01 / 10 / 2024

2025'te emeklilik dilekçesi veren yüzde 30 daha az maaş alacak! Memur ve kamu işçileri ne yapmalı? 

2025'te emeklilik dilekçesi veren yüzde 30 daha az maaş alacak! Memur ve kamu işçileri ne yapmalı? 

Emekli olmak için akın akın dilekçe verilmeye başlandı. Çünkü dilekçesini 2025'te veren yüzde 30 daha az maaş alacak. İşte ayrıntılar...




Milyonlarca emeklinin zam için dört gözle beklediği Ocak ayına üç kaldı. Zam için kısa bir zaman kala, emekliler 2024 yılında emekli olduklarında daha yüksek maaş alacakları için dilekçe vermeyi sürdürüyor. Emeklilik dilekçeleri ile ilgili yaşanan yoğunluklar sebebiyle, yeni düzenlemelerin yapılacağı da gündeme gelmeye başladı. 

SGK Uzmanı Dilek Ete, Sözcü TV'de yaptığı açıklamalarda, emeklilik konusu ve maaşlar ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Ete, emekli maaş hesaplama sisteminin yanlış olduğunu dile getirdi ve şunları söyledi:

"2008 yılı itibarıyla yanlışlar arttı. Yapılan düzenleme ile beraber, birinin emekli maaşını hesaplarken emekli dilekçesini verdiği yıl içinde emeklilere yapılan zammı ve bir sene önceki enflasyonla güncelleme kat sayısını bulup hesaplayın."

2025 te emeklilik dilekçesi veren yüzde 30 daha az maaş alacak! Memur ve kamu işçileri ne yapmalı? 

1 OCAK 2025'TE DİLEKÇE VERİLİRSE EMEKLİ MAAŞLARINA BU İKİ ORAN YANSIMAYACAK

"2024 yılında emeklilik dilekçesi verirseniz size 2024'te emeklilere uygulanan zamları vereceğiz; sizinle ilgili güncelleme yaparken 2023'ün enflasyon rakamlarını dikkate alacağız" diye konuşan Dilek Ete, 2023 yılının enflasyon rakamlarının 2024'ten daha yüksek olduğunu vurguladı. 

Ete, 31 Aralık 2024'e kadar emeklilik dilekçesi verilmesi halinde hem 2023'ün enflasyon rakamları yüksek olduğu için güncelleme kat sayısı oranlarının yüksek olacağına, hem de 2024 ocak ayında SSK ve BAĞ-KUR'lulara verilen yüzde 49.25 ve temmuz ayında emeklilere verilen 24.73 toplam emeklilik zammının alınacağına dikkat çekti. 

Ete, konuya ilişkin "1 Ocak 2025 yılında emeklilik dilekçesini verirsek bu iki rakamı alamayacağız, güncelleme kat sayımızda 2024'ün kat sayısına göre hesaplanacak ve bu da yüzde 41.5 olarak bekleniyor. Yani önceki yıla göre daha düşük" açıklamasında bulundu. 

2025 te emeklilik dilekçesi veren yüzde 30 daha az maaş alacak! Memur ve kamu işçileri ne yapmalı? 

YÜZDE 30 DAHA DÜŞÜK MAAŞ KESİN

SSK, BAĞ-KUR ve kamu işçisini emeklilik başvurularını 31 Aralık'a kadar verirlerse yüzde 30 daha yüksek aylık alacaklarının altını çizen Ete, "1 Ocak 2025 yılında emeklilik dilekçelerini verirlerse yüzde 30 daha az aylık  alacaklar. Kamu işçileri 14 Ocak 2025'e kadar emeklilik dilekçesini verebilirler. Devlet memurları bu kapsamda yer almıyor" diye konuştu. 

Ete, SGK'nın geçtiğimiz günlerde 8 milyon kişiden GSS borcu istediğine dikkat çekerek,  yeni düzenlemenin devreye alınmasına az kaldığını da söyledi ve şu ifadeleri kullandı:

"Emekli olup çalışma hayatına devam edenlerden GSS primi altında bir kesinti uygulanacak. Çalışam süresince sigorta primi ödenen siporta primi üzerinden GSS zaten ödenir. İşçi yüzde işveren de yüzde 7.5 şeklinde ödeme gerçekleştirir. Emekli olunca GSS primi ödenmez, çalışma hayatına devam etseler bile. İki milyon aktif emekli çalışan bulunuyor, onlardan da GSS primi alalım. Emekliler maaşları yetmediği çalışmayı sürdürüyor. Bunun yapılması kayıt dışılığın artmasına neden olur. Yeni bir prim ödemek yerine emekli çalışan sigortasız çalışmayı tercih eder."

Memur ve emeklinin Ocak 2025 zammı için masadaki son rakamlar ortaya çıktı!

Yapı Kredi'den emeklilere Ekim müjdesi: Hesaplara en az 9.250, en çok 18 bin TL yatıyor! Yapı Kredi promosyon...

Tiny House ve imar sorunları: Küçük evler, büyük problemler mi getiriyor?


 


Geri Dön