyon farkı ve temmuz ayındaki yüzde 6 toplu sözleşme oranı dikkate alınarak yüzde 17.55 oranında artırılacak. Bu düzenlemeyle birlikte, haziran ayında 7.901 TL olan en düşük memur emekli aylığı temmuz ayında 9.288 TL olacak.

Ancak, memur maaşlarına yapılan seyyanen zam, maalesef emeklileri kapsamıyor ve emekli maaşlarındaki artış normal enflasyon farkı ve toplu sözleşme oranıyla sınırlı kalıyor. Dolayısıyla, memur emeklileri ilave ödeme alamayacak ve maaşları belirli oranlarda artacak. Bu durum, memur emeklilerinin maaşlarının memurların maaşlarındaki artışa eşit oranda yükselmemesi anlamına gelmektedir.

EMEKLİ MEMUR AYLIKLARI GÜNCELLENDİ!

Temmuz ayı itibarıyla, 25 yıl hizmetle emekli olan öğretmen, polis, hemşire, imam-hatip ve avukatların emekli aylığı 13.910 TL'ye yükseltilecek.

Kök aylığı 6.000 TL ve altında olan emeklilere, ek ödeme dahil olmak üzere yıl sonuna kadar 7.500 TL emekli aylığı ödenecek.

Kök aylığı 6.500 TL olan emeklilere temmuz ayından itibaren 8.125 TL, kök aylığı 7.000 TL olanlara 8.750 TL, kök aylığı 7.500 TL olanlara ise 9.375 TL aylık ödenecek.

Bu düzenlemeyle birlikte, emekli aylıkları daha düşük olan kesimlere yapılan artışla emeklilerin gelirleri önemli ölçüde artacak. Bu sayede, emeklilerin maddi koşullarının iyileştirilmesi ve daha iyi yaşam standartlarına ulaşmaları hedefleniyor.

DUL VE YETİM AYLIĞI ALANLARIN MAAŞ ZAMMI NASIL HESAPLANACAK?

Temmuz ayında, ölen eşinden veya anne babasından dolayı ölüm aylığı alanların dul ve yetim maaşları yüzde 25 oranında artacak.

Haziran ayındaki dul maaşı 3.750 TL ve yetim maaşı 1.875 TL olanların aylıkları, temmuz ayında da aynı kalabilir veya artabilir. Bu durum, aylığın bağlandığı dosyaya göre değişiklik gösterecektir.

Eğer dosyanın kök aylığı 6.000 TL ve altındaysa, bu kişiden dolayı dul ve yetim aylığı alanlar haziran ayında aldıkları miktarı temmuz ayında da aynı şekilde alacaklar. Ancak, dosyanın kök aylığı 6.000 TL ile 7.500 TL arasında ise bu durumda dosyadan dul ve yetim aylığı alanların eline geçen para temmuz ayında artacak.

Bu düzenlemeyle, ölüm aylığı alanların maaşlarındaki artış, aylıklarının bağlandığı dosya ve kök aylığına göre değişiklik gösterecek. Daha düşük gelire sahip olan dul ve yetimlerin maaşları, daha fazla artış sağlayacak.

Deprem uzmanı Naci Görür, Kuşadası depremi sonrasında önemli tespitlerde bulundu!
SON DAKİKA DEPREMLER! Az önce deprem mi oldu? En son nerede, ne zaman deprem oldu? 21 Temmuz 2023!
Altını olan nefes bile almadan buraya baksın! 21 Temmuz 2023 gram altın ve çeyrek altın fiyatları bugün ne kadar oldu?
Doların bütün kaderi o gün değişecek! Acilen buraya bakın! Bugün euro, dolar, sterlin ne kadar? 21 Temmuz 2023!