27 / 04 / 2024

2023'te kiracının sözleşme bitmeden evden çıkma hakkı var mı?

2023'te kiracının sözleşme bitmeden evden çıkma hakkı var mı?

Kiracılar kira sözleşme süresi dolmadan önce evden çıkıp çıkamadığını merak ediyor. Peki, Kiracının sözleşme bitmeden evden çıkma hakkı var mı? İşte detaylar...



Ev sahibi ve kiracıların merak ettiği konulardan biri de kiracının, kira sözleşmesi dolmadan evden çıkıp çıkamayacağı konusu. Kiracılar evden çıkmak isteyince hangi haklara sahip olduğunu sorgularken mülk sahipleri de kiracıları hangi durumlarda çıkaracağını araştırıyor.  Peki, Kiracının sözleşme bitmeden evden çıkma hakkı var mı? İşte detaylar...

Mülkü kiralayan sözleşmede yer verilen sürenin öncesinde gerekçe sunmadan kiraladığı yapıyı boşaltabiliyor. Kiracıya bu hak tanınmakla beraber Türk Borçlar Hukuku 325. Maddesi uyarınca kiralayanın mağdur olmaması da düşünüldü.

Söz konusu durumda kiralayan sözleşme süresi öncesinde taşınmazı boşaltırsa kira sözleşmesinden doğacak olan borçları devam ediyor. Bu süre kiralananın aynı koşullarda kiralanmasına dek geçecek olan makul bir zaman aralığı oluyor.

2023 te kiracının sözleşme bitmeden evden çıkma hakkı var mı?

5 YILLIK KİRACI HAKLARI NELER?

AHD Hukuk danışmanlıkta yer alan detaylara göre, Türk Borçlar Kanunu 6098 sayı ile yürütülüyor. Söz konusu kanun çerçevesinde kiracıların ekonomik yönden daha güçsüz olmasına bağlı olarak korunduğu dikkat çekiyor. Kiracı lehine olan bazı düzenlemeler bu kanun uyarınca yürürlüğe konuldu.

Mülk sahibi, kiracıyı dilediği şekilde tahliye edebilme serbestisine sahip olamaz. Kiraya verenin kanunda belirtilen nedenlere ve sınırlı tutulan gerekçelere dayanması durumunda kiracıyı mahkeme kanalı ile tahliye edebilmesi söz konusu olabiliyor.

Çatılı iş yeri ve konut kiralamalarında gerçekleştirilen sözleşmelerin süreli olması durumunda ve bu süre tamamlandığında sözleşmenin kendiliğinden sonlanmadığı görülüyor. Beş yıllık kiracılar için de süre bitiminde sözleşme kendiliğinden sonlanmıyor. Hak sahibinin sözleşme sonlanmadan 15 gün öncesinde kiracıya bildirim yapması gerekiyor.

Kiraya verenin yazılı bir bildirim yapmaması durumunda sözleşme kendiliğinden 1 sene süre ile uzamaya devam ediyor. Kiraya verene tanınmayan bu hak kanun koyucu tarafından kiracıya veriliyor.

Mülk sahibinin kanunda kendisi için ön görülmüş olan fesih durumları oluştuğunda sözleşmeyi feshedebilme hakkı bulunuyor. 10 yıllık sözleşmelerde kiraya veren sözleşme sonlanmadan en az 3 ay önce bildirim yapmak sureti ile bir sebep göstermeksizin kira sözleşmesine son verebiliyor.

TOKİ Şanlıurfa Eyyübiye kuraları çekiliyor! 992 konut sahibini buluyor!

Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi'nde 2019'dan beri daire teslim edilmiyor! Projede usulsüzlük mü var? 

Yaşar Gayrimenkul şube sayısını artırmayı hedefliyor


Geri Dön