Sektörel

23 Türk inşaat firması Katar için hazır

Katar ile sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) tedariki konusunda görüşmelerde bulunan Türkiye mutabık kalınması durumunda ilk etapta 4 milyar metreküp civarında LNG bağlantısı için bir iyi niyet protokolü imzalamayı düşünüyor

LNG görüşmelerine de sahne olan toplantıda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Katar Emiri Şeyh Hamad Bin Khalifa Al Thani bir araya geldi. Toplantıyı TOBB ve DEİK organize etti.
Kahvaltıda Türk ve Katar heyetleri de hazır bulundu. Çalışma kahvaltısında bir konuşma yapan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Katar'ın sahip olduğu kaynaklarla tüm dünyanın dikkatini çeken bir ülke olduğunu belirtti. Hisarcıklıoğlu ayrıca, Katar'ın bambaşka anlamlara sahip olduğunu ve Katar'n Türk tarihinde bir kıta olarak tanımlandığını kaydetti.

23 Türk inşaat firması
Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti: "Son yıllarda enerji, fiyatları ve sahip olduğu hidrokarbon kaynakları Katar'ı daha da zenginleştirmiştir. Katar'ın esas başarısı uzun vadeli stratejik adımlardır. Bugün küreselleşmenin bizi getirdiği noktayı anlayabilmek için Katar anlamlı bir örnektir. Bugün dünyanın en başarılı müteahhitlik firmaları arasında 23 Türk firması vardır. Müteahhitlerimizin Katar'a hizmette hazır olduklarını söylemek istiyorum. Katar'ın bölgesel olarak üstlendiği misyon da oldukça önemli. Katar'ın kalkınmada attığı stratejik adımları dikkatle takip ediyoruz."
Hisarcıklıoğlu, 2008 yılının başında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile katıldıkları toplantıda iki ülke arasındaki ticaret hacminin 1 milyar doları 2011'de geçeceğini düşündüğünü hatırlattı. Hisarcıklıoğlu, "Demek ki mesafeler o kadar önemli ki. 2008 'in sonunda bu hedefe ulaşmak bizi hayret ettirmiştir ve çok memnun olmuşuzdur. Bizim en önemli noktamız, 14 milyar dolardan başlayan bu öykünün milyar dolarları telaffuz edecek noktaya gelmesi sizin eserinizdir" diye konuştu.

`Ticaret üç yılda 10 kat arttı'
Hisarcıklıoğlu, Katar ile Tükiye arasındaki vize sorununun çözümü sonrası çok rahatladıklarını belirterek, "Geçen yıl vize konusunda çok rahatladık. Sizlere bu konuda teşekür ediyorum "dedi. Katar ile Türkiye'nin daha fazla alanda işbirliği yapabileceğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, enerji alanında Türkiye-Katar diyalog konferansının düzenlenebilmesi için, biraraya gelinmesine inandığını belirtti. Hisarcıklıoğlu, "Bankacılık aslında ticaretin anasıdır. Neden Doha Bankası'nın Türkiye temsilciliği şube haline gelmesin" diye konuştu. Hisarcıklıoğlu, "Enerji konusunda Katar ile Türkiye'nin üreticiyle tüketicinin buluşacağı önemli bir alan yaratacağını düşünüyoruz" dedi.
Katar Uluslararası İşbirliği'nden Sorumlu Devlet Bakanı Dr. Khaled Bin Mohammed Al Attiyah ise, işbirliğine dikkat çekti. Al Attiyah, iki ülke arasında sekiz anlaşma, üç protokol, dört mutabakat zaptı imzalandığını kaydetti. Al Attiyah, aynı zamanda gıda güvenliği, alt yapı yatırımları ve turizm gibi alanlarda işbirliğinin de sözkonusu olduğunu belirtti. Al-Attiyah, Katar'ın Türkiye'de gayrimenkul, tarım gibi alanlarda yatırıma başladığını, 25 Türk şirketinin de Katar'da çalıştığını ve milyarlarca dolarlık iş hacmi yarattığını kaydederek, "İki ülke arasında ticaret hacmi üç yılda 10 katına çıkarak, 1 milyar doları aştı" dedi.
Radikal