05 / 12 / 2024

2025'te enflasyonun temel sorunu kiralar olacak! 

2025'te enflasyonun temel sorunu kiralar olacak! 

Konut grubu, enflasyon sepetinde yüzde 14,20'lik ağırlıkla dikkatleri çekiyor. 2025 senesinde enflasyonun temel sorununun konut grubu olması bekleniyor. İşte detaylar...




Yeni Şafak Gazetesi köşe yazarı Levent Yılmaz, bugünkü köşesinde enflasyonu kaleme aldı. Yılmaz, 2024 yılının yavaş yavaş bittiğine dikkat çekerek, "Merkez Bankası’nın 8 Kasım’da yayımladığı senenin son Enflasyon Raporu ile de yıl sonu enflasyonu için beklenti kesinleşti. Görünen o ki bu yılı enflasyonda yüzde 44-45 seviyelerinde tamamlayacağız. 2025 yılı boyunca da dezenflasyon devam edecek ve yıllık enflasyondaki düşüş gittikçe belirginleşecek" ifadelerini kullandı.

2025 yıl sonunda Merkez Bankası’nın son güncelleme ile yüzde 21 şeklinde belirlediği ara hedefin tutması için de sıkı para politikasının uygulanmayı sürdüreceğinin aşikat olduğunun altını çizen Yılmaz, "Hatta bu konuda Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan’ın “faiz indirimi olsa dahi sıkılaşma sürecek” şeklindeki ifadelerini sıkça yinelediğini not edelim" diye konuştu. 

2025 te enflasyonun temel sorunu kiralar olacak! 

Levent Yılmaz, 2025 yılında enflasyonla mücadeleye maliye politikasının daha etkili şekilde katkı sağlayacağı konusuna ilişkin de fikir birliği oluştuğunu aktardı ve özellikle her yıl başında yeniden değerleme oranı ile artırılan yönetilen/yönlendirilen fiyatların bazılarında Cumhurbaşkanlığı makamının yetkisi ile bazı indirimler uygulanacağına ilişkin önemli bir beklentinin de olduğunun altını çizdi. 

Yılmaz, "Diğer taraftan 2025 yılı enflasyonu için belirgin riskler de hala gündemde. Örneğin TÜFE sepeti içinde yer alan konut grubu ve özelde ise kiralar ciddi soruna neden olacak. Peki neden?" sorusunu yöneltti. 

2025 te enflasyonun temel sorunu kiralar olacak! 

Yılmaz, öncelikle konut grubunun enflasyon sepetindeki ağırlığı ile ilgili konuştu ve "Konut grubu, enflasyon sepetinde yüzde 14,20’lik bir ağırlığın sahibi. Bu ağırlık yüzde 24,98’lik gıda ve alkolsüz içecekler ile yüzde 17,35’lik ulaştırma grubundan sonraki en fazla olan ağırlık" bilgilerini verdi. 

TÜFE sepetindeki konut grubunun içinde ise en yüksek ağırlığa yüzde 5,06 ile kiraların sahip olduğunun altını çizen Yılmaz, bu oranın TÜFE madde sepetindeki en yüksek ağırlığa sahip üçüncü sıradaki madde olduğuna, yani kira bedellerindeki yükselişin en yoğun etkileyen kalemlerin başında yer aldığına vurgu yaptı. 

Yeni Şafak Gazetesi köşe yazarı Levent Yılmaz, konu ile ilgili yazısını şu şekilde tamamladı:

"Türkiye’de kira artış oranları ise genellikle her ay TÜFE oranları açıklandığında ilan edilen “on iki aylık ortalamalara göre” çıkan enflasyona göre belirleniyor. 2025’in genelinde de on iki aylık ortalamalara göre hesaplanan enflasyon yıllık enflasyonun belirgin bir şekilde üzerinde gerçekleşeceği için kiralardaki artışlar yıllık enflasyonun üzerinde kalacak. Bu duruma aylık bazda baktığımızda aylık enflasyonun ana eğilimi büyük oranda kira artışlarının etkisi altında olacak.

Bir örnekle açıklayalım. TÜİK’in son açıkladığı Ekim ayı enflasyonu yıllık %48,58. Yine aynı ayda on iki aylık ortalamalara göre gerçekleşen enflasyon ise %62,02. Eğer bir konutun kira tutarı yenileme dönemi bu ay olmuş olsa idi söz konusu konutun kirasındaki artış oranı %62,02 ile yıllık enflasyonun yaklaşık 14,5 puan üzerinde olacaktı. Bu artış ise bir sonraki ayın enflasyonunu yukarı itecek ve enflasyonun ana eğilimindeki yavaşlamanın hızını düşürecek. 2025 yılının genelinde her ay bu durumu yaşayacağız. Bu bakımdan 2025 yılında dezenflasyon sürecindeki en temel riskin konut grubundan geleceğini söyleyebiliriz."

Gayrimenkulü bedelsiz ya da düşük bedel göstererek kiraya verilirse kira geliri vergisi nasıl hesaplanır?

Bakan Kurum açıkladı! Deprem bölgesinde teslim edilen konut sayısı 155 bine ulaştı 

Endeksa açıkladı! İstanbul'da yatırım için en uygun bölgeler nereler?

 


Geri Dön