23. Uluslararası Yapı Fuarı, Ankara'da açıldı!
Yapı-Endüstri Merkezi tarafından düzenlenen 23. Uluslararası Yapı Fuarı, Ankara’da Altınpark Expo Center Fuar Alanı’nda başladı
Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, halen 19 ilde uygulanan yapı denetiminin 2011 yılı başı itibariyle tüm ülkede uygulamaya konulacağını belirterek, "O zaman, burada sergilenen malzemelerin, standardı, kalitesi olan, güvenli yapıya katkı sağlayan her türlü malzemenin çok daha iyi satış potansiyeline ulaşacağını göreceksiniz" dedi.
Yapı-Endüstri Merkezi tarafından düzenlenen 23. Uluslararası Yapı Fuarı, Ankara’da Altınpark Expo Center Fuar Alanı’nda başladı. Nisan ayında İstanbul’da gerçekleştirilen fuar, Ankara’nın ardından Ekim ayında da İzmir’e taşınacak.
Fuarın açılışında konuşan Bayındırlık ve İskan Bakanı Demir, yapı sektörünün Türkiye’nin en önemli sektörlerinin başında geldiğini belirterek, sektörün milli ekonomide 3. sırada yer aldığını, son yıllarda sağladığı hızlı gelişimle daha üst sıralara doğru yol aldığını söyledi.
Türkiye’nin yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinde de Çin’in ardından 2. sırada bulunduğunu, bu alanda da ilk sırayı almaya çalıştığını kaydeden Demir, "Hepimizin herkesin buna göre yapılanması gerekir; kamunun buna göre yapılanması gerekir, sektör yatırımlarını buna göre dizayn etmek gerekir, malzeme üretiminde buna göre stratejiler üretmek gerekir" dedi. Demir, bu noktada fuarcılığın önemli katkılar sağladığını, ufuk-vizyon açtığını kaydetti.
Konuşmasında küresel krizin etkilerine değinen Demir, Türkiye’nin krizi "en az hasarla" atlattığını, bazı alanlarda da yeni potansiyeller yarattığını kaydetti. İnşaat sektörünün burada önemli rol üstlendiğini kaydeden Demir, "Bu yeni potansiyele çevirme noktasında da özellikle Afrika, Asya, Ortadoğu ve Uzakdoğu ile ticari ilişkilerimiz ihracat noktasında artmaya, gelişmeye doğru seyre girmiştir. Bu seyre en fazla katkı sağlayan da inşaat sektörü olmuştur" dedi.
Bakan Demir, bakanlığın çalışmaları hakkında bilgi verirken de yapı denetiminin tüm Türkiye’ye yaygınlaştırıldığını, 2011 yılı başında yürürlüğe gireceğini ifade ederek, "O zaman göreceksiniz; burada sergilenen malzemelerin standardı kalitesi olan, güvenli yapıya katkı sağlayan, tasarruflu yapıya katkı sağlayan, sağlıklı içinde yaşanabilecek noktada yapı profiline ulaşmamıza katkı sağlayan her türlü malzemenin çok daha iyi satış potansiyeline ulaşacağını göreceğiz" şeklinde konuştu.
-TOKİ BAŞKANI: "MALZEME BAKIMINDAN TÜRKİYE BİRİNCİ LİGTEDİR"-
Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Bayraktar, Türkiye’nin inşaat sektöründe çok iyi bir noktaya geldiğini, sektörün ülkenin en iyi olduğu alanların başında geldiğini belirterek, buraya odaklanmak, bir numara olmak için çaba göstermek gerektiğini söyledi.
Türkiye’de yatırım ikliminin iyileştirilmesi gerektiğine vurgu yapan Bayraktar, "Bunun yanında sadece yatırımcı değil, müşteri de seçici olmuştur. Müşteri memnuniyetini ön plana getirecek tarzda çalışmalarımızı yürütmemiz lazım. Malzeme bakımından, inşaat malzemeleri bakımından Türkiye, dünyada birinci sınıftadır, birinci ligdedir" dedi.
Çin’in çok ucuza malzeme üretmesinin piyasada baskı yarattığına da dikkati çeken Bayraktar, şöyle devam etti:
"Bunu da kırmak için hem devlet sektörü olarak bizler, hem de özel sektörde malzeme üreticileri çok ciddi bir dizaynla, bir ince ayarla bunun da üstesinden gelmemiz lazım. Gerek çalıştırdığımız işçilerde, gerek vergilerde yapacağımız düzenlemeyle dünyada yakalamış olduğumuz, inşaat-yapı sektöründeki bu üstün düzeyi artırarak, devam etmemiz lazım.".
-"ATIL ARAZİLERİ MİLLETE KAZANDIRMAK..."-
Son 7 yılda 81 ilde 450 bin konut rakamına ulaştıklarını, 180 noktada 150 bin konutluk kentsel dönüşüm yaptıklarını anlatan Bayraktar, "Bundan sonraki ana iki kulvarının bir tanesi kentsel dönüşümlerle, gece kondu dönüşümleriyle beraber alt gelir grubu yoksulları ev sahibi yapmak olacak. Diğer taraftan devletimizin, hükümetimizin elindeki atıl arazileri büyük arazileri problemli arazileri devletimize milletimize kazandırmak olacaktır" dedi.
Açılış konuşmalarının ardından Demir ve Bayraktar, fuarın açılışını gerçekleştirdi. Yetkililerle fuar alanını gezen Demir ve Bayraktar, standlarda ürünler hakkında bilgi aldı.
Bakan Demir, Bayındırlık ve İskan Bakanlığının standında basın mensuplarına bilgi verirken, firmalara yapı denetimi hakkında bilgi verdiklerini, danışmanlık yürüttüklerini söyledi. Fuar, 26 Eylül Pazar gününe kadar açık kalacak.
-TOKİ’NİN 27,6 MİLYON LİRALIK ALACAĞI-
Sayıştay’ın 2009 Yılı Hazine İşlemleri Raporunda, Geliştirme ve Destekleme Fonu çerçevesinde kullandırılan kredilerle ilgili TOKİ’nin 27,6 milyon liralık alacağı tahsil etmediğine yönelik tespit bulunduğu anımsatılarak, herhangi bir çalışma yapılıp yapılmadığının sorulmasına karşılık Başkan Bayraktar, Hazine Müsteşarlığı ve Maliye Bakanlığı ile birlikte ortak çalışma başlatıldığını söyledi.
Bayraktar, çalışmanın detayına ilişkin soruyu, "Daha yeni" diyerek yanıtsız bıraktı.
Erdoğan Bayraktar başka bir soru üzerine de "Esas muhatabı Maliye’dir o işin. Beraberce çalışıyoruz" dedi.
Sayıştay’ın 2009 Yılı Hazine İşlemleri Raporunda, Geliştirme ve Destekleme Fonu (GDF) Tarafından Kullandırılan Kredilerden Doğan Diğer Hazine Alacakları irdelendi. Fonun kaldırılması sonucunda 5 Nisan 2000 tarihinden önce GDF’ce kullandırılan kredilerin alacaklısının Hazine Müsteşarlığı olduğu, söz konusu kredilerin takip ve tahsilinden ise Toplu Konut idaresinin sorumlu olduğu belirtilen raporda, Hazine Müsteşarlığınca 2000 yılı GDF bilançosunda yer alan 82 milyon 929 bin 126,67 TL tutarındaki kredi stokunun devralınmadığı, yapılan tahsilatlar düşüldükten sonra 2009 yılı sonu itibarıyla 27 milyon 671 bin 289,6 TL kredi alacak stoku bulunduğu belirtildi.
AA