27 / 09 / 2024

2024’ün üçüncü çeyreğinde konut kredilerinde yüzde 5’lik azalma bekleniyor!

2024’ün üçüncü çeyreğinde konut kredilerinde yüzde 5’lik azalma bekleniyor!

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi, 2024 yılının üçüncü çeyreğinde konut kredilerinde yüzde 5’lik azalma bekleniyor! İşte detaylar…




Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) çalışmasında merakla beklenen 2024 yılı eylül ayı Ekonomik Büyüme ve Tahminler çalışmasını açıkladı. Söz konusu çalışmada, “Büyümede negatif görünüm sürüyor” ifadeleri kullanılarak,  tahminler şu şekilde sıralandı:
"Kesinleşen 2024 Temmuz ve kısmen açıklanan ağustos ayı Gayrisafi Yurt İçi Hasıla öncü göstergeleri ile yapmış olduğumuz hesaplamalara göre Türkiye ekonomisinin bu yılının 3. çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine kıyasla yüzde 0,4 oranında küçülmesini bekliyoruz. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış olan verilerle yapmış olduğumuz  hesaplamalarla ise bu yılın 3. çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla GSYH’nin yüzde 0,9 azalacağını öngörüyoruz.

2024’ün 3. çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla ÖTV’de yüzde 3,3’lük bir artışa karşın konut kredilerinde yüzde 5’lik, kamu tüketim harcamalarında ise yüzde 4,8’lik bir azalış bekliyoruz.

Bir önceki senenin aynı çeyreğine göre bakıldığı zaman tüketim malları ithalatı ve kamu tüketim harcamalarında artış (yüzde 7 ve yüzde 18,6), konut kredilerinde ise ciddi bir azalış (yüzde 33,2) görülüyor. Aynı dönemde tüketici kredilerinde de yüzde 6,2’lik bir düşüş de bekliyoruz."

2024’ün üçüncü çeyreğinde konut kredilerinde yüzde 5’lik azalma bekleniyor!

BDDK’DAN KONUT KREDİSİ KARARI


Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredilerde hem arzı hem de talebi kısıtlayan uygulamalara yönelik ilk gevşeme için start vermişti. Pek çok kişi tarafından merak edilen ve araştırılan  konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre  Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), aldığı yeni bir kararla bankaların sermaye yeterliliği hesaplamasında bireysel ve konut kredilerini kapsayan ilave risk ağırlıklarını düşürmüştü. 31 Temmuz 2023 tarihinde yapılan bu düzenlemeyle bankaların risk ağırlıkları yüzde 150 şeklinde belirlendiği için faizler yükselişe geçmiş, kredi arzı ve talebi sınırlandırılmıştı. Yeni Şafak’tan Cabir Turğut imzalı habere göre Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun almış olduğu bu son karar ile  önceki düzenlemede kullanılan risk ağırlıkları da yeniden devreye girmiş oldu.

 

İş insanı Bakan Şimşek'e seslendi: Birkaç evi olanlara yüksek vergi getirilmeliydi!

BİM'e bugün ne geliyor? Bugün BİM'de neler var? BİM 27 Eylül Cuma Aktüel ürünler kataloğu 

5 yıldır yüksek temettü veren ve yüksek getiri sağlayan 10 hisse!


Geri Dön