Ekonomi

Borsalarda yükseliş sürecek mi? Efsanevi yatırımcıdan borsanın geleceğine ilişkin şok edici tahminler!

Efsanevi yatırımcı Michael Burry, şu sıralar herkesin ilgi odağında olan borsalar ile ilgili dikkat çekici tahminlerde bulundu. Burry, bazı uzmanların iyimser tahminlerinin aksine gelecek döneme ilişkin biraz daha temkinli.Geçe yıl uluslararası piyasalarda yaşanan büyük çöküşün ardından borsalar toparlanma belirtileri göstermeye başladı

Yatırım deyince ilk akla gelen isimlerden olan Michael Burry, piyasalara ilişkin önemli açıklamalarda ve öngörülerde bulundu. Geçe yıl uluslararası piyasalarda yaşanan büyük çöküşün ardından borsalar toparlanma belirtileri göstermeye başladı. Piyasa çevreleri ve uzmanlar ise bu toparlanmaya ilişkin farklı düşünüyor. ABD’li yatırımcı Michael Burry’e göre, sözkonusu toparlanma yanıltıcı.

The Street’ten Luc Olinga’nın haberine göre, efsanevi yatırımcı Michael Burry, 2023 yılında piyasa toparlanmasının uzun sürmeyeceği iddiasında bulundu. Michael Burry, yatırımda tarihi bir figür olarak kabul edilirken, pek çok bireysel yatırımcının, iyi bir yatırım stratejisi ipuçlarını almak için onun sosyal medya paylaşımlarını heyecanla takip ediyor. Haberde, serbest yatırım fonu Scion Asset Management'ı da yöneten Burry’nin, kısa vadede hisse senedi fiyatlarının düşeceğine yönelik pozisyona girdiği belirtiliyor.

FED POLİTİKALARI BELİRSİZ

Haberde, piyasalarda keskin bir belirsizliğin hakim olduğu zamanlarda, Burry'nin mesajlarının özellikle beklendiğine işaret ediliyor. Haberde, yatırımcılar, Fed'in yumuşak bir ekonomik iniş yapıp yapamayacağını merak ederken, son haftalarda ise yatırımcıların iyimser bir ruh haline sahip olduğu görüşüne yer verildi. Geçen yılın en büyük sorunlarından biri olan enflasyonun gerilediğine yönelik inancın bu iyimserlikte büyük etkisi bulunduğu kabul ediliyor.

Öte yandan, veri analizi şirketi Layoffs.fyi'ye göre, teknoloji şirketlerinin bu yıl yaklaşık 58 bin kişiyi işten çıkardığı görülüyor. Bunlardan 12 bin kişi Google ve 10 bin kişi ise Microsoft’ta çalışanlardan oluşuyor.

YAŞANANLAR BİR 'İLLÜZYON'

Burry ise yatırımcılardaki iyimserliğin tam tersine yaşananların bir ‘illüzyon’ olduğunu ve piyasaları çok zor bir dönemin beklediğini iddia ediyor. Kendini genellikle şifreli mesajlarla ifade eden Amerikalı yatırımcı, 23 Ocak'ta S&P 500'ün Eylül 2000 tarihinden 2003 yılının başına kadar olan dönemini, bir başka ifadeyle ‘dot-com’ balonu ve 11 Eylül sonrasını gösteren bir grafiği tweetledi. Burry, Eylül 2001 tarihinden Nisan 2002'ye kadar olan dönemi ise daire içine aldı. Daire içine alınan dönemde, S&P 500, 1 Eylül 2000'de 1.530,09 puanda gördüğü yüksek seviyeden sürekli düşüşe geçtikten sonra bir şekilde istikrar kazanmayı başarmış.

Eylül 2001 ile Nisan 2002 tarihi arasında S&P 500 iki defa artarak 1.178 puan ve 1.176 puana ulaşmayı başarmıştı. Ancak bunu dört aylık bir düşüş takip ederek endeks 771 puana kadar gerilemişti. Daha sonra tekrar düşmeden önce endeks, yeniden 966 puana yükselirken, Bury bu daha önceki performansa atıfta bulunarak endeksin şu andaki yükseliş olasılığına ilişkin “Belki” yorumunda bulundu.