Genel

22 meslek lisesinde çatıcılık kursu açılacak!

Milli Eğitim Bakanlığı ile ÇATIDER arasında imzalanan protokole göre, Antalya'dan Sinop'a, Gaziantep'ten İzmir'e kadar Türkiye genelindeki 22 meslek lisesinde çatıcılık kursu açılacak. Kurslar, sertifikalı çatı ustaları yetiştirecek...

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) arasında imzalanan protokolle ülke genelindeki 22 meslek okulunda çatıcılık kursu açılacak.


ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazım Yavuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iş sağlığı ve güvenliğine her zaman büyük önem verdiklerini söyledi.


Milli Eğitim Bakanlığı ile ÇATIDER arasında protokol imzalandığını belirten Yavuz, buna göre Türkiye genelinde, bünyesinde inşaat teknolojisi çatıcılık dalı olan 22 meslek lisesinde kurs açılacağını bildirdi.


Yavuz, çatıcılık dalındaki mesleki geliştirme ve uyum kurslarından sektörde hizmet veren çatı ustaları ve yeni bir meslek sahibi olmak isteyenlerin faydalanabileceğine işaret ederek, başarılı katılımcıların sertifikalandırılacağını anlattı.


Türk çatı sektörünün sorunlarının başında kalifiye iş gücü eksikliği ve sertifikalı ara elemanların bulunmayışı geldiğine dikkati çeken Yavuz, "2012 yılı başından itibaren inşaatlarda sertifikalı işçi çalıştırmanın zorunlu hale gelmesiyle, bu eksiklik çok daha ciddi anlamda hissedilir oldu. Konu her zaman gündemimizdeydi. Son olarak da MEB ile imzaladığımız protokol sorunun çözümüne yönelik önemli bir adım oldu" dedi.


Yavuz, daha önce de İstanbul'daki dernek merkezinde çatıcılık geliştirme ve uyum kursları verdiklerini hatırlatarak, kurslarını başarıyla bitiren 48 ustanın, Milli Eğitim Bakanlığı, İŞKUR ve ÇATIDER onaylı Çatı Ustası Belgesi'nin sahibi olduğunu söyledi.


-Ölümlü iş kazalarının üçte biri inşaat sektöründe


En iyi çatı malzemesinin bile yanlış uygulamayla yarardan çok zarara neden olabildiğini dile getiren Yavuz, şöyle devam etti:


"Alanıyla ilgili herhangi bir eğitim almamış, sertifikasız çalışanlar sadece yapılacak işin kalitesini değil kendi can güvenliklerini de riske atıyorlar. Bu kesinlikle göz ardı edilemeyecek ve ivedilikle halledilmesi gereken bir konu. Ülkemizde karşılaşılan ölümlü iş kazalarının üçte birinin inşaat sektöründe yaşandığını unutmamak gerekiyor. İnşaat sektörünün en önemli kollarından biri olan çatı sektöründe de iş sağlığı ve güvenliği hayati önem taşıyor. Çatılarda çalışacak kişilerin yüksekte çalışma ve iş güvenliği konularında eğitimleri ve sertifikaları olmalı."


Yavuz, katılımcıların sertifika sahibi olmalarının yanı sıra hem işverenler tarafından ilk sırada tercih edileceklerini hem de aldıkları eğitimle çatılarda bilinçli şekilde ve güvenle çalışabileceklerini anlattı.


-Hangi illerdeki okullarda açılacak


Kursların, Adana, Ankara, Antalya, Balıkesir, Bolu, Bursa, Çanakkale, Denizli, Edirne, Eskişehir, Konya, Samsun, Sinop'ta birer, Gaziantep İstanbul ve İzmir'de de ikişer okulda açılacağını ifade eden Yavuz, şöyle devam etti:


"Kurs yeri olarak meslek liselerinin seçilmesinin nedeni buralardaki altyapının fayda sağlayacak olması. Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünün elindeki eğitim programı eski olduğu için çatıcılık eğitimi, betonarme demir, kalıpçılık ve çatıcılık dalı meslek dersleri içinde tanımlanmış. Çatıcılık mesleğinin, betonarme demir veya kalıpçılık mesleğiyle ilişkisi olmadığı için çatıcılık dalı meslek derslerinin bunlardan ayrılıp müfredatın MEB eğitim modülleri formatında yeniden ele alınarak düzenlenmesi gerekiyor. Bu nedenle meslek liseleriyle ortak çalışma içine girerek, konu müfredatı hazırlayıp resmi onaya sunacağız. Bu süreci yıl sonuna kadar tamamlamayı düşünüyoruz."


AA