Genel

25 bin yoksul evi, bir yıllığına emanet alıyorlar!

Murat Sabuncu, Milliyet Gazetesi'ndeki bugünkü köşesinde '25 bin yoksul evini bir yıllığına emanet aldılar' başlıklı yazıyı kaleme aldı...

Sokak iftarı. Bu yıl ikincisi. Geçen yıl Bayrampaşa 'dakine katılmıştım. Cumartesi akşamı Üsküdar 'dakine. Projenin mimarı AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşcu. Beraber Zeynep Kamil Doğum Evi 'nin önünde kurulan geniş sofraya gittik. Yüzlerce kişi, çoluk çocuk masalara yerleşmişti. Babuşçu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara masalara uğrayarak katılımcılarla konuşarak kendi masalarına geldiler.

Herkesin önünde “açılana kadar ısısını koruyan kaplarda ” çorba, etli yemek ve pilavdan oluşan set vardı. Ayrıca su, ayran, çay ve tulumba tatlısı. İstanbul 'un her ilçesinde her gün bir sokakta bu organizasyon yapılıyor. Aziz Babuşcu, “Daha 8 yıl Ramazan yaz aylarına denk geliyor, sistemi giderek iyileştirerek devam ” diyor. Üsküdar 'daki iftarda yemekler plastik kaplardaydı. Kimi yerlerde “porselen tabaklar ” ile servis yapılıyormuş. Bu yıl halka en iyi iftarı yaptıran tespit edilip tüm ilçeler buna göre organize edilecekmiş.

Topbaş 'ın çakısı

İftar sofrasındaki plastik kapları açmakta bir - iki kişi zorlanınca Kadir Topbaş cebinden küçük çakısını çıkartıp masaya yardımcı oldu. Topbaş bu çakıyı hep yanında taşıyor. “Pratik, lazım oluyor bazen ” diyor. Masadan “çakı taşımak sünnettir aynı zamanda ” yorumu yapılıyor.

İftarın ardından hem Topbaş, hem Babuşcu “konuşma yapmaya kürsüye ” çağrılıyor. Her ikisi de isteksiz. “Ne gerek var ki ” diyorlar. Anons gelince hızla gidip, kısaca konuşup iniyorlar kürsüden.

Aziz Babuşcu bu yıl sokak iftarlarına daha az katılıyor. Sebebi var: Gönül sofralarını tercih ediyor. Ben ilk kez duydum. Nedir diye sordum anlattı:

“Bu yıl Ramazan 'a girerken partinin tüm il ve ilçe yöneticilerine, İstanbul milletvekillerine bir ricada bulunduk. Her biriniz bu ay boyunca en az 5 yoksul evine giderek iftar edeceksiniz. Ancak bunu yaparken birkaç da isteğimiz oldu. Birincisi bu eve giderken yanınıza eşinizi alacaksınız. Ayrıca ilçenizin durumu müsait bir işadamını da. Eve giderken yiyeceğinizi götürmeyeceksiniz. O evde ne var ise onu yiyeceksiniz. Evden ayrılırken de mutlaka o evin ihtiyacını karşılamak için adım atacaksınız. İş lazımsa onu gidermek için çalışacaksınız. Başka acil bir durum varsa onu yapmaya. Ve gittiğiniz o evleri de yıl boyu unutmayacaksınız. Siz ve beraber gittiğiniz işadamı yıl boyunca o evlere yeniden uğrayacak ve ihtiyaçlar giderilecek. Bir yıllığına o evler gidenlere emanet olacak. ”

Ev peşinatı iftardaki işadamından

Cumartesi akşamı itibariyle gidilen ev sayısı 17 bin idi. Ay sonuna kadar bunun 25 bin olacağını tahmin ediyorlar. Yani 25 bin yoksul evi, bir yıllığına emanet alıyorlar. İhtiyaç çok.

En yoğun talep “ev sahibi olmakla ilgili. ” Babuşcu “TOKİ 'nin fakir aileler için yaptırdığı evlerde çözüm üretiyoruz. Kayabaşı 'nda 8 bin TL peşin ayda 232 lira taksitle evler var. İki ailenin peşinatını iftara giden işadamları ödedi. Bunu yaygınlaştıracağız ” diyor.

‘Doğuluyum diye kız vermediler ' email 'i

İftar bitiyor. Kadir Topbaş ve Aziz Babuşcu 'nun masasının yanı bir anda doluyor. Halkın istekleri. Kimi “üst geçit ” istiyor, kimi “Ümraniye çakmak 'taki arazisinin imar durumunun geleceğini öğrenmek ”... Etrafta koruma yok. Topbaş yanındaki danışmanlarıyla imar müdürünü cepten bağlatıp yanına gelen vatandaşı konuşturup, randevulaştırıyor. Babuşcu da telefonla yanındakilerle konuşarak “çözüm bulmaya ” çalışıyor. “Günde il başkanlığına kaç yardım talebi geliyor ” diye soruyorum.
“Yüzlerce telefon ve şahsıma yazılmış e - mail ” diyor.

E - maillerin hepsine tek tek cevap yazıldığını, ilgili birimlere yönlendirildiğini anlatıyor.   Bir de ilginç örnek veriyor:
“Dün bir mail geldi. Doğulu bir evladımız aşık olduğu kızı istemeye gittiklerini, ailenin ‘Doğulusun ' diye kızı vermediğini yazmış. Hem bu evladımız, hem kız çok üzülüyormuş. Bu ülkede hep beraber yaşıyoruz. Batılısı Doğulusu olur mu şžimdi gidip kızı babasından o çocukla beraber ben isteyeceğim. ” Bu konuşmayı duyan Kadir Topbaş “ben de gelirim ” diye talip oluyor. Önümüzdeki günlerde ilginç bir kız isteme olayına şahit olunacak.
Milliyet/Murat Sabuncu