22 / 06 / 2024

2024 Nisan'da yabancıya gayrimenkul satışından 452 milyon dolarlık doğrudan yatırım geldi!

2024 Nisan'da yabancıya gayrimenkul satışından 452 milyon dolarlık doğrudan yatırım geldi!

Türkiye'ye 2024 yılının Nisan ayında toplam 1.3 milyar dolar tutarında uluslararası doğrudan yatırım (UDY) girişi  olduğu belirtilirken, bunun 452 milyon dolarlık kısmı yabancıya gayrimenkul satışından geldi. 



Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED), Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Ödemeler Dengesi İstatistiklerinin açıklanmasından sonra Rakamlarla Uluslararası Doğrudan Yatırımlar Bültenini de yayımladı.

10 Haziran 2024 tarihinde paylaşılan güncel resmi verilere göre, bu yılın Nisan ayında, Türkiye’ye, 1 milyar 278 milyon dolar değerinde Uluslararası Doğrudan Yatırım (UDY) girişi oldu. Söz konusu bu yatırım, aylara göre gelen yatırım miktarları incelendiği zaman senenin ilk dört ayındaki en yüksek yatırım oldu.

Finans Gündem'de yer alan habere göre resmi olarak açıklanan güncel bu istatistikle birlikte, 2024 yılının ilk 4 ayında Türkiye’ye gelen toplam UDY miktarı 2,8 milyar dolar şeklinde kaydedildi. 2024 yılının ilk dört ayında 2023 yılının aynı dönemine kıyasla yüzde 29’luk bir düşüş yaşanırken, 2002'den itibaren Türkiye’ye gelen UDY girişlerinin toplam değeri ise 266 milyar doları geçti.

Nisan'da gerçekleşen toplam UDY girişi 1 milyar 278 milyon dolar şeklinde hesaplanırken bu yatırımların 477 milyon doları yatırım sermayesi şeklindeydi. Diğer taraftan 452 milyon doları yabancı uyruklulara gayrimenkul satışı, 353 milyon doları borçlanma araçları vasıtasıyla kaydedildi. Ayrıca yine aynı ay içerisinde yatırım tasfiyelerinin 4 milyon dolar değerinde aşağı yöndeki etkileriyle Nisan'daki toplam UDY girişi 1 milyar 278 milyon dolar şeklinde oldu.

2024 Nisan da yabancıya gayrimenkul satışından 452 milyon dolarlık doğrudan yatırım geldi!

EN FAZLA YATIRIM HANGİ SEKTÖRLERDE?

Paylaşılan detaylara göre 2024'ün Nisan ayı içerisinde gerçekleşen 477 milyon dolar değerindeki yatırım sermayesi girişlerinde, 262 milyon dolarlık yatırım girişiyle toptan ve perakende ticaret sektörü, yüzde 55’lik bir pay aldı. Ayrıca toptan ve perakende ticaret sektörü geçmiş dönemlerdeki performansının üzerinde bir performans sergilemeyi sürdürürken, aynı ay içinde gerçekleşen yatırım sermayesi girişlerinin yüzde 12’lik kısmını bilgi ve iletişim sektörü çekti. Bilgisayarların, elektrik-elektronik ve optik ürünlerin imalatı (yüzde 5) ve ulaşım araçları imalatı (yüzde 4) en çok yatırım alan diğer sektörler şeklinde oldu.

EN FAZLA YATIRIM BİRLEŞİK KRALLIK VE AMERİKA'DAN


2024 yılının Nisan ayında Türkiye’ye gelen UDY yatırım sermayelerinin kaynak ülkelerine bakıldığında Birleşik Krallık (BK), 134 milyon dolarlık yatırım ve yüzde 28’lik payı ile Türkiye’ye en çok yatırım yapan ülke şeklinde oldu. Nisan'da Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yüzde 21’lik payı ile en büyük 2. yatırımcı oldu.

Senenin ilk dört 4 ayı değerlendirildiğinde ise Avrupa Birliği (AB-27) ülkeleri, toplam yatırımlardan yüzde 49’luk bir pay alırken, Amerika kıtasının payı yüzde 21 şeklinde kaydedildi.

 

Borsa İstanbul’da bayram öncesi kurbanlık niyetine yatırımcıyı kestiler!

Kent Yapı'dan Mersin'e 550 konutluk yeni proje geliyor! 

Boş evlere gelecek vergi uygulamasına büyük tepki! En ucuz ev kirası 50 bin TL olur!


Geri Dön