02 / 05 / 2024

2023'e kadar 29 il hızlı tren hatlarıyla buluşacak!

2023'e kadar 29 il hızlı tren hatlarıyla buluşacak!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Hedef, 2023'e kadar hızlı tren hatlarını 29 ilimizle buluşturmaktır" dedi...



Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisince Kılıçarslan Meydanı'nda düzenlenen mitingde vatandaşlara hitap etti.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Cumhurbaşkanı Erdoğan, yapımı süren Konya-Beyşehir yolu, Beyşehir-Derebucak ayrımı, Yenişarbademli-Antalya hududu yolu ile Ilgın-Aşağıçiğil-Konya-Beyşehir ayrımı yolunun bu yıl tamamlanacağını söyledi. Erdoğan, "Seydişehir-Bozkır yolu, Yunak-Polatlı ayrımı, Çeltik-Gökpınar-Ankara hududu yolu, Akşehir-Yalvaç-Şarkikaraağaç ayrımı yolu ile Akören-Akkise yolunu da yine bu yıl bitiriyoruz." dedi.

Erdoğan, Konya-Karaman ayrımı, Belören-Hadim yolu, Eğiste Viyadüğü, Polatlı-Yunak-Akşehir yolu, Konya-Karaman ayrımı, Çumra yolu, Beyşehir-Şarkikaraağaç yolu, Beyşehir-Şarkikaraağaç ayrımı, Hüyük-Argıthanı yolunu da gelecek yıl tamamlayacaklarını söyledi. 

Ereğli-Halkapınar-İvriz yolu, Belören-Hadim ayrımı, Aladağ-Kızılkaya-Karaman, Bozkır-Hadim, Konya-Akşehir yolları, Konya-Ereğli ile Ulukışla ayrımı yolunu, 2020'de hizmete alacaklarını bildirin Cumhurbaşkanı Erdoğan, Konya ve Beyşehir çevre yolları, Alacabey, Alacabel, Tınaztepe tünelleri ve bağlantı yolları ile Beyşehir, Seydişehir yolu ve Emirdağ-Davulga-Yunak yolunu iki yıla kadar bitireceklerini söyledi.

"Konya'yı YHT'nin merkezi haline getirdik"

Erdoğan, metro hatlarıyla Konya'nın önünde yeni bir dönem başlatacaklarını söyledi. Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti; 

"Mevcut Alaaddin-Adliye Tramvay Hattı ile entegre edeceğimiz 6,5 milyar lira maliyeti olan 22 istasyonlu Necmettin Erbakan Üniversitesi-Gar-Meram Belediyesi Raylı Sistem Hattı'nın ETÜT çalışmalarını başlattık ve tamamlandı. Bu yıl yatırım programımıza aldık. Yapımı için yakında ihaleye çıkıyoruz. Ayrıca Selçuk Üniversitesi Kampüsü, Meram Belediyesi arasında bir raylı sistem hattı projemiz daha var. Birinci etabın ardından bunun da ihalesini gerçekleştireceğiz."

Erdoğan, Konya'yı Yüksek Hızlı Trenin (YHT) merkezi haline getirdiklerini, böylece şehrin Ankara, İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Bilecik ve Eskişehir'le bağlantısını sağladıklarını söyledi. 

Erdoğan, Afyonkarahisar-Konya Hattı, Akşehir-Argıthanı arasını sıfırdan yapmışçasına yenilediklerini anımsattı ve şunları söyledi; "Kayacık Lojistik Merkezi'ni şehrimize kazandırdık. Konya-Karaman Hızlı Tren Hattı'nın altyapı, üstyapı, elektrifikasyon ve istasyon düzenlemelerini tamamlayarak elektrikli olarak işletmeye açtık. Sinyalizasyon çalışmaları devam ediyor. Bu yıl içinde hızlı tren işletmeciliğine geçiyoruz. Böylece Konya-Karaman arası seyahat süresi 1 saat 13 dakikadan 40 dakikaya düşecek"

"Hedef, 2023'e kadar 29 ilimizi hızlı tren hatlarıyla buluşturmak"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

"Karaman-Ulukışla kesiminin altyapı ve üstyapı çalışmaları sürüyor. Ulukışla-Yenice kesiminin de proje çalışmalarını tamamladık. Hedef, 2023'e kadar hızlı tren hatlarını 29 ilimizle buluşturmaktır. Şehir içi raylı sisteme entegre olacak Buğday Pazarı Yüksek Hızlı Tren Garı'nın inşasında sonlara geliyoruz. Bu yıl hizmete sunuyoruz. Konya için çok önemli olan bir diğer hızlı tren projesi Antalya-Konya-Aksaray-Nevşehir-Kayseri hattıdır. Bu hatla ülkemizin turizm merkezleri olan Antalya-Konya ve Kapadokya bölgesini Kayseri'ye, oradan da diğer hızlı tren hatlarıyla birbirine bağlıyoruz. Projenin dört kesim halinde ETÜT çalışmaları devam ediyor."

Konya'ya yeni raylı sistem müjdesi

Erdoğan, Afyonkarahisar-Konya arası demiryolu hattını modernize etmek için çalışmaları başlattıklarını söyledi. Erdoğan, İstanbul'da Marmaray, İzmir'de Egeray, Ankara'da Başkentray gibi Konya'ya da yeni bir raylı sistem projesi kazandıracaklarını müjdeledi. 

Kayacık-Konya arası hat kesiminde iki yüksek hızlı tren, bir konvansiyonel tren hattı olmak üzere 3 hat bulunduğunu anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları belirtti;

"Kayacık-Konya arasındaki çift hatlı yüksek hızlı tren hattının yanındaki konvansiyonel hatta bir tane daha ilave edilerek bu kesimdeki hat sayısını 4'e çıkarıyoruz. Böylece Konya'mıza günlük toplam 20 banliyö seferiyle 15 bin yolcunun taşınacağı modern bir banliyö hattı inşa ediyoruz. Bu hatla sanayi bölgemizle şehir merkezi arasındaki ulaşım sorununu kökten çözüyoruz." 

Konya'ya 16 milyar liralık yatırım

Erdoğan, Konyalılara bir müjde verdi.Erdoğan, şunları söyledi;

"Konya Selçuklu Aşağı Pınarbaşı Mahallesi'nde 300 dönüm Hazine taşınmazı üzerinde savunma sanayi alanında stratejik yatırım yapılması amacıyla irtifak hakkı kurulmuştur. Burada ASELSAN Konya Silah Sistemleri Anonim Şirketi tarafından uzaktan komutalı silah sistemleri ve silah üretimleri konusunda çalışacak bir fabrika kuracağız. Hisselerin yüzde 49'u Konya'da savunma sanayi sektöründe hizmet veren firmalara, yüzde 51'i ASELSAN'a ait olacaktır. Fabrika için 65 milyon dolarlık yatırım yapılacak ve bölgede ciddi bir istihdam ortaya çıkacaktır. Burada geliştirilecek yerli ve milli silahlarla hem Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçları karşılanacak hem de ihracat yapılacaktır."


Geri Dön