2025'te Değerli Konut Vergisi, Motorlu taşıt ile Veraset ve İntikal vergilerinden 115,4 milyar TL toplanacak!
Dünya Gazetesi'nden Naki Bakır, gelecek yıl beklenen vergi geliri ile ilgili bir yazı kaleme aldı ve 2025 yılında en fazla vergi ödeyen grubun tüketiciler olacağına dikkat çekti. İşte o rakamlar...
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bütçe görüşmeleri sürerken, yeni detaylar da peş peşe ortaya çıkıyor. TBMM Başkanlığı'na sunulan 2025 Mali Yılı Merkezi Bütçe Teklifinde 'brüt' vergi geliri 12 trilyon 651,5 milyar TL şeklinde öngörüldü. 2024 yılıyla karşılaştırıldığında, gelecek sene vergi oranında yüzde 45,4'lük bir yükseliş olması öngörülüyor.
Dünya Gazetesi'nden Naki Bakır, Bu konuyu Vergi yükünü yine 'taban' sırtlanacak başlıklı yazısıyla tek tek açıkladı ve "Kamuda bozulan mali dengeleri “rasyonel zemine oturtmak” amacıyla uygulanan parasal sıkılaştırma programı sürerken bu çerçevede yapılan çeşitli düzenlemelerle önemli oranda artırılan vergi yükünde 2025 senesinde de en büyük payı tüketiciler sırtlanacak" ifadelerini kullandı.
NET VERGİ GELİRLERİNİN 3'TE 2'Sİ DOLAYLI VERGİLERDEN
Gelecek sene 11 trilyonu geçmesi planlanan net vergi gelirlerinin 7,3 trilyon lira ile üçte ikilik kısmı, tüketilen mal ve hizmetlerin fiyatı içinde çeşitli adlar altında yer alan dolaylı vergiler üzerinden elde edilecek. Ekonomi yönetiminin dolaylı vergi oranını düşürme vaatlerine karşılık, gelir, kar ve servet sahiplerinin pastadaki toplam payı yine üçte bir seviyelerinde olacak.
'TBMM Başkanlığı’na sunulan 2025 Mali Yılı Merkezi Bütçe Teklifinde “brüt” vergi geliri 12 trilyon 651,5 milyar TL şeklinde tahmin ediliyor. Bu rakama göre, 2024 senesinin tamamında brüt 8 trilyon 700,2 milyar lira olarak gerçekleşeceği tahmin edilen tutara göre tahsilat gelecek sene yüzde 45,4 yükselecek.
Naki Bakır, yazısında "2025 senesinde gerçekleşmesi beklenen 1 trilyon 512,7 milyar liralık “ret ve iade” sonrası “net” vergi tahsilatının ise 11 trilyon 138,8 milyar TL olması öngöülüyor. Bu da bu senenin tammaında 7 trilyon 605,5 trilyon TL şeklinde beklenen net vergi geliri gerçekleşme tahminine göre yüzde 46,5 oranında bir artışı belirtiyor" ifadelerine yer verdi.
MOTORLU TAŞIT, VERASET VE İNTİKAL, DEĞERLİ KONUT VERGİSİNDE YILLIK TAHSİLAT 115,4 MİLYAR TL
Naki Bakır, "Motorlu Taşıt, Veraset ve İntikal ve Değerli Konut gibi mülkiyet/servet üzerinden alınan vergilerde öngörülen senelik tahsilat ise sadece 115,4 milyar TL" bilgisini verdi.
Bu rakamın toplam pastanın sadece yüzde 1’ini oluşturduğunun altını çizen Bakır, "Bunun da 106,4 milyar TL'lik kısmı her sene iki taksitte ödenen Motorlu Taşıt Vergisinden öngörülüyor" şeklinde konuştu.
İzmir'de kira artışları İstanbul ve Ankara'yı solladı! Bir yılda kiralar yüzde 56,3 arttı!