Emlak Terimleri

2b arazi parası nereye yatıyor?

2b arazilerinin satışı başvuru tarihi süresi içerinde deftarlıklara ve il müdürlüklerine yapılabiliyor. Başvuru esnasında talep edilen 2b arazi parası nereye yatıyor? 2b arazi parası ne kadar?

2b arazi parası nereye yatıyor?

Sahipsiz ve boş/içinde hiçbir şey olmayan araziler kadastro tarafından orman alanları dışına çıkartılıyor. Orman alanları dışına çıkartılmış, geri kazanılamayan ve ıslah edilemeyen arazilere 2b arazisi deniyor. 2b arazilere en çok rantı yüksek olan illerde rastlamak mümkün oluyor. 


Rantı yüksek olan iller arasında; Antalya, Mersin, Kocaeli ve Yalova gibi iller yer alıyor.  Bu alanlar üzerinde  su, doğalgaz, elektrik gibi alt yapısı, devlet tarafından sağlanan 400 bin civarında yapı bulunuyor. 2b arazilerin satış işlemi belirlenen rayiç bedelleri üzerinden hesaplanıyor. 


2b arazilerin satışı için, satın alma süresi içerisinde ilgili idarelere başvuruda bulunulması gerekiyor. Bu başvurular deftarlıklara ve il müdürlüklerine yapılıyor. Başvuruda bulunan ve idarece tespit edilen satış bedelini itiraz ve dava konusu etmeksizin kabul edenler de hak sahibi sayılıyor.  


Hak sahipleri de güncelleme listelerinin tescil edildiği veya kadastro tutanaklarının kesinleştiği tarihten itibaren sekiz ay içinde idareye başvurarak, bu taşınmazların bedeli karşılığında kendilerine doğrudan satılmasını istenebiliyor. Yapılan başvurular için para yatırılması isteniyor. Peki, 2b arazi parası nereye yatırılıyor?


2b arazileri başvurularında gerekli olan ücret  Ziraat Bankası şubeleri ve internet üzerinden "2B ve tarım arazileri" tahsilat hesabına yatırılıyor. Başvuru sahiplerinden satış bedellerine mahsup edilmek üzere; belediye ve mücavir alan sınırları içinde olan yerler için iki bin Türk Lirası, dışında olan yerler için bin Türk Lirası başvuru bedeli alınacak, ilgilileri adına emanet hesabına kaydediliyor.



2b arazileri başvuru için gerekli belgeler!



Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com