Kent Haberleri

2035 Hedef Yılı Malatya İli Ulaşım Ana Planı çalışmaları sürüyor!

Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan ‘2035 Hedef Yılı Malatya İli Ulaşım Ana Planı’ çalışmaları devam ederken, bu çalışmaya yardımcı olacak verilerin toplanması için istişare toplantısı düzenleneceği bildirildi.

Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre, Mayıs ayında ihale edilen ve 2016 yılı sonunda tamamlanması planlanan Malatya Ulaşım Ana Planı’na alt bilgi oluşturulması amacıyla, 6 Ağustos Perşembe günü bir program düzenlenecek.

Altın Kayısı otelde saat 10.00’da düzenlenecek olan istişare toplantısına, Malatya’daki tüm ilgili kurum, kuruluş, STK, Oda ve diğer ilgililer katılacak.

Malatya Valisi Süleyman Kamçı ile Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ın da katılmasının beklendiği toplantıya; Valiliğin ilgili Müdürlükleri, Büyükşehir Belediyesi’nin ilgili daire başkanlıkları, Merkez ve ilçe belediye başkanlıkları, TUİK, TCDD, Karayolları, DHMİ, Orman  ve Su İşleri, Şoförler ve Otomobilciler Odası, Minibüscüler Odası, Ticaret ve Sanayi Odası, Fırat Kalkınma Ajansı, OSB Müdürlükleri, İnönü Üniversitesi, Kredi ve Yurtlar Kurumu, Mimarlar, İnşaat Mühendisleri, Elektrik Mühendisleri, Makine Mühendisleri Odaları, MASKİ, MOTAŞ, firma temsilcileri ile diğer ilgililer katılacak.


Uzun vadeli planlar yapılacak

2014 yılında il sınırları ile birlikte Büyükşehir olan Malatya’nın, genel trafik sorununun çözülmesi ve trafik açısından geleceğinin planlanması amacıyla hazırlanacak, ‘2035 Hedef Yılı Malatya İli Ulaşım Ana Planı’ ile Malatya genelinin uzun süreli trafik sorununun çözülmesi hedefleniyor.

Mevcut ulaşım sorunları kent ekonomisinin hızını azalttığı için büyük çapta maddi ve manevi kayıplara yol açıyor. Yapılacak olan Ulaşım Ana Planı sayesinde; uzun vadeli planlar yapılarak kentin milli servetinin daha verimli kullanılması, toplu taşıma sistemlerine öncelik verilerek bir yandan kentte günümüzde yaşanan ve diğer yandan da gelecekte oluşması beklenen ulaşım ve trafik sorunlarının çözümü için kısa, orta ve uzun dönemlerde uygulanacak çözümlerin geliştirilmesi sağlanacak.


Çalışma 3 kategoride yapılacak

Malatya’nın gelecekteki 20 yıllık ulaşım sistemini belirleyecek olan Ulaşım Ana Planı çalışmaları, 3 alt kategoride yapılacak.

Birinci kategoride; mevcut ulaşım sistemindeki aksaklık ve yetersizliklerin giderilmesi için kısa dönemde uygulanabilecek ulaşım planlaması, trafik mühendisliği ve trafik yönetimi acil eylemlerini içeren düzenlemelerin yer aldığı ‘Ulaşım ve Trafik İyileştirme Etüt ve Projeleri’nin hazırlanması,

İkinci kategoride; Orta ve uzun dönemde Nazım İmar Planı çerçevesinde ortaya konulan kentsel gelişmenin gerektireceği ulaşım altyapı, işletme sistemleri ile yasal ve örgütsel düzenlemeleri belirleyecek Ulaşım Ana Planı’nın ve bunun uygulanması için gerekli etüt ve projelerin hazırlanması,

Üçüncü kategoride de; Ulaşım Ana Planı kapsamında belirlenecek ‘öncelikli Kent İçi elektrikli Toplu Taşıma, diğer Toplu Taşıma unsurları ve Mevcut Demir Yolu Hattı’ ile ilgili ‘Mühendislik Ön Projeleri’ ve teknik, mali ve ekonomik yapılabilirliğinin öncelendiği ‘Ön Fizibilite Etüdü’ çalışmaları yapılacak.


Durum tespiti yapılarak, yeni bilgiler toplanacak

2035 yılı hedefli Malatya İli Ulaşım Ana Planı için öncelikle; kentin genel yapısı, karayolu ulaşımı, toplu taşım unsurları, ara toplu taşım işletmeciliği, çevre yerleşimlerin toplu taşım servisleri, şehirlererası ulaşım, şehirlerarası ve ilçe terminalleri, kent merkezli yük taşımaları, özel otomobil ve ulaşım, yaya ulaşımı, ulaşımda engelli erişimi, otopark sistemleri, bisiklet yolları ve alt yapı durumları ile ilgili mevcut durum bilgileri toplanarak, durum değerlendirme analizleri yapılacak. 

Daha sonra ise trafik sayımları, otopark etütleri, yolcu anketleri ve engelli erişim etütleri yapılarak, değerlendirme ve öneri plan hazırlıkları ulaşım modellemeleri hedef yılı oluşacak durumlar belirlenecek.


Kısa, Orta ve Uzun vadeli planlar yapılacak

Toplanan veriler doğrultusunda; kısa vadeli ulaşım planı önerileri kapsamında; toplu taşım hizmetleri, ara toplu taşım hizmetleri, çevre yerleşmelerle ulaşım, şehirlerarası ulaşım bağlantıları, kent içi yük taşımaları, karayolu altyapı trafik ve işletme düzenlemeleri, engelli erişimi proje ve yapım çalışmaları ile kurumsal ve yasal yapılanma önerileri geliştirilecek.


Orta ve uzun vadeli planlamalar kapsamında ise ulaşım politikası ile ilgili önlemler, toplu taşım sisteminde yapılacak değişiklikler, motorlu özel araç trafiğinde yapılacak değişiklikler ile yayalar ve bisiklet sürücüleri için yapılacak değişiklikler planlanacak.



Malatya Söz Gazetesi