2025'te ibre yeniden konuta dönüyor! Faiz indirimi konutta fiyatları nasıl etkileyecek?
Merkez Bankası 26 Aralık toplantısında, 22 ay sonra ilk defa faiz indirimi yaptı ve dokuz aydır yüzde 50’de seyreden politika faizini yüzde 47,5’e düşürdü. Bunun ardından konut piyasasındaki beklentiler peş peşe açıklanmaya başladı. Peki konut piyasasını neler bekliyor?
Dünya Gazetesi köşe yazarı Naki Bakır, bugünkü köşesinde borsa, altın, döviz ve konut piyasalarını kaleme aldı. Bakır, Merkez Bankası’nın yılın son toplantısında aldığı kararla başlayan ve 2025 boyunca sürmesi beklenen faiz indirimleri sürecinde, ekonomide yeni bir döngü yaşanacaının ve paranın yeni adresler arayacağının altını çizdi.
Naki Bakır, Haziran 2023-Mart 2024 döneminde yüzde 8,5’ten yüzde 50’ye yükseltilen ve sekiz aydır bu seviyede kalan politika faizinin ekonomide üretimin gerilemesine neden olurken; piyasadaki fonların mevduat başta TL cinsi finansal yatırım araçlarına yönelmesini sağladığını belirtti.
Bakır, "250 baz puanla başlayan ilk adım faiz indirim kararı ve “kontrollü” de olsa indirimlerin süreceği şeklinde verilen mesajdan sonra piyasa göstergelerinde volatil bir seyir gözlenmemekle beraber sürecin devamında piyasaları nasıl etkileneceği, paranın yönünün ne olacağı gündemden düşmüyor" açıklamasında bulundu.
KONUT VE GAYRİMENKULE İLGİ ARTACAK
Naki Bakır, "Aşırı yükselen faizler sebebiyle revaçta olan risksiz TL faizin, 2025 yılı boyunca indirimlerin sürmesi halinde cazibesinin azalacağı, TL mevduatta çözülme olacağı genel kanı. Bu da yatırımcıların hisse senedi, döviz, altın gibi diğer klasik enstrümanlara yönelmesine etki edecek bir faktör şeklinde belirtiliyor" ifadelerini kullandı.
Faiz indirimi sürecinde, değer saklama aracı olarak altına ve dövize ve özellikle Borsa’ya yönelişin artmasının beklendiğine dikkat çeken Bakır, "BIST’te hızlı artış trendi ihtimaline işaret ediliyor. Faizlerin gittikçe gerilemesi paralelinde ilginin yükseleceği beklenen bir diğer sektör de gayrimenkul-konut sektörü" bilgilerini berdi.
KREDİ FAİZLERİ DÜŞECEK, KONUT ALIMI ARTACAK VE GAYRİMENKUL HİSSELERİ PRİM YAPACAK
Dünya Gazetesi köşe yazarı Naki Bakır, uzmanların öngörüsüne göre, yeni süreçte talep görmesi beklenen hisseleri de tek tek sıraladı. İşte o hisseler:
Perakende ve temel tüketici ürünleri: Yiyecek ve içecek, ev eşyası, hijyen ürünleri, alkol ve tütün gibi tüketiciler tarafından günlük şekilde kullanılan bir dizi temel ürünü içine alan bu kategorideki sektörlere ait hisseler, faiz indirimi sürecinde cazibesi artacaklar arasında yer alıyor.
Teknoloji hisseleri: Teknoloji şirketlerinin değerlemelerinin büyük oranda gelecekteki kazançlara bağlı olması sebebiyle, faiz oranlarının gerilemesiyle birlikte gelecekteki kazançların matematiksel olarak daha değerli duruma geleceği, bu faktörün faiz indirimleri sürecinde teknoloji hisselerinin daha değerli şekle gelmesine katkı sağlaması belirtiliyor.
Gayrimenkul hisseleri: Politika faizinde gidilecek indirimler paralelinde diğer piyasa faizleri gibi konut kredisi faizi oranlarının da düşecek olması, kredi kullanımını erişilebilir duruma getirerek vatandaşların gayrimenkul satın alımlarını artıracağı için ilgili sektör kuruluşlarının hisselerine de prim yaptıracağı tahmin ediliyor.
Temettü veren hisseler: Yatırımcısına sağladığı ekstra kazanç nedeniyle talep gören bu hisselerin faiz indirimleriyle beraber yatırımda fırsat maliyeti azalacağı için temettü popülerliğinin yükselmesi öngörülüyor.
ALTIN, DÖVİZ VE GAYRİMENKUL SEKTÖRÜNÜ NELER BEKLİYOR?
Naki Bakır, söz konusu yazısında faiz indirimlerinin, altına yönelik yatırımcı ilgisini de artıracağının beklendiğine dikkat çekti. Bakır, söz konusu yazısında şu ifadelere yer verdi:
"Azalan faiz getirisi dolayısıyla yatırımcıların TL mevduattaki birikimlerini çözerek, değer saklama aracı olan altına yatırabileceği belirtiliyor.
Küresel piyasalarda dolar üzerinden fiyatlanan altında, kurdaki yukarı yönlü oluşabilecek hareketler de fiyatı yukarı iten bir faktörü oluşturuyor. Jeopolitik gerilimler, bölgesel savaşlar gibi istikrarsızlıklar da dünyada altına prim yaptırıyor.
Faizde yükseliş rallisi ile dövize spekülatif atağın önünün kesildiği dönemde, dövizden çözülen fonlar cazip getirisi dolayısıyla mevduat başta TL enstrümanlara yönelmişti. Faizde düşüş sürecinde ise tersine, cazibesi azalacak TL cinsi yatırım araçlarından çözülecek birikimlerin döviz varlıklarına yönelmesi olağan bir durum olarak görülüyor.
Döviz talebinde kayda değer bir artış yaşanması ise kurları yükseltmesi beklenen sonuç. Ekonomide “Düşerken al, yükselince sat” kuralının aksine, dövizde hareketlenme başladığında küçük yatırımcıların dövize yönelişinin bir furyaya dönüştüğü de Türkiye’de bilinen bir durum."
Bakır, yüksek kredi faizleri ve sıkılaştırma sebebiyle konut sektöründe, yaşanan durgunluğun, faiz indirimi sürecinin başlayacağı beklentisinin giderek güçlenmesiyle son üç ayda yeerini yeniden hareketlenmeye bıraktığına dikkat çekti.
Bakır, "Faizde indirim sürecinin fiilen başlaması ile sektörde canlılığın hızlanarak devam edebileceği öngörülüyor. Ancak kredi faizlerinin düşmesi ile birlikte konut fiyatlarında yaşanacak olası yükseliş ise bu trendi baskılayabilecek bir faktörü oluşturuyor" açıklamasında bulundu.
TOKİ'den dar gelirliler için 500 bin yeni konut müjdesi!
TOKİ İstanbul'daki 153 konut ve 71 iş yerini bugün satışa çıkarıyor!
Büyük şehirlerde kiralar zirve yaptı! Asgari ücret alanların bu şehirlerde oturması imkansız...