27 / 04 / 2024

2024 Bütçe Kanunu Teklifi görüşmeleri yarın başlıyor! Yapım işleri ek fiyat farkı ve inşaat malzeme fiyatları gündemde!

2024 Bütçe Kanunu Teklifi görüşmeleri yarın başlıyor! Yapım işleri ek fiyat farkı ve inşaat malzeme fiyatları gündemde!

Yeni torba yasa maddeleri vatandaşların gündeminde yer alıyor. İşte Meclis’ten geçen 86 maddelik torba teklifi görüşmelerindeki yapım işleri ek fiyat farkı, deprem bölgesinde inşaat malzeme fiyatlarını yüksek fiyattan satanlara verilecek ceza ve kentsel dönüşüm detayı...



Meclis'in  yoğun mesaisi yarından itibaren başlıyor. Ekonomiye yönelik düzenlemeleri öngören 86 maddelik torba teklifin görüşmeleri için Meclis yoğun mesai yapıyor. Torba yasa içeriğindeki önemli başıklar arasında, deprem bölgesinde inşaat ve yapı malzemelerini yüksek fiyattan satanların cezası 10 kat artırılması, yapım işlerine ek fiyat farkı ve süre uzatımı verilmesi ile kentsel dönüşüm başlıkları yer alıyor. 


YAPIM İŞLERİNDE EK FİYAT FARKI VE SÜRE UZATIMI!

Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu'nda yapılan düzenlemeyle, "Yapım işlerine ek fiyat farkı ve süre uzatımı verilmesi" başlığı altında, ihalesi yapılan ve yürürlük tarihinde devam eden yapım işlerine ilişkin Türk lirası cinsinden sözleşmelerde, sözleşmenin 1 Ocak 2024 tarihinden sonra 31 Aralık 2024  tarihine kadar gerçekleştirilen kısımları için fiyat farkı formülünde yer alan B katsayısı 1'e kadar artırılarak hesaplanabilecek.

Bu katsayı, Toplu Konut Kanunu kapsamındaki konut ve konutla birlikte ihaleye çıkılan yapım işlerinde 1,15'e kadar artırılabilecek.

2024 Bütçe Kanunu Teklifi görüşmeleri yarın başlıyor! Yapım işleri ek fiyat farkı ve inşaat malzeme fiyatları gündemde!

TORBA YASA İÇERİĞİNDE NELER VAR? 

Torba Yasası'nın içeriğinde nelerin olduğu merak ediliyor. İşte Torba Yasası içeriği;

- Çalışan emeklilere 5 bin TL ek ödeme yapılacak,

- Kur Korumalı Mevduat hesaplarındaki vergi istisnası devam edecek,

- Şirketlerin borçlarını yeniden yapılandırabilmeleri için süre 2 yıl daha uzatılacak,

- Deprem bölgesinde inşaat ve yapı malzemelerini yüksek fiyattan satanların cezası 10 kat artırılacak,

- Sosyal medyada içerik üretenlere ilişkin vergi düzenlemesinin kapsamı genişletilecek.

KENTSEL DÖNÜŞÜM BAŞKANLIĞI GÖRÜŞMESİ CUMA GÜNÜ!

Genel Kurul, bütçe görüşmeleri için cumartesi ve pazar günleri de dahil olmak üzere aralıksız toplanacak ve günlük programını tamamlayıncaya kadar çalışmalar devam ededek. Bütçenin tümü üzerindeki görüşmeler, yarın yapılacak.

Kamu idarelerinin bütçe ve kesin hesapları üzerindeki müzakereler 8 turda ele alınacak. 2024 yılı bütçesinin Genel Kuruldaki görüşme takvimine15 Aralık Cuma programı şu şekilde; Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Karayolları Genel Müdürlüğü, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Türkiye Su Enstitüsü, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, İklim Değişikliği Başkanlığı, Kentsel Dönüşüm Başkanlığı.

Emekliye 5 bin TL'lik ikramiye düzenlemesi TBMM'de kabul edildi

2. torba yasasında yeni müjdeler peş peşe sıralandı! Yeni maddeler eklendi: emeklilere ikramiye, emekli zammı, ev hanımı

Geri Dön