2B arazilerin başvuruları yüksek olunca hak sahipleri itiraz etti!
Orman vasfını kaybeden 2B arazilerin de 1.000 ve 2 bin lira olarak belirlenen başvuru bedelinin yüksekliğine hak sahipleri itiraz ederken, metrekaresi düşük bazı arazilerin değerinin başvuru bedelinden düşük olduğu öğrenildi
Yasal süreç iki ay önce tamamlanmasına rağmen tebliğin çıkmaması da satış için yeni çözüm arayışlarına bağlanıyor. Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün ise müracaat bedelinin alınmaması ve sonrasında satın almada başvuru bedelinin mahsuplaşılması gibi formüller üzerinde durduğu belirtiliyor.
Başvuru yapılması için dört aylık süre kaldığına dikkat çeken Maliye kaynakları ise Beykoz ve Antalya'da devam eden rayiç bedel problemlerine kırsal kesimde başvuru bedeli eklendiğini ifade etti. Üst düzey bir bakanlık yetkilisi şu açıklamada bulundu:
Bazı köylerde arazinin değeri başvuru bedelinden düşük. Hak sahiplerinin tüm rakamı ödedikten sonra mahsuplaşma yapılması gerekiyor. Vatandaş da buna yanaşmıyor. Soruna bir çözüm yolu bulunmaması halinde mücavir alan dışındaki yerlerin satışında sıkıntı yaşanabilir.
Türkiye genelinde 2B arazilerinin satışında rayiç bedelin ortalama fiyatı 8,5 lira. Maliye'den alınan bilgilere göre bu rakam büyükşehirlerde bin liranın üzerine çıkabiliyor. Aynı ilçede 300'ün üzerinde fiyat değeri ortaya çıkabiliyor. Hatta aynı mahalle için 10 farklı değer belirlenmiş durumda. İstanbul'da arsa bedelinin metrekaresi 40 ile 1.500 lira arasında değişiyor. Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün hesaplamasına göre 2B arazilerinin toplam rayiç bedel değeri 26,5 milyar lira olarak belirlendi. Rayiç bedelin yüzde 70'i alınacağı için tahsil edilebilecek rakam 18,5 milyar liraya geriliyor. Tamamının peşin ödenmesi halinde ise orman vasfını kaybetmiş arazilerin satışından elde edilecek miktar 14,8 milyar lirayı aşamayacak. Peşin satışlarda 100 liralık bir taşınmaz 56 liralık bedelle satılacak. Tamamının taksit olması halinde ise rakamı 70 lira olacak.