Altın & Gümüş

2023’de altın ve gümüş yeni rekorlar kıracak! İşte uzmanlara göre altın ve gümüş yıl sonunda tam bu kadar olacak!

‘Kıymetli Madenler 2023 Yılı Beklentileri’ adlı raporuna göre, bu yıl kıymetli madenler için pozitif bir yıl olacak. Raporda, altın ve gümüş başta olmak yıl sonunda kıymetli madenlerin ulaşacağı seviyelere ilişkin öngörülere tek tek yer verildi.Ş tarafından hazırlanan raporda, altın ve gümüş başta olmak üzere kıymetli madenlerin 2023 yılı seyrine ilişkin beklentiler ve tahminlere yer verildi

Kıymetli maden ticaretinde faaliyet gösteren Troy Kıymetli Maden Ticaret A.Ş tarafından hazırlanan raporda, altın ve gümüş başta olmak üzere kıymetli madenlerin 2023 yılı seyrine ilişkin beklentiler ve tahminlere yer verildi.

Rapora göre, altın bu yıl ons bazında 2 bin doları aşarak yeni bir rekor seviyeye çıkacağı tahmin edilirken, altının yanı sıra gümüş, platin ve paladyum gibi kıymetli madenlerin getirileri açısından da pozitif bir yıl olacak.

ALTIN YENİ REKORLAR PEŞİNDE

Troy Kıymetli Maden’in ‘Kıymetli Madenler 2023 Yılı Beklentileri’ raporunda, geçen yıl ABD Merkez Bankası Fed başta olmak üzere gelişmiş ülke merkez bankalarının sert faiz artırımlarının altın fiyatlarının baskılanmasına sebep olduğu kaydedildi.

Raporda, bu yıl faiz artırımlarının hız keseceği ve enflasyonun kontrol altına alınacağı bir yıl olacağı beklentisinden hareketle bu beklentiler doğrultusunda altının güçleneceği öngürüsüne yer verildi. Rapora göre, bu yıl doların alım gücünün zayıflıyacak. Ayrıca Fed’in şahin politikaları gevşetmesinin yanı sıra faiz artışlarında hız kesmesi de altın fiyatlarının daha da ivmeleneceğine yol açacak. Raporda, altının 2023 yılında ons bazında yeniden 2 bin doları aşarak, yeni bir rekor seviye kaydedeceği öngörülüyor.

GÜMÜŞTE 35 DOLAR SEVİYESİ BEKLENİYOR

Raporda, altının yanı sıra gümüş fiyatlarında da hareketli bir yıl olacağı beklentisi dile getirilirken, geçen yılı artıda kapatan gümüşe talebin bu yıl da devam ettiğine dikkat çekildi. Artan talep karşısında  stokların azalmasına paralel bu yıl gümüş fiyatlarının artacağı kaydedildi. Ayrıca raporda, gümüşün elektrikli araçlardan, 5G teknolojisine ve güneş enerjisi gibi birçok yeni teknoloji alanında kullanımının arttığı belirtildi.

Raporda, gelecek dönemde stoklardaki azalmanın gümüş fiyatlarına yansıyacağı ve bu nedenle gümüşün ons fiyatının yeniden 35 dolar seviyesine kadar çıkmasının beklendiği belirtildi.

PLATİNDE ‘YEŞİL ENERJİ’ ATAĞI!

 

Altın ve gümüşün yanı sıra platin de artan talebe bağlı olarak fiyatının artması beklenen diğer kıymetli madenlerden birisi. Raporda, geçen yıl arz tarafındaki endişeler nedeniyle en fazla getiriyi sağlayan platine, bu yıl da ilginin devam edeceği belirtilerek özellikle yeşil enerji yatırımlarının platin kullanımını artıracağına dikkat çekildi. 2023 yılında platinin onsunun bin 200 dolar seviyesine yükselmesi beklenirken, paladyumun da toparlanan otomotiv sektöründen destek bularak 2 bin dolar seviyesinin üzerine çıkacağı öngörüldü.

TROY KIYMETLİ MADENLER, 2023 YILI KIYMETLİ MADENLER FİYAT TAHMİN (dolar/ons)

 

2023

En Düşük

En Yüksek

Yıl Sonu

ALTIN ($/ons)

1760

2217

2055

GÜMÜŞ ($/ons)

19,00

34,56

29,28

PLATİN ($/ons)

850

1417

1243

PALADYUM($/ons)

1300

2578

2203