Ekonomi

2.3 milyon hesap sahibi için kritik eşik. KKM'de çözülme başlayacak mı?

Dünya Gazetesi Yazarı Alaattin Aktaş, KKM hesaplarındaki getirinin düştüğüne işaret ederek kurun sabit tutulmaya devam edilmesi halinde KKM'nin cazibesini yitireceğini ve bir kısım tasarruf sahibinin bu sistemden çıkacağını belirtti.3 milyon hesap sahibi için pek hoş olmasa da ekonomi için hayırlı bir gelişme olarak okunabileceğini söyledi

Kur korumalı mevduatın hesap sahipleri açısından cazibesi giderek azaldığını kaydeden Aktaş, bu durum 2.3 milyon hesap sahibi için pek hoş olmasa da ekonomi için hayırlı bir gelişme olarak okunabileceğini söyledi. Aktaş, KKM cazibesinin azalmasının iki nedeni olduğuna işaret ederek bir yandan hesaplara verilen faizin düştüğünü ve KKM faizi politika faizine endeksli olduğu için getirisinin azaldığını bir yandan da dövizin tutulması nedeniyle KKM'nin getirisinin aşağı çekildiğini kaydetti. Aktaş, "Tasarruf sahibi dövizin getirisine odaklanmış durumda. İşte son dönemde dövizin çok artmasını önlemek için gösterilen yoğun çabanın etkisini göstermesi ve dövizdeki artışın görece yavaş gitmesi sonuçta KKM getirisini aşağı çekiyor" ifadesini kullandı.

2.3 milyon hesap sahibi var

Kur korumalı mevduat hesabının 14 Ekim 2022 tarihi itibariyle 1 trilyon 443 milyar liraya ulaştığını belirten Aktaş,  bu tutarın yüzde 48'nin TL cinsinden açılan hesaplardan, yüzde 52'sinin ise dövizden dönüşümle açılan hesaplardan oluştuğunu ve hesap sahibi gerçek ve tüzel kişi toplamının ise 2.3 milyon olduğunu ifade etti.

Dövizden dönüşümle açılan hesapların çoğunun, tüzel kişiler olduğunu dile getiren Aktaş, döviz artış hızının yavaşlamasıyla KKM'ye soğuk bakacakların ağırlıklı olarak TL cinsi hesap açtıranlar olacağını, bu hesap sahiplerinin normalde TL tutarken ve enflasyona yenilirken birden dövizin getirisiyle tanışan kitle olduğunu ve bu kitlenin bu getiriden mahrum kalması halinde başka bir yöne kayabileceğine işaret etti. Önümüzdeki günlerde dövizde bir sıçrama olup olmayacağının garantisi olmadığını ancak iktidarın seçimlere kadar dövizi tutabilmek için elinden gelen ne varsa yapacağının anlaşıldığını dile getiren Aktaş, faizin bu kadar rahat indirilmesinin altında dövizin tutulabileceği inancının yattığını kaydetti.

Hesap sahiplerinin bir kısmı KKM'den çıkabilir

Kasımdaki faiz kararlarıyla da KKM faizinin muhtemelen yüzde 12’ye ineceğini ifade eden Aktaş, "üstelik bu oranlar tavan faizi gösteriyor ve bazı bankalar KKM hesaplarına daha düşük faiz uyguluyor" ifadesini kullandı. Bankaların mevduata verdiği faizin yüzde 20 dolayında seyrettiğini belirten Aktaş, eğer dövizde bir artış eğilimi yaşanmazsa ve dövizden umut kesilirse, tasarruf sahibinin en azıdan bir kısmının KKM'den çıkabileceğini dile getirdi. Aktaş, KKM’nin kendiliğinden azalmasının ekonomi için olumlu sonuçlar doğuracağını kaydetti.