27 / 09 / 2024

2024'ün ilk altı ayında konut stoku 84 bin 519 adet arttı!

2024'ün ilk altı ayında konut stoku 84 bin 519 adet arttı!

Türkiye Hazır Beton Birliği inşaat sektörüne ilişkin eylül ayı değerlendirme raporunu kamuoyu ile paylaştı. Söz konusu raporda yer alan detaylara göre, inşaat faaliyetlerinde bir önceki aya göre yüzde 2 düşüş yaşandı, 2024 yılının ilk altı ayında konut stoku 84 bin 519 adet arttı.





Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), merakla beklenen İnşaat Sektörü Aylık Değerlendirme Raporu Eylül 2024 çalışması ile inşaat sektörünün aylık performansını masaya yatırdı. Hazır beton, çimento imalat, inşaat ciro, malzeme kaynaklı inşaat maliyeti, inşaat güven ile  inşaat faaliyetleri endekslerinin dışında konut satışları ile fiyat endeksine de değinen rapor, sektörün yakın dönem performansını gözler önüne seriyor.

HAZIR BETON ENDEKSİNDE ARTIŞ

Söz konusu raporda yer alan detaylara göre; hazır beton imalat endeksi 2024’ün ağustos ayında bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 5,9 arttı. Söz konusu bu alanda bir önceki aya göre gerçekleşen artış oranı da yüzde 5,2 şeklinde dikkat çekti.

Ağustos 2023 ile kıyaslandığı zaman çimento imalat endeksinde ise yüzde 1,5 seviyesinde düşüş görüldü. Ayrıca yine raporda yer alan detaylara göre çimento imalat endeksi bir önceki aya göre değişim göstermedi.

2024 ün ilk altı ayında konut stoku 84 bin 519 adet arttı!

İNŞAAT FAALİYETLERİ YAVAŞLADI

Söz konusu raporda yer alan detaylara göre; inşaat güven endeksi bu yılın ağustos ayında, bir önceki aya göre yüzde 1,1 arttı. İnşaat faaliyetlerinde de bir önceki aya göre yüzde 2 düşüş görüldü. Yeni alınan işlerde de yılın ağustos ayında, bir önceki aya göre yüzde 1,2 artış gerçekleşti.


YAPI RUHSATINDA DİKKAT ÇEKEN DÜŞÜŞ

Bu yılın 2. çeyreğinde yüz ölçümü bazında yapı ruhsatının geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 30,9 gerileme gösterdiği bilgisinin de verildiği rapor, yapı kullanma izninin de geçen yıla göre yüzde 14,7 oranında azaldığını aktarıyor.


İLK VE İKİNCİ EL KONUT SATIŞLARI

Söz konusu bu çalışmada Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan konut satış istatistiklerinden de bazı rakamlara yer verildi. Değinilen sonuçlara göre; 1. el konut satışı bu yılın ağustos ayında, bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 18,7, bir önceki aya göre ise yüzde 2,8 yükseldi.

2. el konut satışının da Ağustos’ta, bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 6,3, bir önceki aya göre ise yüzde 6,9 artış gösterdiği bilgisi verildi.


KONUT STOKU 2 MİLYON ADEDE ULAŞTI

Türkiye genelindeki konut stoku ile ilgili bilgilere de ev sahipliği yapan rapor, 2024 yılının ilk altı ayında konut stokunun 84 bin 519 adet arttığı bilgisini paylaştı. TÜİK verilerinden derlenerek oluşturulan çalışmadaki sonuçlara göre 2013 yılında günümüze konut stoku, toplam 2 milyon adet seviyesine ulaşmış durumda.
Konut fiyat endeksinin bu yılın Ağustos ayında önceki senenin aynı dönemine kıyasla nominal olarak yüzde 34,3 artış gösterdiğini anımsatan rapor, reel olarak da 11,6 azaldığını ifade ediyor.
 

Merkez Bankası faiz indirimi beklentisi konut sektörüne can suyu oldu! Yatırımcılar rotayı tekrar konuta çevirdi!

Benzine 1 lira 20 kuruş zam geldi! Akaryakıtta yeni fiyatlar kaç TL oldu? PO, Opet, Shell benzin fiyatları 24 Eylül 2024

Konut sertifikasının devamı neden gelmedi?


Geri Dön