Kent Haberleri

225 fayın deprem üretme potansiyeli belirlendi! 

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından, geçmiş depremlerin izleri üzerinde çalışma gerçekleştirildi ve 225 fayın deprem üretme potansiyelleri tespit edildi. İşte detaylar... 

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA), geçmiş depremlerin izlerinin üzerinde araştırma gerçekleştirdi. Söz konusu çalışmalar ile 225 diri fayın deprem üretme potansiyelinin olduğu ortaya çıktı. 

Habertürk'te yer alan habere göre; diri fayların yer aldığı alanlarda 50 metre uzunluk, 5 metre genişlik ve 4 metre derinlikte hendekler açan MTA, hendek duvarlarında geçmişte meydana gelmiş olan depremlerin bıraktığı izler üzerinde araştırma yapılıyor. Fayların jeolojik katmanlarından binlerce sene öncesine ilişkn deprem izlerini kayıt ederek tarihlendirme numunelerini alan uzmanlar, numuneleri laboratuvarda tarihlendirdi ve fayların deprem üretme periyodunu bu şekilde hesaplıyor. Böylece fay hattının deprem tehlikesine ilişkin yorumlar ortaya çıkıyor. 

MTA Jeoloji Etütleri Dairesi Başkanlığının 2011 yılında yürürlüğe alınan Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı ile 2022'deki Türkiye Afet Risk Azaltma Planı çerçevesinde devam ettirdiği paleosismoloji araştırmaları, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 depremlerinin ardından TÜBİTAK'ın destek vermesiyle genişletildi, Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Projesi platformu devreye alındı. 

MTA, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Türkiye Belediyeler Birliği, 22 üniversitenin bulunduğu ve TÜBİTAK tarafından yönetiliyor olan Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Araştırma Platformuyla, Türkiye'deki 485 diri fay hattının deprem üretme potansiyelinin ortaya çıkartılması ve Türkiye Deprem Tehlike Haritası'nın güncellenmesi planlanıyor. 

Türkiye'deki 485 diri fay hattı ve segmentinin 225'i üzerinde hendekler kazan MTA, 12 senede  fayın deprem periyodunu ve potansiyelini belirledi, faylara ilişkin riskleri gösteren Türkiye Deprem Tehlike Haritası'nın güncellenmesine katkıda bulunacak. 

MTA Jeoloji Etütleri Dairesi Başkanı Doç. Dr. Selim Özalp,  konu ile ilgili açıklamalarda bulundu ve zamansal ve mekansal olarak tehlikenin belirlenmesi gerektiğine dikkat çekti. 

Paleosismolojik araştırmalar gerçekleştirdiklerinin altını çizen Özalp, "6 Şubat depremlerinin ardından projenin hızlı şekilde tamamlanması gerektiği gündeme geldi. MTA'nın Türkiye Paleosismoloji Araştırmaları Projesi çerçevesinde 2012 yılından günümüze kadar geçen süreçte 225 fay hattı üzerinde çalışmamızı bitirdik" açıklamasında bulundu. 

Özalp, hendek çalışmalarını bitirdikten sonra ortaya çıkan verileri raporlaştıracaklarının altını çizdi. 

Proje Başkanı Jeoloji Yüksek Mühendisi Hasan Elmacı ise uydu ve hava fotoğraflarıyla fay hattının geometrik ile yapısal özelliklerini tespit ettiklerine, ayrıntılı  topografik haritasını oluşturdukları bölgede alan belirleyerek hendekler kazdıklarına vurgu yaptı. 

Depremin yüzeyde bıraktığı izin hendek duvarlarında görülebildiğinin de altını çizen Elmacı, şu ifadeleri kullandı:

"Bunların özel yöntemlerle yaşlarını tespit ettik. Bunları yaşlandırdıktan sonra depremlerin tarihleri arasındaki tekerrür periyotlarında değerlendirmeler yapıyoruz. Örneğin 500 senede bir tekrarlayan bir depremi yakalarsak depremden günümüze kadar geçen sürenin hesaplamasını yaparak bir sonraki depremin büyüklüğünü, yer değiştirme miktarını ve olabilirlik süresini belirli bir zaman aralığında yüzdelik dilim şeklinde ortaya çıkarabiliyoruz.

Ürettiğimiz veri Türkiye Deprem Tehlike Haritası'nın alt verisi haline gelecek ve hassasiyetinin artmasını sağlayacak. Hedefimiz 2030 senesine kadar ülkede yer alan diri fayların tarihsel sürecini belirleyerek veri tabanında kullanıcıların hizmetine vermek. Biz bu sene 3 ekip şeklinde Aydın, Uşak ve Manisa kamp ekipleri olarak 25 fay hattında çalışma gerçekleştirdik. Manisa'nın Salihli ilçesindeki hendekte son 11 bin sene içinde 4 deprem izini tespit ettik ve tarihlendireceğiz."

Enflasyon beklentileri değişti! 2025 memur ve emekli maaşları ne kadar olacak? 

Emekli promosyonlarında 15 bin TL sınırı: Hangi banka 15 bin TL ve üzeri promosyon veriyor? 

İzmir’e 25 bin yeni konut için işbirliği çağrısı yapmıştı: TOKİ'den Cemil Tugay'a olumsuz yanıt geldi!