Ekonomi

2023 yılının ilk çeyreğinde hangi fonlar kazandırdı? Altın ve hisse fonları ne kadar getiri sağladı?

Bu yılın ilk çeyreğinde ABD ve Avrupa ekonomisinden gelen haber akışlarının yanı sıra küresel merkez bankalarının faiz artırımları ve bankacılık krizine ilişkin endişeler fon dünyasını da etkiledi. Yatırımcılar fon seçiminde yurt dışı faktörlerin yanı sıra seçim öncesi gelişmeleri de dikkate alıyor.ABD Merkez Bankası Fed’in faiz artırımlarının akıbeti ve bankacılık sektörüne ilişkin endişeler geçen aya damgasını vuran en önemli gelişmelerdi

Mart ayı piyasalar açısından oldukça hareketli geçti. ABD Merkez Bankası Fed’in faiz artırımlarının akıbeti ve bankacılık sektörüne ilişkin endişeler geçen aya damgasını vuran en önemli gelişmelerdi. Piyasalar ABD ve Avrupa ekonomisinden gelen haber akışları ile dalgalı bir seyir izlerken, yurt dışında volatilitenin yükselmesi yurt içi piyasalara da yansıdı.

Geçen ay özellikle ABD’de Silikon Vadisi Bankası (SVB) ile başlayan daha sonra Avrupa bankacılık sektörüne de uzanan iflaslar ve kriz endişeleri nedeniyle altın yatırımcıların yeniden gözdesi oldu. Yurt dışı ve yurt içindeki dinamikler ile birlikte yatırımcıların portföyleri de değişirken, yatırımcılar bir yandan da seçim öncesi olası risklere karşı önlem almaya başladı.

ALTINDA %10’UN ÜZERİNDE GETİRİ

Dünya Gazetesi köşe yazarı Onur Duygu, ‘Fon Dünyası’ adlı köşesinde bütün bu gelişmelerin fonlara nasıl yansıdığını değerlendirdi. Kıymetli madenler tarafında özellikle ons altındaki yükselişe işaret eden Duygu, bu yükselişin, dolar TL kurunun 19 liranın üzerine hareketi ile birleşince altın fonlarında yüzde 10 üzerinde getirilerin elde edildiğini ifade etti.

Mart ayının son iki haftasında gümüş fiyatlarında da bir hareketlenme yaşandığını belirten Duygu, son dönemde gümüş fonlarındaki yatırım sayısının artmasının da bunun bir göstergesi olduğunu kaydetti. Duygu’ya göre, Fed’den gelen faiz artışlarına ilişkin yavaşlama sinyali ve piyasalarda temmuz ve ağustos ayında gerçekleşecek toplantılarda faizlerin indirileceğine ilişkin beklenti, teknoloji temalı fonlarda da ocak ayına benzer bir şekilde pozitif bir performans getiri sağladı.

TEKNOLOJİDE POTANSİYEL YÜKSEK

Duygu, tematik fonlarda ilk çeyrek ortalama getirisinin yüzde 6,5 olarak gerçekleştiğini belirtirken, teknoloji yabancı hisse fonlarında ise yüzde 30’a yakın getiri sağlayan borsa yatırım fonları olduğuna dikkat çekti. Ayrıca Hazine ve bankaların ihraç ettiği eurobond olarak adlandırılan yabancı para cinsinden tahvillere olan talebin de özellikle fonlar üzerinden son dönemde iyice arttığına işaret eden Duygu, kurlardaki yükseliş ile birlikte eurobond, döviz kira sertifikaları ve serbest döviz fonlarının ilk çeyrekte yüzde 5 ile 10 arasında getiri sağladığını ifade etti.

YABANCI YATIRIM FONLARI GÖZDE

Duygu’nun değerlendirmesine göre, yurt içi hisse senedi içerikli/ağırlıklı fonların getirileri ise eksilerde. Tefas’ta işlem gören hisse senedi yoğun fonların ortalama ilk çeyrek getirisi eksi yüzde 10 civarında gerçekleşirken, ilk çeyrekte yatırımcılar daha altın, gümüş, teknoloji ve ABD endekslerine yatırım yapan yabancı hisse senedi ağırlıklı fonlara yatırım yaptı.