Arsa ve Arazi

2023 TOKİ arsa kuraları hangi tarihte başlayacak? TOKİ arsa kura çekilişi ne zaman çekilecek?

Milyonlarca vatandaş "2023 TOKİ arsa kuraları hangi tarihte başlayacak? TOKİ arsa kura çekilişi ne zaman çekilecek?" sorusuna yanıt arıyor. Peki arsa kura çelişi başladı mı? İşte detaylar...TOKİ "İlk Evim Arsa" projesi için heyecanlı bekleyiş devam ediyor

TOKİ sosyal konut çekilişleri devam ederken milyonlarca vatandaş "2023 TOKİ arsa kuraları hangi tarihte başlayacak? TOKİ arsa kura çekilişi ne zaman çekilecek?" sorularına yanıt arıyor. TOKİ "İlk Evim Arsa" projesi için heyecanlı bekleyiş devam ediyor. Sosyal konut yerine arsayı tercih eden vatandaşlar, 2023 TOKİ arsa kuraları ne zaman çekileceğini merak ediyor. Peki "2023 TOKİ arsa kuraları hangi tarihte başlayacak? TOKİ arsa kura çekilişi ne zaman çekilecek? İşte, TOKİ arsa kuraları hakkında merak edilen tüm detaylar...

Türkiye genelinde inşa edilecek 250 bin sosyal konutun hak sahipleri tek tek açıklanırken, müstakil ve müşterek arsa başvurusunda bulunan vatandaşlar TOKİ arsa çekişlerinin ne zaman yapılacağını sorguluyor.

TOKİ ARSA BAŞVURULARI 15 KASIM 2022'DE TAMAMLANDI!

Türkiye genelinde evi olmayan vatandaşın kira öder gibi ev sahibi olmasına kolaylık sağlayacak sosyal konut projesi kapsamında yer alan TOKİ arsa başvuruları, 10 Ekim 2022 Pazartesi günü başlamıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı doğrultusunda 15 Kasım 2022 tarihine kadar uzatılan TOKİ arsa başvuru süreci tamamlandı.

TOKİ 2023 ARSA KURA ÇEKİMİ NE ZAMAN YAPILACAK?

TOKİ arsa kura çekimi tarihi henüz açıklanmadı. TOKİ arsa kura takviminin yakın zamanda açıklanması bekleniyor.

Proje kapsamında Mart 2023 tarihine kadar konut, iş yeri arsalar için tüm kuraların etaplar halinde çekilmesinin ardından hak sahipleri belirlenecek.

HAK SAHİPLİLİĞİ SONRASI 775 SAYILI KANUNA GÖRE TAHSİS SÜRECİ

1) Arsa tahsis bedelinin 1/10'u peşin geriye kalanı dokuz yılda tercihe göre aylık ya da yıllık eşit taksitlerle ve faizsiz olarak ödenir. Taksit ödeme tarihi; peşinat bedeli ödendikten sonra, borçlanma tarihi, sözleşme imza tarihinden itibaren bir yıl sonraki tarihtir.

Taksitler, peşinat tutarı yatırıldıktan bir yıl sonra başlamak üzere, yıllık taksitler halinde 9 yılda dokuz eşit taksitle veya aylık taksitler halinde 108 ayda ödenebilir. Fakat sözleşme aşamasında aylık ya da senelik sözleşme tiplerinden sadece biri tercih edilecektir.

2- Kesinleşen arsa tahsisi sonrasında tahsis sahibinin yükümlülüklerini yerine getirmesini teminen noter onaylı taahhütname alınır.

3- Banka sözleşmesi sonrasında peşinat dekontu, noter onaylı taahhütname v.b. tüm belgelerin teslimi sonrasında tapu devri ipotekli ve takyitli olarak yapılır.

4- a) Tahsis edilen müstakil arsalar üzerine; arsa tahsis tarihinden itibaren (altyapısı tamamlanmış ise) ilk yıl içerisinde konut inşaatına başlanması, ikinci yılda nüve kısmının tamamlanması şarttır.

b) İmar planlarına göre toplu yapılaşmaya uygun olan müşterek (müstakil arsa tahsisi yapılamayacak) taşınmazlar taliplilerce bankaya müracaat edildiğinde bu taşınmazlar için diğer başvuru sahipleri ile müşterek müracaat etmiş sayılır.

Kura sonrası bu taşınmazlardaki hak sahipleri de müşterek müracaatları sebebiyle aynı arsa içerisindeki diğer ortakları ile tapu senedinin tarihinden itibaren (altyapısı tamamlanmış ise) en geç bir sene içinde konutunu yapmaya başlamaları ve önceden tespit edilen plana göre tüm bloklar için zemin kat taban döşeme seviyesini en geç iki yıl içinde bitirmeleri şarttır.

Tahsis sahipleri belirtilen inşaat yapma şartlarına uymayı peşinen kabul ve taahhüt eder.

Bu şarta uymayanlardan tahsis edilen arsalar, hiçbir hüküm alınmasına gerek olmaksızın ödemiş olduğu bir bedel var ise yüzde 10'u kesilerek kalan meblağ iade edilerek geri alınır.

5- İlk Evim Arsa Projesi kapsamında yapılan tüm işlemler her türlü vergi, resim ile harçtan muaftır.

Tapu devri esnasında döner sermaye harcı, tahsis sahibi tarafından ödenecek.

Konut alacaklar dikkat! İkinci el konut kampanyası geliyor mu? Bakan resmen duyurdu! 

Hazır giyimde sabit fiyat geliyor! Zincir marketlerin başlattığı fiyat sabitleme tekstilde de başlıyor... 

Türkiye'nin yüz ölçümünü artıran Rize Şehir Hastanesi'nde son dakika! Resmen tamamlandı!