27 / 04 / 2024

2023'te hem alıcısına hem de satıcısına kazandıran ikinci el araçlar, 2024'te de fırsatlar sağlayacak!

2023'te hem alıcısına hem de satıcısına kazandıran ikinci el araçlar, 2024'te de fırsatlar sağlayacak!

İkinci el araçlar 2023 yılında hem alıcısına hem de satıcısına kazandırdı. 2. el araçların 2024 yılında da önemli fırsatlar sağlaması bekleniyor.



Türkiye’nin online 2.el araç platformu VavaCars’ın, her ay düzenli olarak açıkladığı VavaAI Fiyat Endeksi’nin kasım ayı sonuçlarına göre; 2. el araç fiyatlarındaki düşüşler, kasım ayında eylül ve ekim aylarına göre yavaş seyrini sürdürdü.

2. el araçlarla ilgili sektördeki liste fiyatlarına karşın reel fiyatları takip etmeyi ve sektörü doğru bilgilendirmeyi amaçlayan VavaCars, yapay zeka ile geliştirdiği VavaAI Fiyat Endeksi’nin
kasım sonuçlarını yayımlandı. 

Bu noktada fiyatlarda kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 2’ik bir gerileme oldu. Son dönemde gerçekleşen düşüşlere rağmen yıl başından itibaren fiyatların kur ve enflasyona paralel bir yükselişe devam ettiğini kaydeden VavaCars Perakende Grup Başkanı Serdıl Gözelekli, “İkinci el araçlar 2023'ün başından bu yana hem alıcılar hem de satıcılar için avantaj sağladı” dedi.

YAVAŞLAMA TRENDİNE GİRDİ

VavaCars’ın kamuya açık verilerinin analizini yaparak 4. kez yayınladığı fiyat endeksine göre eylül ve ekim aylarında 2'nci el araçlarda görülen fiyat düşüşleri, kasım ayında yavaşlama trendine girdi.

Yayımlanan rapora göre 2. el araç fiyatları kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 2 geriledi. Fakat bu yılın tamamına bakıldığında ise fiyatlar kur ve enflasyon artışlarıyla paralel bir yükseliş kaydetti. Endeks sonuçlarına dair değerlendir yapan VavaCars Perakende Grup Başkanı Serdıl Gözelekli, 2'nci el araçların bu yılda hem alıcılara hem de satıcılara kazandırmaya devam ettiğini söyledi.

2023 te hem alıcısına hem de satıcısına kazandıran ikinci el araçlar, 2024 te de fırsatlar sağlayacak!

İKİNCİ EL ARAÇLAR YIL BOYUNCA ÖNEMLİ AVANTAJLAR SAĞLADI

VavaAI endeksi ile piyasadaki değişimleri yakından incelemeye ve doğru değerlendirmelere dayalı bilgiler paylaşmayı sürdüreceklerini söyleyen Serdıl Gözelekli, “Rakamlara göre, 2.el araç fiyatları kasım ayında bir önceki aya göre ortalama yüzde 2 oranında geriledi. Fiyatlardaki gerileme eylül ve ekim aylarına göre azalmış olsa da düşüşünü sürdürüyor" dedi.

Yılın tamamına baktığımızda ise 2.el araçlar kur ve enflasyon artışlarına benzer bir yükseliş gösterdiğini söyleyen Gözelekli, bu kapsamda yıl boyu etkisini sürdüren yüksek enflasyon ve kurdaki dalgalanmalar göz önüne alındığında, 2. el araç piyasasının hem alıcılar hem satıcılar için oldukça önemli avantajlar sunduğunun görüldüğünü belirtti.

2024 YILINDA DA ÖNEMLİ FIRSATLAR SUNMAYA DEVAM EDECEK

2024 yılında da önemli fırsatlar beklendiğini belirten Gözelekli, "Fiyatların dengeye gelmesiyle ikinci el araç fiyatlarının enflasyon ve kur ile benzer şekilde hareket etmeye devam edeceğini öngörüyoruz. İkinci el araç piyasasındaki bu durum, 2024 yılında da alıcılar için de fırsatlar sunmaya devam edecektir” ifadelerini kullandı.

2024’te konut piyasasını neler bekliyor?


Geri Dön