28 / 04 / 2024

2038 Ankara Ulaşım Ana Planı neleri içeriyor?

2038 Ankara Ulaşım Ana Planı neleri içeriyor?

Ankara ulaşım Ana Planı 2038 yapım süreci ne zaman başladı? Ankara ulaşım Ana Planı 2038 ile Ankara çevre yolunun  içi ve dışı diye kentin ikiye bölündüğü ve iki Ankara yaratılmaya çalışıldığı anlaşılıyor.



Yüksek Şehir ve Bölge Plancısı Tahir Çalgüner, Kurgusuz Gazetesi'nde Ankara ulaşım Ana Planı 2038'i kaleme aldı.

İşte Tahir Çalgüner'in o yazısı...

Ankara ulaşım ana planı fare doğurdu. Analizleri baştan ana plan yapımına uymayan bir altlıkla ortaya çıkan  bir  Ankara  kenti çevre düzeni planı 2038 hakkında yorum  yapmayacağımı söylemiştim. Ancak yoğun talep üzerine birkaç şey söylemek istiyorum.

Plandan raylı sistemden kazıyın… Altından çıkan bu kadar çok ana yol ağı varken, bu kadar kilometre metroya  ihtiyaç mı vardı yada bu metro kullanılacaksa, bu ana yolları kim kullanacak sorusu ortaya çıkıyor. Hatta ODTÜ‘yü bile şaka gibi Metro ağları ile örmüşler..? Metro hatları ulaşım ana planı üzerine son kertede sürülen bir krema değildir.

Ankara çevre yolu, fıtratı dışında anlamsız bağlantı yolları ile bölünmüş ve merkeze  kestirme yol güzergâhları oluşturulmuş. 1. Çevre yolu teknik fıtratından  çıkartıldığı için 2. çevre yolunu da düşünmüşler. Ankara çevre yolunun  içi ve dışı diye kentin ikiye bölündüğü ve iki Ankara yaratılmaya çalışıldığı anlaşılıyor.

Mahkeme yolu ile iptal edilen Gökçek’in başta ODTÜ yolları projeleri olmak üzere birçok projeyi  “devlette devamlılık’ esastır gibi sözde bir akrobatik bir gerekçeyle temyize götüren Mansur Başkan’ın, Gökçek döneminde yapılan Ankara Ulaşım Ana Planı 2038 planını da ehil olmayan bazı sakıncalı kişilere teslim ettiği anlaşılıyor.

Beypazarı benzeri Kent güzelleştirme projeleri, bisiklet yolları ve lavanta ekimi dışında daha yapısal ve stratejik konularda da örneğin; “Ankara Kenti Bütüncü Vizyon Planı ve alt bölge tematik mekânsal proje çalışmalarının programlanmasında düğmeye basmakta geç kalıyor.

2038 yılı hedefli Ankara Metropoliten Alanı ve Yakın Çevresi Ulaşım Ana Planı, yeni verilere ve yatırımlara göre güncellenecek. Daha sonra UKOME Genel Kurulu’na onaya sunulup yasallık kazanacak. Planın güncellenmesi için ABB ile Gazi Üniversitesi arasında yeni bir işbirliği protokolü yapılacakmış. 2013 yılında Gazi üniversitesi Fetöcü rektörün ekibiyle ile yapılan malum hi(z)mmet projeleri protokollerinin devamında Mansur Yavaş’ın ısrarlı olduğu anlaşılıyor.

Yakın zamanda açıkladığı belediye faaliyet listesini de okudum. İçinden bir tane seçip yazmak isterdim. Ama dişe dokunur bir şey göremedim. Beypazarı günlerini aratacak Belediye-i maslahat projeleri…!

Mansur beye tavsiyem; önce akıl hocalarını ve ekibini bir gözden geçirsin.

Lakin harcanıyor.

Öte yandan; Şehir Plancıları odası bir yazılı açıklama yaparak Ankara Ulaşım Ana Planının akıbeti sanki  4 sene sonra aklına gelmiş gibi  Gazi Üniversitesine ve Mansur Yavaş’a bazı sorular sormuş.

Bende kendilerine bazı sorular soruyorum:

1. Ankara ulaşım Ana Planı 2038 yapım süreci; 2011 yılında değil 2013 yılında Gazi üniversitesinin FETÖ den tutuklu Rektörü ve ekibi döneminde başlamıştır? Neden 2011 yılı diyorsunuz?

2. Ankara Ulaşım ana planı ulaşım etütlerine  ve çizili paftalarına dayanılarak  yapılan ve yasal olarak aynı ölçek grubunda olan  Ankara çevre düzeni planı ile de  uyumlu olması gerekir ki; zaten yüzde 95 aynısıdır. Dolayısıyla  ulaşım ana planı onaylanmıştır. Asıl olan Ankara Çevre Düzeni planıdır. Ulaşım Ana Planı  gibi ayrı bir plan kademelenmesi de yoktur.

3. Ankara Çevre Düzeni planına oda tarafından acılan dava; Planın 2. Kez askıya çıkması tarihinden öncedir. Dolayısıyla açılan  dava baştan hatalıdır. Değil mi?

4. Gazi Üniversitesinin 2013 ve 2014 yılları arasında yaptığı ulaşım ana planı çalışmalarında odanız temsilcisi vardı ve bu çalışmanın bir paydaşıydı? Gazi üniversitesi planına yapacağınız eleştirileri keşke o tarihte yapsaydınız. Yaptınız mı?

5.  100.000 ölçekli Ankara Çevre Düzeni Planı 2038’e açtığınız davanın dava dilekçesini üyelerinizle paylaşabilir  misiniz?

6. ODTÜ  2.yol güzergâhına karşı çıktığınız bilinmekteyken ve ulaşım ana planına ve Ankara cevre düzeni planına işlemişken neden  o tarihte bu açıklamaları yapmadınız da şimdi mi yapıyorsunuz?

Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu?

Saygılar

Tahir Çalgüner

Y.Şehir ve Bölge Plancısı

2038 Ankara Ulaşım Ana Planı hazırlanıyor!


Geri Dön