Ekonomi

2023'ün ilk enflasyon raporu geldi! Enflasyon tahmini yüzde 22.3 oldu!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 2023'ün ilk enflasyon raporunu açıkladı. Enerji fiyat şoku 2022 yılında enflasyon başta olmak üzere tüm ekonomik göstergeleri etkileyecek boyuta ulaşmıştır

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) senenin ilk enflasyon raporu sunumunda öne çıkan ifadeler şu şekilde sıralandı:

2022 savaşı, enerji ve hammadde fiyatlarını önemli ölçüde artırdı. Enerji fiyat şoku 2022 yılında enflasyon başta olmak üzere tüm ekonomik göstergeleri etkileyecek boyuta ulaşmıştır.

Son zamanlarda, enerji fiyatlarında önemli bir düşüşün eşlik ettiği bir normalleşme eğilimi görüldü.

BloombergHT'de yer alan habere göre; 2023 yılı enflasyon beklentileri birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de kademeli olarak aşağı yönlü revize edildi. 2023 yılı büyüme tahminleri, Kasım ayından bu yana birçok ülke için yukarı yönlü revize edildi.

Öncü göstergeler büyümede toparlanma eğilimine işaret ediyor. Ciddi bir durgunluk olasılığının büyük ölçüde azalacağı tahmin ediliyor.

"Türkiye'de büyümenin sağlam temeller üzerinde olduğunu görmekteyiz. Yılın üçüncü çeyreğinde dış talep görünümü nedeniyle sınırlı ivme kaybına rağmen Türkiye ekonomisi büyümüştür."

Olumsuz küresel görünüme rağmen yatırımlar hız kesmeden devam ediyor. Üretim ve yatırım amaçlı ticari kredi kullanımı teşvik edilmektedir. Dış katkılar, son yedi çeyrekte büyümeye katkı sağlamaya devam etti.

Dış talebin sanayi üretimi üzerindeki olumsuz etkisi üçüncü çeyrekte sınırlı düzeyde hissedildi.

3. çeyrekte sanayi üretiminde dış talebin olumsuz etkileri sınırlı olarak hissedilmiştir.

İşgücü piyasası sağlıklı bir şekilde gelişmeye devam ediyor. Türkiye, pandemi öncesi dönemden bu yana en fazla istihdam artışı sağlayan OECD ülkelerinden biri. 

Turizm sektörü cari hesaba önemli katkı sağlamaktadır. Güçlü ekonomik temellerin desteğiyle ihracat güçlü seyrini sürdürdü.

2022'de cari açık arttı. Son dönemde enerji ve paritelerdeki gelişmelerin cari açığı daraltması bekleniyor.

Enerji fiyatları dışlandığında 2022'de ekonomimiz cari fazla vermiştir.

Enflasyon Kasım-Aralık aylarında ivme kaybetti. Enflasyondaki yavaşlama çekirdek enflasyon önlemleri tarafından da desteklenmektedir. Aylık enflasyon oranları tarihsel ortalamalara yakınsıyor. Yayılım endeksi enflasyondaki yavaşlamayı teyit ediyor. Enflasyondaki yavaşlama beklentilere de yansıdı. 

Üretici fiyat artışları 2022 boyunca kademeli olarak düştü.

Yüksek fiyatların devam etmesi için artık bir sebep yok. Fiyatlama davranışlarının ekonominin temellerine uyumlu hale gelecektir.

2023 yılı gıda enflasyonu tahmini yüzde 22 oldu. 2023 ortalama petrol fiyatı beklentisi 80,8 dolar.

2023 yılı enflasyon tahmini yüzde 22,3 oldu.

TCMB tahminlerinde herhangi bir değişikliğe gitmeyerek 2023 yıl sonu tahminimizi yüzde 22,3; 2024 yıl sonu tahminimizi de yüzde 8,8’de sabit tuttu.

Enflasyondaki ana eğilim ve beklentilerdeki iyileşmenin devam edeceğine dair beklentiler, 2023 tahmini üzerinde 1,4 puan baskı oluşturdu.

Türk lirası ithalat fiyatı ve birim işgücü maliyeti varsayımlarında yapılan güncellemeler, 2023 yılı enflasyon tahminlerini sırasıyla 0,1 ve 1,5 puan yükseltmiştir.

2023 yılsonu enflasyon tahminleri, doğalgaz ve elektrik fiyatları nedeniyle yapılan yönetim fiyat ayarlaması nedeniyle 0,2 puan düşürüldü.

Müjdenin böylesi! Arazi sahiplerine 500 bin TL anında yatacak! Sakın kaçırmayın!
Dolar aslında 30 TL! 2023 Yıl sonunda bu kadar olacak! Hemen bakmayan sonra aman ben bilmiyordum demesin! 
PTT kapısında kuyruk oluştu! Bunu bilmeyen 2.125 TL'yi kaçırıyor! Kimliğini gösteren parayı havada kapıyor!