Emlak Terimleri

2B arazi satışı 2022 nasıl yapılacak? 2B arazisi nasıl alınır?

Türkiye genelinde yer alan ve orman vasfını yitirmiş olan hazine arazilerine 2B arazi deniyor. Uzun zamandır beklenen 2B arazi düzenlemesi yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine toplantısı sonrası 2B arazilerinin satışıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Peki, 2B arazi satışı 2022 nasıl yapılac2B arazilerin ortak özelliği, tekrar kullanılmalarının ve ıslah edilmelerinin mümkün olmaması olarak biliniyor

6831 sayılı Orman Kanunu’na göre orman niteliğini tamamen kaybetmiş arazilere “2B arazi” deniyor. 2B arazilerin ortak özelliği, tekrar kullanılmalarının ve ıslah edilmelerinin mümkün olmaması olarak biliniyor. 

2B ifadesi Orman Kanunu’nun 2. maddesinin ilk fıkrasında yer alan “B” bendinin kısaltması olarak, Hazine adına orman sınırları dışına çıkarılan veya orman dışına çıkarılacak yerleri belirtmek amacıyla kullanılıyor. 

2B arazi satışı 2022 nasıl yapılacak? 

Cumhrubaşkanı Erdoğan 12 Nisan 2022 günü gerçekleştirilen Kabine Toplantısı'nda gündeme dair çok önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan açıklamasında 2B arazilerle ilgili de müjdeyi verdi. Erdoğan 2B arazi başvuru sürecinin uzatıldığını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasında 2B arazilerinin satışıyla ilgili başvuru süresinin 31 Aralık'a kadar uzatıldığını duyurdu.

15 Nisan 2022 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan 7394 Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayıyla hayata geçirilmiş oldu. 

Kanuna göre 2B arazilerinde alım ve satım yapabilmek için yasaya uygun anlaşma yapılması gerekiyor ve noter huzurunda onaylanması şartı bulunuyor. 

Yapılan anlaşma sonrası Tapu ve Kadastro dokümanlarını bağlı bulundukları notere gitmeleri ve gerekli bilgileri alarak noter onaylı muvafakatname almaları gerekiyor. Muvafakatnameyi sadece arsa sahibi yani 2B arazi sahibi olan kişi alabiliyor. Daha sonra noter huzurunda eksiksiz olan belgeler ve imzalar sonrasında anlaşmalar sağlanıyor. 
 

2B ARAZİSİ NASIL ALINIR?

2B arazisi satın alabilmek için yasanın gerektiği kuralların yerine getiriliyor olması gerekiyor. 2B arazisinin satış ücreti tamamen idare tarafından belirleniyor. Hak sahipleri kendileri başvuru yaparak araziyi alabiliyorlar. Hak sahiplerine ait olan kişiler kadastro belgeleri kesinleştikten sonra 8 aylık müddet içerisinde yetkili yerlere başvurmaları gerekiyor. 

Başvuru süreleri sona erdikten sonra sonuçlar en fazla 6 ay içerisinde araziyi almak isteyenlere bildiriliyor. Satış bedeli olarak ise rayiç bedeli olan piyasa değerinin %70’ini ödenmesi gerekiyor. 


2B arazi kiralanabilir mi? 2B arazi nasıl kiralanır?

2B arazi satışı için başvurular uzadı mı? 2B arazi satışında son gün ne zaman?

2B arazi satış başvurusu nasıl yapılır? İşte gerekli belgeler!

2B arazi nedir? 2B yasası çıktı mı?