Sektörel

250 milyon yolcu için 8 havaalanı daha yapılacak

THY Teknik A.Ş.'nin İstanbul dışındaki ilk uçak bakım hangar projesi olan Esenboğa Hangarı'nın açılışını yapan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, dünya havacılık sektörünün her yıl yüzde 4-5 büyüdüğüne dikkat çekti

Cumhuriyetin 100'üncü yılı olan 2023'te sivil havacılıkta 250 milyon Türk vatandaşını uçurmayı hedeflediklerini dile getiren Yıldırım, o tarihe kadar farklı kapasitelerde 8 havaalanı planladıklarını açıkladı. Yıldırım,  "50 milyon üzeri yolcu taşıyan bir, 30 milyon üzeri  iki, 15 milyon üzeri yolcu taşıyan 4 havaalanı hedefliyoruz" dedi.


Gidecek yol uzun
"Türk havacılığı dünyada ilk 15'in, Avrupa'da ilk 5'in içinde" diyen Yıldırım, "Teknikte de bakım ve onarımda da THY küresel marka olmaya doğru gidiyor" dedi. Yıldırım, şunları da söyledi: Türkiye'nin 2003'te 230 milyon dolar olan payı, 2008'de 528 milyon dolara çıktı. Büyük resme baktığınızda gideceğimiz daha çok yol olduğunu görüyoruz."

Rötarlar normal
Açılış sonrasında Atatürk Havalimanı'nda yaşanan rötarlara ilişkin soruları yanıtlayan Yıldırım, şunları söyledi: "Hava trafiği yoğunlaştığından rötarlar normal. Eskiden 20 milyonun üzerinde trafik vardı şimdi 28 milyon. Eskiden günlük uçuş sayısı 600'dü şimdi 900. Şu anda kapasiteyi Atatürk Havaalanı'nda yüzde 50 fazla kullanıyoruz gecikmeler minumum düzeyde olsun diye."

5 yeni aktarma merkezi
Hava trafiği arttıkça bu gecikmelerin yaşanacağını dile getiren Yıldırım, "Atatürk Havalanı'nın 06/24 pistini de uzatacağız ve yenileyeceğiz" dedi. Aktarma merkezi sayısının da artırılacağını açıklayan Yıldırım, "Ankara, İzmir, Antalya ve Doğu Bölgesi'nde de iki il aktarma merkezi olacak" diye konuştu. 
Hürriyet