Sektörel

'2025 daha zor geçecek' diyen ekonomist Ekonomist Ahmet Melih Karavelioğlu: Emlak sektörüne elimizle kurşun sıktık!

Yaptığı açıklamada yabancılara mülk satışlarıyla ilgili kısıtlamaların kalması gerekliliğine değinen Ekonomist Ahmet Melih Karavelioğlu “Emlak sektörüne elimizle kurşun sıktık” dedi.


Kıbrıs’ta inşaat sektöründe yaşanan kriz ekonomiyi batağa doğru sürüklerken, 2026-2027 yılında bitirilme vaadiyle parasının bir bölümü alınan konutların inşaatına dahi henüz başlanmaması da oldukça büyük risk barındırıyor. 

Paylaşılan detaylara göre gündemden düşmeyen inşaat sektöründe satışlar da fiyatlar da düşerken önümüzdeki günlerde bu krizin daha da derinleşmesi bekleniyor. Star Kıbrıs’ta yer alan habere göre şu anda görünmeyen ancak önümüzdeki günlerde patlak verecek önemli bir sıkıntı daha var. O da daha başlamayan bazı projeler satılırken, İskele’de büyük bir inşaat şirketinin 2026 yılında teslim etmek üzere çok sayıda konut sattığı ve bu konutların  parasının bir kısmını aldığı belirtildi. Ancak inşaatlara daha başlamadı bile… 


EMLAK SEKTÖRÜNE ELİMİZLE KURŞUN SIKTIK

Kıbrıs'ta yabancılara taşınmaz mal satışında gerçekleştirilen bazı değişikliklerle lokomotif denen inşaat sektörüne darbe vurulduğu öne sürülüyor. Mağusa’da bazı şirketler inşaatlarını durdururken, bir gecede 600 konut satıldığı  şirketlerin de satışlarını iptal ettiği öne sürülüyor. Projelerin durduğu, satışların iptal edildiği ve lansmanlar ertelendiği ertelendiği Kıbrıs'ta tapu dairelerinde de adeta büyük kaos yaşanıyor.

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada yabancılara mülk satışlarıyla ilgili kısıtlamaların kalması gerekliliğine değinen Ekonomist Ahmet Melih Karavelioğlu, “İnşaat sektörüne kendi elimizle kurşun sıktık ve dibe çektik” ifadelerini kullandı.

ADA TV’de Aslıhan Ünver’in konuğu olan Karavelioğlu, emlakta zararına satışların söz konusu olduğunu söyledi. Açıklamasında tedbir ve önlem alınmazsa önümüzdeki yılın daha zorlu geçeceği kanaatinde bulunan Karavelioğlu, inşaat sektörünün durmasının, etki altında olan diğer tüm sektörlerin de durmasına sebep olacağını kaydetti.

Ekonomist Ahmet Melih Karavelioğlu açıklamalarının devamında şunları dile getirdi: “Yabancılara mülk satışlarıyla ilgili kısıtlamaların kalkması gerekli İnşaat sektörü pek çok sektörü de canlandıran bir sektör. Bu sektörlerin durması demek işsizlik demek, bunun ayırdına varıldı fakat henüz aksiyon alınmadı. Bir an önce söz konusu bu yasanın güncellenmesi gerekiyor. Her tarafta satılık konut ilanları var ve hepsinin fiyatlarında aşağı iniş mevcut. Zararına satışlar var. Ağır cezalık yargılama nedeniyle insanlar ellerindeki gayrimenkulleri elden çıkarıyorlar. Ekonominin dinamiğinde satılacak olan mal fazla ise talebin karşılaması için fiyat düşer. Beklenti çok önemli. İnsanlar da fiyatların düşeceğini beklediği için yeni bir alım yapmak için bekliyorlar. 2025 yılı bizim için daha zorlu geçecek. İnşaat sektörüne kendi elimizle kurşun sıktık ve dibe çektik. Bir diğer önemli sektörümüz turizmde de Rumların ekonomik savaşına maruz kaldık. İşveren ve işçi açısından sıkıntılı bir döneme girilecek gibi gözüküyor”  

 

Bursa Yıldırım'da 5 senede 30 bin konut üretilecek! Yıldırım Belediyesi kentsel dönüşümde gaza bastı! 

Konut almak isteyenlere 'geç kalmayın' uyarısı! Fiyatlar yüzde 40'a yakın yükselecek!

Milyonlarca kişi merak ediyordu! Asgari ücret için masaya ilk gelecek rakam ortaya çıktı!