03 / 05 / 2024

2024 Mayıs ayında temettü verecek hisseler ve tarihleri

2024 Mayıs ayında temettü verecek hisseler ve tarihleri

Borsa İstanbul’da uzun dönem yatırımcısının tercihi olan temettü hisselerinde kar payları dağıtılmaya başlandı. İşte Mayıs 2024’de temettü dağıtacak 17 şirket..



Temettü veren şirketler birçok yatırımcı için tercih sebebi. Borsa İstanbul’da işlem gören bazı şirketler 2023 yılı kar paylarını dağıtmaya başladı, bazı şirketlerden ise yeni temettü haberleri gelmeye devam ediyor.

Mayıs 2024’te 17 şirket temettü vereceğini açıkladı. Sabancı Holding, Enerjisa Enerji, Mavi Giyim, Maçkolik İnternet, Naturelgaz Sanayi, Jantsa, Lokman Hekim Engrüsağ Sağlık A.Ş, Akiş Gayrimenkul, Kuştur Kuşadası Turizm, Ege Gübre Sanayi, Migros Ticaret, Coco-Cola İçecek, Anadolu Efes, İş Yatırım Menkul Değerler, Anadolu Isuzu, AG Anadolu Grubu, Türkiye Şişe Cam...

Kaynak: Rota Borsa

 

TEMETTÜ NEDİR?

Temettü şirket hissedarlarına ortaklık payları oranında kar payı dağıtılması olarak tanımlanıyor. Yıllık bilançoya göre belirlenen net kardan ya da bunun için ayrılmış yedek akçelerden dağıtılıyor. Kar payının dağıtılması anonim şirketlerde genel kurul kararıyla gerçekleşiyor.  Ana sözleşmeye konulacak bir maddeyle, bazı pay tiplerine temettü ile ilgili olarak ayrıcalık sağlanabiliyor.

HERKES TEMETTÜ ALABİLİR Mİ?

Şirketlerin temettü dağıtım tarihleri ise, değişkenlik göstermekle birlikte genellikle ikinci çeyrek içerisinde gerçekleşiyor. Temettü hakkı kazanmak için şirket genel kurulunda belirlenen temettü dağıtım tarihinde ilgili hisse senetlerine sahip olmanız yani şirkete ortak olmanız gerekiyor.  Temettü dağıtım tarihleri önceden BIST’te bildirilerek kamuoyuna duyuruluyor. Bu tarihten bir gün önce hisse senedine yatırım yapmanız dahi temettü almanız için yeterli oluyor.

NE ZAMAN HESABA GEÇİYOR?

Nakit temettü alabilmeniz için temettünün dağıtılacağını gün hesabınızda hisse senetlerinin bulunması gerekli. Alacağınız nakit miktar, şirketin önceden açıkladığı hisse başına net temettü tutarına ve elinizde bulunan hisse senedi adedine bağlı olarak değişiyor. Örnek olarak X şirketi hisse başına 1 Türk Lirası  net temettü ödeyeceğini açıkladı ve portföyünüzde X hissesinden 5 bin adet bulunuyor. 5 bin Türk Lirası temettü miktarı ödeme tarihinden iki gün sonra hesabınıza geçiyor. Temettünün dağıtılacağının açıklandığı tarihte hisse senedi fiyatı ödenen temettü miktarı kadar düşebiliyor.

Dernek Başkanı Solakoğlu’ndan şok açıklama: Et yılbaşında bin TL’yi geçecek

Elektrik ve doğalgaza yeni zam gelecek mi? Enerji Bakanı resmen açıkladı!

Güvenli liman altına talep artıyor! Altın fırladı! Gram, çeyrek, yarım, tam altın ne kadar oldu 19 Nisan 2024?

Merkez Bankası doların yıl sonunda ne kadar olacağını açıkladı!

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön