28 / 01 / 2025

2025 Yılı Yatırım Programı belli oldu: Deprem tedbirlerine yönelik projelere 511 milyar lira ayrıldı!

2025 Yılı Yatırım Programı belli oldu: Deprem tedbirlerine yönelik projelere 511 milyar lira ayrıldı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasını taşıyan 2025 Yılı Yatırım Programı Resmi Gazete'de yayımlandı. Yatırım Programı'nda deprem tedbirlerine yönelik projelere 511 milyar Türk Lirası ayrıldı.



2025 Yılı Yatırım Programı'nın Kabulü ve Uygulanmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasını taşıyan Yatırım Programında, merkezi yönetim bütçesi kapsamındaki kuruluşlar, kamu iktisadi teşebbüsleri (KİT), özelleştirme kapsamındaki kuruluşlar, döner sermayeli kuruluşlar ve sosyal güvenlik kuruluşlarının projelerine yer verildi. Mahalli idarelerin de sadece dış kredi ile finanse edilen projelerine programda yer verildi.

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre 2025 Yılı Yatırım Programı hazırlıklarında 12. Kalkınma Planındaki  temel politikalar ve hedefler ile 2025-2027 dönemi Orta Vadeli Programda yer alan politika, öncelik ve bütçe büyüklükleri dikkate alındı.

Yatırım Programındaki projelerin belirlenmesinde azami oranda seçici olunarak, 12. Kalkınma Planında öngörülen projeler, deprem riski sebebiyle başlanması zaruret arz eden projelerle  toplumsal ve ekonomik etkisi güçlü olup ivedilikle ekonomiye kazandırılması gereken projeler de önceliklendirildi.

PROGRAMDA YER ALAN PROJELERE 1 TRİLYON 444,4 MİLYAR TL ÖDENEK

Verilen detaylara göre 2025 yılı Yatırım Programında kamu kurumları tarafından yürütülecek olan projelerin toplam tutarı yaklaşık olarak 10.599,5 milyar Türk Lirası şeklinde olup, söz konusu projelere tahsis edilen toplam ödenek miktarı 1 trilyon 444,4 milyar Türk Lirası şeklinde oldu.

Söz konusu program kapsamında bu yıl 3 bin 783'ü ana proje olacak şekilde toplam 14 bin 238 proje yürütülmesi öngörülüyor.

2024’te toplamda 5 bin 296 proje tamamlanırken, 2025 Yılı Yatırım Programına 5 bin 61 yeni proje dahil edildi. Söz konusu bu projelerin 1364'ü çok yıllık, 3 bin 697'si ise bir sene içerisinde tamamlanacak olan projeler şeklinde belirlendi.

2025’te Yatırım Programı kapsamında öngörülen 1 trilyon 444,4 milyar TL’lik yatırımın yüzde 70,7’lik kısmının merkezi yönetim bütçesi kapsamındaki kuruluşlar, yüzde 28,1’lik kısmının KİT ve özelleştirme kapsamındaki kuruluşlar, yüzde 1,2’lik kısmının da döner sermayeli kuruluşlar ve sosyal güvenlik kuruluşları tarafından gerçekleştirilmesi programlandı.

2025 Yılı Yatırım Programı belli oldu: Deprem tedbirlerine yönelik projelere 511 milyar lira ayrıldı!

Merakla beklenen 2025 Yılı Yatırım Programında deprem tedbirlerine yönelik şekilde toplam 511 milyar Türk Lirası  tutarında projeye yer verildi. Söz konusu bu projeler kapsamındaki 2025 yılı ödeneklerinin yaklaşık olarak yüzde 42’lik kısmı sağlık sektörüne, yüzde 16,7’lik kısmı konut sektörüne, yüzde 13,2’lik kısmı ulaştırma-haberleşme sektörüne ayrıldı.

Ayrıca deprem projelerine ayrılan söz konusu ödeneklerin dışında bütçede cari transferler altında yürütülen yatırım nitelikli harcamalar ile cari nitelikli diğer harcamalar dikkate alındığı zaman deprem tedbirlerine yönelik şekilde merkezi yönetim bütçesinden tahsis edilen toplam ödenek tutarı 584 milyar Türk Lirası’na ulaşıyor.

YATIRIMLARDA EN YÜKSEK PAY ULAŞTIRMA, HABERLEŞME VE EĞİTİME


Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanan 2025 Yılı Yatırım Programı kapsamındaki 1 trilyon 444,4 milyar TL’lik yatırım ödeneğinden en yüksek payı yüzde 30,5 ile ulaştırma-haberleşme sektörü yatırımları aldı. 

2025 yılında ulaştırma sektörü yatırımları için yüzde 38 artışla 440 milyar Türk Lirası ödenek tahsis edildi. Özellikle demir yolu yük ve yolcu taşımacılığının geliştirilmesi doğrultusunda Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren Hattı projesine 29,3 milyar Türk Lirası, Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep Yüksek Standartlı Demiryolu projesine 22,8 milyar Türk Lirası, Ankara-İzmir Yüksek Standartlı Demiryolu projesine 19,7 milyar Türk Lirası ve Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli Yüksek Standartlı Demiryolu projesine 18,5 milyar Türk Lirası ödenek sağlandı. 

Üretimin ve ticaretin canlandırılmasına katkı verecek olan iltisak hattı projelerine yüzde 301,4 artışla 8,4 milyar Türk Lirası ödenek ayrıldı.

Türkiye'nin uluslararası yük koridorlarıyla olan bağlantısının güçlendirilmesine ve bölgede önemli bir lojistik merkezi haline gelmesine hizmet edecek olan Divriği-Kars Demiryolu Hattı Rehabilitasyonu projesi için 4,1 milyar Türk Lirası, Kars-Iğdır-Aralık-Dilucu Demiryolu Hattı projesi için ise 2,4 milyar Türk Lirası ödenek ayrıldı. Ayrıca bunlar dışında Kalkınma Yolu projesi kapsamında Gaziantep-Şanlıurfa ve Şanlıurfa-Mardin Hızlı Tren Hattı projeleri Yatırım Programına dahil edildi.

Ulaştırma-haberleşme sektörünü ise yüzde 15,1'lik pay ile eğitim sektörü takip etti. 

 

Çekmeköy'de 56 konuttan oluşan Saban Orman Evleri'nde fiyatlar 12 milyon TL'den başlıyor!

Karayolları’ndan İstanbul Şişli’de 82.5 milyon TL’ye satılık arsa!

İBB Meclisi'nden 9 ilçede yer alan taşınmazların satışına onay!


Geri Dön