Eğitim

250 milyon Euro'luk sera yatırımı yasa bekliyor

TBMM Sanayi ve Ticaret Komisyonu'nda görüşülmeye başlanan sebze ve meyve ticaretini yeniden düzenleyen kanun tasarısı, sera yatırımcılarını da yakından ilgilendiriyor

Sera Yatırımcıları ve Üreticileri Birliği (Sera-Bir) Başkanı Hasan Şentürk, 100'den fazla sera yatırımcısının Yeni Hal Yasası'nın çıkmasını beklediğini söyledi. Seracılığa ilgi duyan işadamlarının şimdiye kadar hale kesilen yüzde 14'lük paydan dolayı yatırımdan çekindiğini ifade eden Şentürk, "Yasa geçtikten sonra sera yatırımlarında patlama olacak. Çünkü 100'den fazla yatırımcı bu yasanın çıkmasını bekliyor." dedi. Şu anda 5 bin dekar civarında modern sera yatırımı bulunduğu bilgisini veren Şentürk, yasanın çıkması halinde bu rakamın 2010 yılında 10 bin dönümü geçeceğini, yatırım miktarının da 250 milyon Euro'yu bulacağını kaydetti. Şentürk, problemlerin çözülmesi halinde sera yatırımlarının önümüzdeki 5 yıl boyunca hızlanarak devam edeceğini ve 50 bin dönüme kadar çıkacağına işaret etti.

Türkiye'nin yaklaşık 500 bin dekar sera varlığıyla kapalı alan bakımından dünyada 3. sırada bulunduğuna dikkat çeken Şentürk, şöyle konuştu: "Bunların büyük bölümü ilkel seralar olduğu için yurtdışına ihracatta sıkıntı yaşanıyor. Bu alanlarda yetiştirilen sebzelerde kimyasal ve hormon kullanılmasından dolayı ilaç kalıntısı fazla çıkıyor. Seralar modernleştiği zaman bu sorunlar da ortadan kalkacak. Hem ürün kalitesi artacak hem de tüketici sağlıklı beslenecek." Şentürk'e göre, Yeni Hal Yasası'yla birlikte modern sera yatımlarının artması, tarımsal üretimin Avrupa standardına çıkmasında da büyük katkı sağlayacak. Sera-Bir Başkanı Hasan Şentürk, Yeni Hal Tasarısı'na ilişkin yaptığı değerlendirmede, "Şimdiye kadar ciromuzun yüzde 14'ünü hale veriyorduk. Bu rakam gözümüzü korkutuyordu. Sera yatırımcıları olarak yasanın çıkmasını dört gözle bekliyoruz." dedi. Tüketicinin daha ucuza ürün yemesi için direkt markete satış yapılmasından yana olduklarını vurgulayan Şentürk, hallerde kayıt altına alma adında çifte vergilendirme yapıldığını ileri sürdü. Şimdiye kadar tarıma köylü mantığıyla bakıldığını savunan Şentürk, "Bu anlayış, büyük sermaye şirketlerinin tarıma yatırım yapmasını engelledi. Sera işletmeleri zaten deftere tabiler, Kurumlar Vergisi ödüyorlar. Bunun yanı sıra hale rüsum ve komisyon bedelleri de ödüyor. İşletmeler bu konuda çok büyük sıkıntı yaşıyorlardı. Yasa, hem tüketiciye hem de sera işletmelerine büyük yarar sağlayacak." diye konuştu.

Yasadan sonra meyve sebzede kesinlikle ucuzlama olacağını vurgulayan Şentürk, şu örneği veriyor: "Örneğin üreticiden belli bir fiyata çıkan domates halde 2 lira. Ama markete gittiğiniz zaman bu 3,5 liraya çıkıyor. Aradaki 1,5 lira tüketicinin cebinde kalacak." Şentürk, çok el değiştirdiği için ürünlerinin son tüketiciye ne kadara satıldığını tam bilmediklerini anlattı.
Zaman