2023'te Tapu tahsis belgesi geçerlilik süresi ne kadar?
Durumu olmayan kişilerin kamu arazisi üzerine gecekondu inşa etmesi üzerine verilmiş hak sağlayıcı bir belgeye Tapu tahsis belgesi denir. Peki, 2023'te Tapu tahsis belgesi geçerlilik süresi ne kadar? İşte detaylar..
Tapu tahsis belgesi dar ve ihtiyaç sahibi kişilerin kamu arazisi üzerine gecekondu inşa etmesi üzerine verilmiş hak sağlayıcı bir belgedir. Bu belge ile kamu arazilerine yapılmış olan yapılar için para cezası uygulanmaz. Aynı zamanda bu şahısların tahliyesi de istenmez. Fakat bu belge kesinlik mülkiyet hakkı yani tapu yerine geçmiyor.
Tapu tahsis belgesini alanlar söz konusu gayrimenkulü kendi kullandırabilir, başkalarına kiralayabilir ve diğer kişilerin kullanmasını engelleyebilir. Bu belge ile il özel idareleri tarafından; hazine, belediye ya da vakıflara ait taşınmazlar üzerinde “kaçak” şekilde oturan düşük gelirli vatandaşlara bir koruma kalkanı oluşturulmuştur. Öte yandan bu belge verildiği tapu sicilindeki “beyanlar” hanesine de işlenir.
TAPU TAHSİS BELGESİ GEÇERLİLİK SÜREDİ NE KADAR?
Ahddurakhukuk'ta yer alan detaylar göre, Tapu tahsis belgesi geçerlilik süresi 6306 Sayılı Kanun kapsamında 31 Mayıs 2012 tarihinde yayımlandı. Bu kapsamda 2981 Sayılı Kanun ve bu kanunda düzenlenen “Tapu Tahsis Belgesi” düzenlemesi halen yürürlüktedir. 31 Mayıs 2023 tarihine kadar da yürürlükte kalmasına karar verildi.
TAPU TAHSİS BELGESİ BAŞVURUSU NEREDEN YAPILIR?
Kanunda sayılan koşulların mevcudiyeti durumunda bir başvuru gerçekleştirilebilir. Yapılacak bir başvuru ile tapu tahsis belgesi tapu senedine dönüştürülebilir. Söz konusu başvurunun mücavir alan sınırları içinde belediyeye yapılması gerekiyor. Diğer alanlarda ise valiliklere yapılabilir.
TAPU TAHSİS BELGESİ KİMLERE VERİLİR?
Tapu tahsis belgesi; imar planı gerçekleştirilecek kamu arazisi üzerinde gecekondu sahibi olan vatandaşlara verilir. Bu şahısların mağduriyetini gidermek amacıyla verilen bir belgedir. Bu alanların tapusu devlette kalıyor olsa da tapu tahsis belgesi olan vatandaşlar geçici süre taşınmazları kullanım, kiralama gibi haklara sahip olur.
2023 yılında yoksulluk sınırı 20 bin 713 TL yükseldi!
Konut kredisi devredilebilir mi?