Yeni Şirketler

25 milyar dolarlık 2B satışı için düğmeye basılıyor

Hükümet, orman niteliğini yitirmiş arazilerin satışına ilişkin 2B düzenlemesini önümüzdeki yıl başında yapılacak yerel seçimlere yetiştirmek istiyor.



Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, 10. Cumhurbaşkanı Sezer'den dönen 2B arazilerinin satışına ilişkin yeni çalışmayı önceki akşam Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan AKP MYK'sında anlattı.


MHP'NİN önerisiyle alevlenen türbanı görüşmek üzere önceki akşam Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında olağanüstü toplanan AKP MYK'dan "2B sürprizi" çıktı. Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'den dönen 2B arazilerinin satışına ilişkin yeni çalışmayı anlattı.


TÜRBAN GİBİ AYRI PAKET: Hürriyet'in edindiği bilgiye göre, hükümet, orman niteliğini yitirmiş arazilerin satışına ilişkin 2B düzenlemesini önümüzdeki yıl başında yapılacak yerel seçimlere yetiştirmek istiyor. Bunun için de çalışmayı bu yıl yasalaştırmayı planlayan hükümet, bu düzenlemeyi yeni anayasa taslağına bırakmadan türbanla ilgili düzenleme gibi ayrı bir paket halinde Meclis'ten geçirmeyi tasarlıyor. Erdoğan da, İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Mersin başta olmak üzere büyük şehirlerde yüz binlerce aileyi yakından ilgilendiren bu çalışmanın bir an önce sonuçlandırılmasını istediği Eroğlu'ndan, buna ilişkin anayasa değişiklik önerisinin, gecekondu ıslahına ilişkin kentsel dönüşüme olanak sağlayacak bir şekilde kaleme alınmasını da istedi.


2 LÜKSEMBURG SATILACAK: MYK'da, 2B kapsamında satışa sunulacak, Lüksemburg'un 2, Singapur'un 6, Malta'nın ise 15 katı büyüklüğündeki orman niteliğini yitirmiş bu arazilerin kadostro sorunları da gündeme geldi. Eroğlu, kadostro çalışmalarının yüzde 95 oranında tamamlandığını söylerken, bazı MYK üyeleri ise eski tarihli kadostro işlemlerine ilişkin, "taşa ağaca göre kadastro yapılmış" endişeleri dile getirildi. Aynı MYK üyeleri, yapılan kadostro işlemlerinin yüzde 75'inin böyle olduğuna ilişkin değerlendirmelerini de Eroğlu'na aktırırken, Erdoğan'ın da talimatıyla, bu konuda bir gecikme yaşanmaması için satış süreciyle birlikte bir yandan da kadostro çalışmalarının yürütülmesi kararlaştırıldı.


25 MİLYAR DOLAR BEKLENİYOR: 25 milyar dolar gelir beklenen 2B satışından elde edilecek gelirin, kentsel dönüşüme de olanak tanıyacak şekilde geliştirlmesi durumunda bu gelirin daha da artabileceği değerlendirmeleri de yapıldı. Bu durumda, büyük kentlerdeki 2B arazileri üzerine kurulu gecekondular yıkılıp, bunlara proje kapsamında yapılacak yeni yerleşim alanlarında uygun ödeme koşullarında ev verilecek. Boşaltılan 2B arazileri de imara açılıp gelir getirici projelere yöneltilecek. Antalya, Mersin, Balıkesir, Ankara, Adapazarı, İstanbul ve İzmir başta olmak üzere bir çok ilde yaşanan 2B sorununun en fazla yaşandığı İstanbul'un Beykoz, Alemdağ, Ümraniye, Sultanbeyli başta olmak üzere bir çok ilçede dev 2B arazileri bulunduğu belirtiliyor.


TURAN YILMAZ