25. Altın Çekül Ödülleri sahiplerini buldu!
“Altın Çekül Yapı Ürün Ödülü” ve “Altın Çekül Fikir Ödülü” kazananları açıklandı. 1991 yılından bu yana düzenlenen yarışma Türk Yapı sektöründeki yeni ürün ve teknolojileri, özgün fikirleri desteklemek amacıyla düzenleniyor.
"Altın Çekül Yapı Ürün Ödülü" ve "Altın Çekül Fikir Ödülü" kazananları açıklandı. Yarışma Türk Yapı sektöründeki yeni ürün ve teknolojileri, özgün fikirleri desteklemek amacıyla düzenleniyor.
Türkiye’nin yapı malzemesi alanındaki ilk ürün ödülü; Altın Çekül “Yapı Ürün Ödülü” ve 2016 yılında hayata geçen “Altın Çekül Fikir Ödülü” 15 Kasım 2017 tarihinde, Yapı-Endüstri Merkezi’nde gerçekleşen firma-jüri sunumları neticesinde belirlendi.
25. kez verilen “Altın Çekül Yapı Ürün Ödülü”ne Geomas Geokompozit Müh. San. Ve Tic. A.Ş. firmasından, “Geosentetik Kil Örtü” isimli yapı ürünü layık görüldü. Kaleseramik Çanakkale Kalebodur Ser. San. A.Ş. ise “Kale Yapı Köpüğü” isimli yapı ürününe ait fikri ile “Altın Çekül Fikir Ödülü”ne değer görüldü.
Altın Çekül Yapı Ürün Ödülü’nü, Geosentetik Kil Örtü ürünüyle Geomas Geokompozit San. Müh. Tic. A.Ş. firması kazandı. Kazanan firmadan Yönetim Kurulu Başkanı Gürbüz Arıburnu, ödülü YEM Genel Koordinatörü Gülçin İpek’ten teslim aldı.
Altın Çekül Fikir Ödülünü ise, Kale Yapı Köpüğü ürünüyle Kaleseramik Çanakkale Kalebodur Seramik San. A.Ş. firması kazandı. Kazanan firmadan Kaleseramik Ar-Ge Merkezi Masse ve Laboratuvarlardan Sorumlu Ar-Ge Müdürü Yıldız Yıldırım’a, ödülü YEM Genel Koordinatörü Gülçin İpek verdi.
Ödül kazanan firmalar ve ürünleri ise şöyle:
“Altın Çekül Yapı Ürün Ödülü 2017”
FİRMA ADI GEOMAS GEOKOMPOZİT MÜH. SAN. VE TİC. A.Ş.
FİRMA KISA ADI GEOMAS GEOKOMPOZİT
TİCARİ MARKA BENTOSHIELD MAX
ÜRÜN GEOSENTETİK KİL ÖRTÜ
Geosentetik Kil Örtü ürünü, iki polipropilen geotekstil arası sıkıştırılmış kilden oluşan su yalıtım örtüsüdür. Temel altı ve perde duvarlar, göletler ve sulama kanalları, çöp depolama alanları, maden işletme ve atık alanları, çevre projelerinde ve benzeri yapı sektöründeki sızdırmazlık gerektiren farklı alanlarda, mevcut yalıtım ürünlerine, yerel hammaddelerden hareketle bir seçenek oluşturmaktadır.
Bazı geliştirilmesi gereken uygulama detayları olmakla beraber, muadili su yalıtım ürünlerinden farklı olarak büyük kısmının işlenmemiş doğal malzeme kullanılarak üretilmesi, yerel kaynak kullanımı ve yerel üretimine sahip olması, malzemelerin bir araya gelişlerinde kullanılan dikme teknolojisi olumlu bulunmuştur.
Uzun yıllardan beri kullanıldığı bilinen kil ve keçe gibi hammadde ve ürünleri, endüstriyel ve ticari ürün haline dönüştürülerek sektöre kazandırılmaktadır. Ürünün uluslararası alanda kabul gören akredite kuruluşlarca standartlara uygunluğunun belgelenmiş olması sayesinde, ülkemizde üretilmiş olan bu ürün uluslararası alanda rekabet edebilir hale gelmektedir.
Bu değerlendirmelerle “GEOSENTETİK KİL ÖRTÜ” isimli yapı ürünü 2017 ALTIN ÇEKÜL YAPI ÜRÜN ÖDÜLÜ’ ne değer görülmüştür.
“Altın Çekül Fikir Ödülü 2017”
FİRMA ADI KALESERAMİK ÇANAKKALE KALEBODUR SER. SAN. A.Ş.
FİRMA KISA ADI KALESERAMİK
TİCARİ MARKA KALEBODUR
ÜRÜN KALE YAPI KÖPÜĞÜ
Kale Yapı Köpüğü ürünü, kil kökenli hammadde ve farklı üretim süreçleri sonucunda oluşan atık malzemelerin kimyasallarla reaksiyona sokulması ile elde edilen, hafif, işlenebilir bir inorganik yapı malzemesidir.
Sunulan bilgiler ışığında, ürün olumlu fiziksel ve mekanik özellikler göstermektedir. Üretim sırasında pişirme gerektirmeyen, yalın üretim sürecine sahip ürünün, dış cephelerde, iç bölmelerde ve zeminde, destek, dolgu ve yalıtım malzemesi olarak, tek başına veya kompozit halde kullanılması ön görülmektedir. Ürünün yerel hammadde kullanımında gerek geri dönüşümlü gerek atık malzemenin değerlendirilmesi ve üretim işlemlerinde benzeri ürünlere göre daha az enerji kullanılıyor oluşu olumlu bulunmuştur.
Ürünün araştırma çalışmaları sürdürülerek ve akredite kurumlarda testleri yapılarak, ulusal ve uluslararası alanda onay belgeleri tamamlanarak, ticarileşmeye ve geliştirmeye açık olduğu görülmüştür.
Bu değerlendirmelerle, “KALE YAPI KÖPÜĞÜ” isimli yapı ürünü 2017 ALTIN ÇEKÜL FİKİR ÖDÜLÜ’ne değer görülmüştür.