Yeni Şirketler

2B arazileri devlete 100 milyar $ kazandırır

İstanbul Emlak Komisyoncuları Başkanı Sabri Ateş, orman vasfını yitirmiş arazilere yönelik "2B Yasası"nın bir an önce çıkması gerektiğini belirterek, bu arazilerden devletin kasasına 100 milyar dolar girebileceğini söyledi.

Ümraniye'nin Reşadiye köyündeki lüks villaları örnek gösteren Ateş, bu villaların belediyede ve tapuda kayıtları olmadığını ama 500 bin dolara kadar değer biçildiğini söyledi. Kaçak villaların, orman vasfını yitirmiş arazi üzerinde yükseldiğini belirten Sabri Ateş, benzer nitelikteki arazilerin Beykoz'da da bulunduğunu belirterek "Şu anda Beykoz'da arsaları işgal etmiş olanlar, köy muhtarlarından ikamet alarak hak sahibi durumuna geldiler" dedi.


VERGİLER DE TAHSİL EDİLEBİLİR


İstanbul'da ve Türkiye'nin pek çok yöresinde Reşadiye köyündeki gibi orman vasfını yitirmiş araziler üzerine kurulmuş lüks binalar olduğunu hatırlatarak şu bilgilerini verdi: "Orman vasfını yitirmiş arazi yasasının bir an önce çıkması gerekli. Bu arazilerde 15-20 odalı, büyük bahçeli, içinde yüzme havuzu bile olan malikaneler bulunuyor. 500 bin dolara kadar yükselen fiyatlarla satılabilirler. Ben bu yasanın çıkmasıyla devletin kasasına 100 milyar dolar gireceğinden eminim." Ateş, sözkonusu yasanın çıkmasının ardından satışın mümkün olabileceğini de dile getirdi ve "Devlet, satış gelirinin dışında geriye dönük emlak vergilerini de tahsil edebilecektir" dedi.


ALİ KUŞ